Kulinarika
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.7 od 56 glasov Ocenite to novico!
Če dobro napnete oči, lahko s Klinčeve terase uzrete del poslopja Subide, posestva Joška Sirka, zamejskega Slovenca z Michelinovo zvezdico. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Dobrodošli pri Klincih na Plešivem. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Uroš in Nejka Klinec ob aktualnem meniju. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Če imate težave pri odločanju, h kateremu Klincu - zgornjemu (Aleks in Simona v Medani; na sliki) ali k spodnjemu na Plešivem (Uroš in Nejka), priporočamo kosilo pri prvem in večerjo pri drugem. In vsekakor pokusite Aleksovo vino. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Klinčev pršut že nekaj časa velja za najbolj zaželeno mesno dobrino v naših koncih. Zaradi butične proizvodnje so ga zunaj hiše deležni le redki. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Tatarski biftek po Klinčevo - z jajčno peno, začimbami in črno himalajsko soljo. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Jedilnica, ki je hkrati tudi umetniška galerija. Ni čudno, da se penzionu Klinec reče tudi art house Klinec. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Terasa in vrt Klinčevih sta postala shajališče praktično - vseh. Od briških vinarjev in njihovih soprog do fotografov, kulinaričnih novinarjev, gostincev in blogerjev. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Zdrav začetek dneva - z domačim jogurtom iz Idrijskih krnic, lanenimi semeni in jagodami godži. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Dodaj v

Pršut z razgledom: na najbolj oblegani terasi v Brdih

Pri Urošu in Nejki Klinec na Plešivem
10. maj 2016 ob 06:26
Plešivo - MMC RTV SLO

Če bi delali izbor, kam na najboljše mesnine v državi, bi Uroš Klinec nedvomno zavzemal visoko mesto že samo s svojimi pršuti, od tri do pet let starimi mojstrovinami, ki zlahka ne le parirajo španskim in italijanskim različicam, ampak jih pogosto celo presežejo.

A pršuti so samo del razloga, zakaj vse več Slovencev (in tudi tujcev) roma k Urošu in Nejki Klinec na Plešivo, kjer sta si postavila svojo domačijo, ki je v zadnjih dveh letih postala malodane obvezna briška postojanka.

Drugi del so - no, vse druge mesnine, od katerih je težko izbrati favorita, tretji del moderen interier, ki se je, po zaslugi slikarskih kolonij, ki jih Klinci gostijo od leta 1997, prelevil v živo galerijo, četrti, nikakor ne zanemarljiv del, pa terasa, ki jo krasijo lončki limonovcev, oljk in rododendrona, venci lučk pod pergolo in bazen v kotu vrtne zelenice.

Ne preseneča, da je prav Klinčeva terasa postala v zadnjem času ena najbolj zaželenih za poroke - običajno jih imajo do deset na sezono, letos pa imajo rezervacij že 12.

"Enjoy the little things", uživajte v malih stvareh, polaga na srce blazina na naslonjaču, s katerega imate strateški pogled na posestvo Marjana Simčiča na Ceglem in zeleno pokrajino goriškega Collia (sokolje oko bo zapazilo tudi streho Subide zamejskega michelinarja Joška Sirka) kot na Urošev kamin, v katerem že dopoldne začne obdelovati svinjske ali goveje ličnice, ki se po sedmih urah malodane raztopijo v ustih, ali pa vrže pod peko kak drug kos mesa, ki ga ima pri roki.

Usklajeni dvojec
Za kuhinjo in mesnine je odgovoren on - dizajn, dodelan kataloški ambient, je Nejkina domena. Odkar je šel par z matične Klinčeve domačije, ki je danes glavni štab Urošovega brata, naravnega vinarja Aleksa Klinca (o njem smo na naših straneh že pisali), pred nekaj leti na svoje, se je B&B Klinec, zgrajen leta 2008 tudi ob pomoči EU-sredstev, samo še izpopolnjeval. Najprej sta se Uroš in Nejka osredotočila na sobe - teh je pet, s skupno 13 ležišči, vsaka pa je delo drugega umetnika (Franco Dugo, Boris Zaplatil, Jože Šubic, Rudi Skočir in Etko Tutta), ki je imel tako rekoč popolnoma proste roke pri uresničevanju svoje vizije - od romantične klasike do takšne z grotesknimi, spolno aludirajočimi artefakti.

Ekološko, sezonsko, lokalno
Osrednje mesto kompleksa zavzema restavracija v pritličju, v kateri je ena stena popolnoma zastekljena, drugo zavzema Zadnja večerja slikarja Klemna Bruna (njegova je tudi talna poslikava), tretjo poslikane keramične steklenice poljsko-slovenskih umetnikov, četrto pa odprti pult, za katerim ustvarja Uroš, da ima neposreden stik z gosti, medtem ko Nejka skrbi za postrežbo in razlago krožnikov.

Poudarek je, jasno, na mesnih jedeh, a se bo, v nasprotju s takrat, ko sem bila pred leti prvič pri Klinčevih in sem jih kot vegetarijanka enodnevnica spravljala v obup, ki se je udejanjal v radiču na pet načinov, tudi za herbivore našlo kaj. Že pozdrav iz kuhinje je eden od takih primerov, v katerem sveži kozji skuti z ekološke kmetije Žerjal iz Tomaja primešajo drobnjak z vrta, namesto tamkajšnjega oljčnega olja pa bučno olje - preprosto zato, ker - ustreza. In ni popolnoma pričakovano.

Krožniki s podpisom
Ker je ravno sezona špargljev, za predjed ponujajo kremno juho iz gomolja zelene z divjimi šparglji in kremasto rižoto iz treh vrst špargljev, a je alternativa vseeno še privlačnejša - goveji tatarec z jajčno peno in začimbami ter bleki iz kamutove moke z domačo klobaso. Jedi, ki jih strežejo na prav tako unikatno poslikanih krožnikih gostujočih umetnikov (v sklopu lanskega Symposiuma Ceramicuma), so zastavljene sezonsko in lokalno, pri čemer Uroš in Nejka nikdar ne odtavata kaj dosti dlje od tolminskega in idrijskega.

"V glavnem skrbimo, da je vse lokalno. Imamo svoje mesnine, biorženi in pirini kosmiči so mleti na kamnu, divji šparglji so z bližnjih travnikov in gozdov, zelenjava v glavnem z bližnjih kmetij, imamo naravni jabolčni, bezgov ali metin sok, domače marmelade none Drage ... Podpiramo lokalno, zdravo, bio. Uporabljamo slovenske naravne moke, mlete na kamnu, vsi mlečni proizvodi so s kmetij," razlaga Nejka.

Superživila za zajtrk
Bosta pa sem ter tja naredila izjemo. Godži, kakavova zrnca, lanena semena, agavov sirup in kokosov sladkor, ki pospremijo jogurt iz Idrijskih krnic za zajtrk, ali pa tudi zdrave kamutove testenine in presne torte tako odražajo Nejkino naklonjenost eko- in superživilom, medtem ko Uroš govedo dobiva iz Poljske. In ker gre za tako zelo cenjene prusijanke, smo zato lahko samo hvaležni. Da ima pri Klincih na Plešivem sedež umetniško veleposlaništvo Poljske (v Brdih ima svoja umetniška veleposlaništva kar nekaj držav, od Japonske do Slovaške, op. a.), je posrečeno naključje, se namuzne Uroš, ki se z izdelovanjem suhomesnatih izdelkov ukvarja že 25 let, več kot polovico svojega življenja.

Ključno vlogo v Klinčevih mesninah sicer igra kralj živali, avtohtoni krškopoljec, ki jih Urošev brat Aleks redi v popolnem sozvočju z naravo streljaj više pod svojo domačijo, kjer je bil do odhoda na svoje mlajši brat odgovoren prav za pripravo mesa, zdaj pa je svoj resor krepko razširil. Na Plešivem si je pod sobami, tik ob kuhinji, postavil sušilnico, kjer se pršuti starajo v povprečju štiri leta, najtežji pa tehta tam nekje 35 kilogramov. Na leto jih izdela približno 60, pri čemer jih po naročilu, butično izvaža tudi v Italijo, v Ljubljani pa lahko slastne, sočne, mastne fete Klinčevega pršuta okušate pri Sorbari.

Aleja dehtečih, s plemenito plesnijo zapečatenih krač v temni sušilnici vodi do zastekljene izložbe, v kateri visijo domače klobase in salame (vse brez dodatkov, konzervansov in glutena, začinjene zgolj s poprom in soljo, salame pa še s česnom), kožarice, pancete, vratovina ... Tako rekoč vsak mesni izdelek Uroš spretno vključi v svoje krožnike, pa naj si bo to mariniran svinjski jezik, ki ga postreže s hrenom na pesi, klobasa, ki jo z goriškim radičem in paradižnikom vmeša v testenine, kožarica, ki včasih zaide v kremasto zelenino juho, ali pa telečji rep, ki spremlja začinjene njokce.

Sočne rezine perfektno zapečenega še rožnatega rostbifa ali florentinca običajno postreže z rezino opečene bele polente in pečene sezonske zelenjave, medtem ko smo pri našem obisku goveje ličnice dobili na kremastem pireju zelene in s popečenim belim belušem.

Od Klinčevega gardelina do duet lexa Edija Simčiča
In vinska spremljava? Če se pri bratu nekaj kilometrov više v Medani (na še eni izjemni, bolj rustikalni terasi) pije predvsem njegovo vino, se pri Nejki in Urošu bolj variira, pri čemer gre še vseeno za izbor briških vin s poudarkom na naravnih in belih maceriranih (t. i. oranžnih).

Pozdrav iz kuhinje spremlja Bjanina penina brut rose (včasih odprejo tudi kakega Kristančičevega purota), nadaljujejo pa po občutku z vsemi od Nanda, Ščurka in Klinca (pri glavni mesni jedi nujno povprašajte po njegovih izjemnih mori in queli - ali pa orthodoxu, če imate malce več pod palcem), do težkokategornikov, kot sta Simčič in Movia. Od zamejcev imajo vina Radikona, Terpina in Prinčiča, od kraških "oranžarjev" pa Čotarja.

Tropinovec za finale?
Če imate na tej točki še kaj pivske kondicije, na pultu vabijo orjaški stekleni kanistri domačih žganic, od slivovke do lipe, od medice do tropinovca, imajo pa po navadi tudi zalogo piva novogoriških craftarjev Reservoir Dogs, ki jih na Klince vežejo tudi sorodstvene vezi.

Za pethodni degustacijski meni boste pri Urošu in Nejki Klinec odšteli zelo prijaznih 35 evrov (brez vina), soba za dva pa vas bo prišla okoli 70 evrov. Je pa vprašanje, kdaj vam bo uspelo priti do nje - terasa Klinčevih je namreč postala nekakšno impromptu shajališče briških vinarjev in njihovih soprog (Klinec B&B je le na strateški poziciji ob Ščurkih in Mavričih ter na poti do Movie in Simčiča), tako da se vsa stvar pogosto zavleče pozno v noč.

Pa vso srečo pri rezervacijah - konci tedna so že do oktobra skoraj popolnoma razprodani.

Kaja Sajovic
kaja.sajovic@rtvslo.si

Foto: Kaja Sajovic, Booking (10-15), Dean Dubokovič (23-25)


*Izbor lokalov, restavracij in vinarjev v rubriki Kulinarika je uredniški in ne gre za plačane oglase. Prav tako RTV ali restavracije ne plačujejo avtorjem člankov za obiske, izbrani so po uredniški presoji, plačilo pa je v domeni avtorja članka.

Prijavi napako
Komentarji
ZIZITOP
# 10.05.2016 ob 07:47
Brda so lahko vzor vsem v Sloveniji. Tukaj ljudje garajo od jutra do sutra, imajo estetiko, spoštujejo zemljo in njene plodove ter so podjetni. Jamranja še nisem slišal, tekmovalnost pa jih žene v napredek. Pred dvemi desetletji sem odkril ta biser in malo je manjkalo da se tam naselim a je tempo življenja prehud za moj okus in sem ostal na drugem koncu naše dežele v Brda pa grem z velikim veseljem in spoštovanjem do njih dva do trikrat letno.

Pa še poznavalcem pršuta. Pršut se ne suši ampak zori kot vrhunske pijače, siri in še kateri izdelki.
LaMar
# 10.05.2016 ob 07:10
Hmmm, slika 33 res ni "estetska" za reklamo...kuhar s čikom!?! WTF!
Hanza
# 10.05.2016 ob 06:47
Lep prispevek o tej krasni domačiji. Že na spisku za obisk ob naslednji priliki.

Samo če kuhar ne bi imel čika v rokah...
slovenkaaaa
# 10.05.2016 ob 09:04
Predlagam, da greste še na Jeruzalem enkrat. Močno spregledan del Slovenije. Smo bili pred nekaj dnevi z družino, odličen razgled, vino, hrana... Pa mi je žal, ker se povsod omenjata samo Bled in Piran. Za Svetinje na Jeruzalemu pa večina še ni slišala.
Turboboost
# 10.05.2016 ob 08:03
@Avesomeness

Kolikor vem je najbolj cenjen pršut na Krasu.

Od podjetja z enakim imenom, kajne?

@ma dej

Od kdaj pršut naravno dozori le na krasu? Okoli Parme ni krasa, pa vseeno odlično zori, enako v Španiji, Franciji, Istri, Dalmaciji, Črni Gori in še kje.
REsnica
# 10.05.2016 ob 07:59
Awesomeness
Briški pršut? Kaj se vi hecate gospa Kaja Sajovic? Kolikor vem je najbolj cenjen pršut na Krasu.


pršutov je po svetu kar veliko. Naredijo ga povsod tam, kjer so pogoju ustrezni. na primer v prekmurju niso in mesnine morajo prekaditi ali jih potopiti v tunko.
Na krasu je tako sušenje (ne samo svinjine) zelo razširjeno, ker so pogoji odlični. Nikakor pa ne velja, da je kraški pršut edini, je pa na krasu največ najboljšega pršuta. Tudi zato, ker pravi kraški pršut sušijo precej dlje, kot recimo povprečen italijanski pršut. Marsikje pogoji ne dovoljujejo tako dolgega sušenja, ker bi se meso pokvarilo.

Potrebno pa je imeti tudi pravi prostor za sušenje ali staranje mesnin. malokdo ve, da je nujna tudi pravilna temperatura in relativna vlaga zraka v kleti... tudi elektronika, ki uravnava parametre je vedno bolj nujna tudi na krasu, brez naravnih pogojev pa ne gre. Skandinavci nosijo svoje ribe sušit na kras (najem sušilnic) , ker potrebujejo pač drugačne pogoje. Pršute sušimo večino časa v kleti, ribe pa mislim da v bolj suhih podstrešjih (brez dimljenja).

Pogoji za sušenje pršuta so zelo različni tudi v kleteh dveh sosedov. Da pa so vsi pršuti, ki jih lahko kupite v trgovinah sušeni večji del zorenja v elektronsko kontrliranih pogojih, pa ne gre dvomiti. tudi kraški.
Loso
# 10.05.2016 ob 12:52
@sajovick
ste ena redkih, ki polemizira s forumaši. rtvslo je eden redkih portalov, ki briše forumske vsebine, četudi v njih ni elementov sovražnega govora. ker ste JAVNI servis, obnašate se pa kot zasebni. Če je pršut prišel iz Vojvodine,potem je to pršut iz Vojvodine in ne Vojvodinski pršut. Kulinarična rubrika je to, gospa Sajovic. Opozarjam vas, in nisem edini, da vaše dojemanje nekaterih pojmov in podajanje razlag in komentarjev podcenjujoče. Te kritike so upravičene, vi jih jemljete kot napad na vašo osebo. ne. so kritike vašega dela. vem - nikomur ni lepo biti kritiziran. tisti, ki premore trohec inteligence več, se bo vprašal, a so kritike upravičene.
1,8% je po grobih izračunih 2MIO €. Ne morem soditi, koliko za podobno zadevo porabi konkurenca, prepričan sem, da veliko veliko manj. Vseeno se bom vprašal, a mi slučajno želite s tem povedati, da je zaradi "low budget" tudi "low quality"? ok, bom vzel znanje. predstavljam si, da je težko pokrivati zunanjo politiko, bližnji vzhod, turizem, kulinariko... in biti pri vsem kvaliteten in verodostojen ker, ga. Sajovic, prav slednje je problem. Če mi pošljete račun, pa sliko prtljažnika avtomobila...bo še smešno.
seb123
# 10.05.2016 ob 07:39
Pa to ni več normalno, kako forsirate Brda ... In sedaj še "briški pršut"? A ste padli na glavo, ali kaj? Dajte, pripravite hitro še en članek o briškem pivu ... Pa kaj, če ga ne proizvajajo, članek lahko vseeno napišete.
Luka Novak
# 10.05.2016 ob 08:19
Teras z bistveno boljši pogledom je v Brdih na pretek, obleganih pa tudi v bližini tega, ki mu dela Kaja reklamo. S te terase je moč videt še kaj drugega kot Subido, verjetno je to edino kar pozna. Priporočam poučni izlet s kolesom.

Za naslednjič Kaja vsaj za tiste, ki poznamo Brda, prihrani nesmisle, pretiravanje in reklamo slabega okusa.

Te tvoje sponzorje pa v mojem imenu vprašaj za tipične briške jedi (pršutow toč npr.) , s katerimi gostu ne morejo postreči, pri vsej oh in sploh ponudbi.

Neprecenljivo je opazovat izbuljene oči, zadrego .. in vse ostalo, ko si gost to zaželi briško klasiko, za obujanje spominov kuhinje (to je mimogrede tudi izraz za briško klasiko) naših non in nonotov.
skoro84
# 10.05.2016 ob 08:30
@Luka Novak

Večkrat delam pri Kmetiji Štekat...tam delajo meni zate: Frtaja z zelišči s pršutom in šalamom, njoki z domačo zelenjavo, za glavno jed Toč iz pršuta z belo polento, sladica domač štrudelj ali krostata...vse sestavine so doma pridelane, edino polenta je kupljena pri mlinarju v Venkoju!!! Oglasi se tam, ne bo ti žal, če hočeš ravno tako ponudbo...p.s. imajo boljši razgled kot pri Klincih 100krat...
Awesomeness
# 10.05.2016 ob 06:50
Briški pršut? Kaj se vi hecate gospa Kaja Sajovic? Kolikor vem je najbolj cenjen pršut na Krasu.
Loso
# 10.05.2016 ob 11:43
@gape
ni problem članek - sicer ni presežek...- ampak tendenciozno opisovanje enih in istih protagonistov kulinarične scene. prepričan sem, da avtorica iz Brd veliko odnese. takšen je pač protokol - jaz tebi, ti meni. račun pošlje pa dobavitelj električne energije. lepo je napisal #Luka Novak in vsi, ki sledimo rubriki ocenjujemo članke avtorice kot reklamo.
ampak, pršut. problem je v poimenovanju. ne razumite narobe, avtorici se je zadnjič zapisal tudi "vojvodinski pršut", pa še marsikaj. To je posledice njenega neznanja ali podcenjevanja tistih , ki beremo. Pršut je svinjsko stegno in ja, če je narejen v Brdih, potem je briški. ne obstaja pa zašita porekla itd...Pršut je mogoče sušiti povsod na primorskem, registriran je kraški, skupaj s hrvati istrski in vipavski. stegno potrebuje določene pogoje zato, da se pravilno suši - preveč vlage ga uniči, premalo prehitro posuši in tukaj je dejavnik burja tisti, ki odloča, kateri teritorij je dober za sušenje.
# Skoro84..... nočem biti pokroviteljski, vendar se ob tvojem pisanju sprašujem, a si ti kdaj vsaj pasivno prisostvoval zakolu, razrezu,pripravi...oziroma ali to tvoje znanje pridobivaš v sklopu pravljic, ki jih vsak dober oštir (in to Uroš in Nejka sta) prodajajo bolj ali manj rednim gostom. Po tistem, kar si napisal, je slednja veljavna.
pa dober tek.
skoro84
# 10.05.2016 ob 08:20
Alora...Briški pršut obstaja, ker je postopek pridelave drugačen, kot tisti na Krasu. V Brdih se mesnine sušijo na principu vlage in stalne temperatue. Med 80%-83% na 9-10 stopinj, na Krasu pa na vetru v sušilnicah, v drugih predelih Slovenije pa se kadi meso...kleti v Brdih so večinoma blindirane pod zemljo, tako da poleti ni treba prižgat nobene klime al kaj podobnega, da se naredi "umetne pogoje"....ni treba fantazirat, da so se Brici izmislili še nekaj več...ce pa še niste bili pri Klincih, potem itak pojma nimate o pravi briski kleti za meso. Tudi moj prijatelj ima butično kletco za šalame in pršute, pa jih prodaja prve za 20€/ kilo, pršute pa 25€/kilo. Ko probajo izdelek, enostavno ga morajo kupit, ker je tako dobro, pa naj stane kolikor stane....p.s. Ta tej terasi se steže tudi najboljši Steak kar sem jih probal...Uroš prisega na Manzzeta Prussiana ( Prusko govedo), naročite si to, ker je specialiteta hiše, pa še spoznali boste, kako je trdo slovensko meso..približno 25-30eu na zrezek, vsega vredno..
Loso
# 10.05.2016 ob 13:31
@ksajovic

Pa vso srečo pri rezervacijah - konci tedna so že do oktobra skoraj popolnoma razprodani.


klical sem domačijo klinec. no problem za rezevacijo. ni reklama??????
blahtoy
# 10.05.2016 ob 13:16
so to RTV Brda?
gape
# 10.05.2016 ob 09:07
Fajn članek, lepe slike, pa koliko enih negativnih komentarjev. Na srečo Brda v veliki meri živijo od tujcev, ki jim je všeč in so očitno zadovoljni s tem, kar dobijo za svoj denar, saj jih je vedno več. Meni je pa tudi všeč.
the law1
# 10.05.2016 ob 08:18
@Turboboost

Od kdaj pršut naravno dozori le na krasu? Okoli Parme ni krasa, pa vseeno odlično zori, enako v Španiji, Franciji, Istri, Dalmaciji, Črni Gori in še kje.[/i]

In seveda tudi v Brdih :).

Eni kot tale @ma dej nimajo pojma in govorijo zelo na pamet.
yanker
# 10.05.2016 ob 08:44
A joto majo?
Loso
# 10.05.2016 ob 14:14
@gape
sveta niso spreminjali kimavci. na boljše, slabše ali pa izberi pridevnik po meri so ga spreminjali tisti, ki so bili kritični, drugače razmišljali....
nisem selektor iz kavča. v proračun bilo katerega nogometnega kluba ali kakršnekoli ekipe ali posameznika ne plačujem skozi postavko naročnina rtvslo.
poslušam val202, edino radijsko postajo, ki ima nekaj v sebi, kar ne moremo definirati komerciala in ki ima kvalitetne spikerje in programe. berem mmc, 24kur,siol,guardian, corriere della sera.......na spletu. imam možnost primerjati. in pravico izraziti se. bo ok?
skoro84
# 10.05.2016 ob 12:43
@Loso

Glede pruskega goveda, sem imel celo predavanje, ko sem delal za eno italiansko restavracijo tukaj čez in je firma, kjer so to nabavljali želela, da znamo povedat o njihovem izdelku nekaj več, kot samo, da nesem meso na mizo. Ti izdelki, ki so dražji in bolj kvaliteni, tudi cena je seveda primerna, vendar imajo nekaj posebnega v okusu in so res prava bomba. Osebno sem pri Klincu jedel 3x vedno jedel govedino, ker mi je res top in poznam iz osebnih izkušenj meso, Uroša in Nejko, pa samo na videz, ker sem iz druge vasi.

Enkrat je bil vinar prijatelj z enim gostincem/stranko iz Lj na kosilu pri Klincu in sta si naročila samo zrezek in solato. Tip iz Lj je padel dol, češ da "kje je bil on do sedaj", da kej takega še ni jedel. Klinec je pa verjetno edini, ki jo ponuja tukaj okoli, razen kje v Italiji samo potem dodaj še 20% k ceni.

P.s. letos za poskus s prijateljem vzgajamo tudi eno svinjo Mangulico na prostem, da vidimo kaj rata dugo leto...Ladro z začimbami in take zadeve bi radi poskusili narediti...tako da ja, vem o čem govorim, šalami in pršut so v vasi religija, vedno se dajamo s prijatelji kdo je "ta bujši"
Loso
# 10.05.2016 ob 11:54
@zizitop
Pa še poznavalcem pršuta. Pršut se ne suši ampak zori kot vrhunske pijače, siri in še kateri izdelki.
bom uporabil Armstrong-Fitzgerald "formulo" - tomato-tometo??
Dejstvo je, da pršut skozi sušenje zori...
HashTag
# 10.05.2016 ob 10:39
"Predlagam, da greste še na Jeruzalem enkrat. Močno spregledan del Slovenije."

#ResJe
#VPrihodnjeKakClanekTudiOdTam
keka77
# 10.05.2016 ob 13:53
Loso vse lepo in prav, a govorim o necem drugem. Briški pršut je po okusu in pripravi "enak" furlanskim. Slajši, mehkejši, bolj svetel in poleg paše belo vino, za kar smatram da se boš strinjal. San Daniele sem samo dal za primer, ker če bi napisal da naj ljudje grejo k Osvaldu ne bi niti vedeli kdo je to. Sam sem dvakrat pri njih naročil enkrat rahlo dimljenega in enkrat "običajnega". ( zame osebno rahlo dimljen boljši) Btw na lastne oči sem videl viseti v njihovi sušilnici pršute z imeni raznih Bricev vinarjev.. Briški pršut pa jem dokaj pogosto ko skočim v Ita. Brda k sestrični v Jazbine.. Lp
agesa
# 10.05.2016 ob 11:23
A joto majo?
Pri joti se ne da zaračunat veliko.
pa na joto se spoznajo vsi in vedo kaj je dobro kaj pa slabo.
Tega je v brdih premalo.Vsi kmečki turizmi so super nobl restavracije.Tudi po ceni.
Pa če ljudje to plačujejo potem je dobro,očitno je to prava ponudba.
Turboboost
# 10.05.2016 ob 09:02
@skoro84
Tudi moj prijatelj ima butično kletco za šalame in pršute, pa jih prodaja prve za 20€/ kilo, pršute pa 25€/kilo.

Za butične izdelke je to kar normalna cena kolikor vem.
sammy13
# 10.05.2016 ob 18:36
Kateri genij je posnel prvo fotografijo z razpadajočim sodom, zeleno plinsko jekleno in ostalo šaro? Pa Klinci so tudi prave perle, da vsaj takrat, ko (napovedano) pride RTV tega ne morejo po(s)pravit...
Luka Novak
# 10.05.2016 ob 14:05
@Jazst2

ajej, ko začnejo biciklisti nabijat...:-)))

al porivaj pedale al pa hodi jest, ne..... saj je oboje uživancija (ma vsako zase...)


Motoristi .. :))

Nazadnje sem bil z motorjem v tistem koncu pred nekje pol meseca, na drugem koncu Brd v nedeljo.

Brda sem sicer po dolgem in počez prevozil z vsemi kategorijami vozil (od bicikla do tovornjaka, traktorja in avtobusa).

"Priporočam poučni izlet s kolesom" je namenjeno Kaji in podobnim, da si bodo Brda pogledali širše in od blizu. Brda (ozemlje občine) so veliko, razgibano in tudi neznano/malo znano ozemlje celo za Brice, nekatere zaselke niti Brici ne poznajo, ker so Bogu za hrbtom, čeprav nekaj km od glavne prometnice.
Loso
# 10.05.2016 ob 14:59
#gape
ko zmanjka argumentov pa uporabimo definicijo priročnega uspešnega podjetnika, ki definira narod kot celoto. ergo - tisti, ki ne razmišlja kot jaz, je kritičen (negativno), tisti, ki razmišlja kot jaz je samokritičen (pozitivno, prosto po akrapoviču)...
ti lahko nadaljuješ s kimanjem. mene pusti argumentirano izpodbijati , bilateralnega efekta ne bo.
prikimaš?
Loso
# 10.05.2016 ob 13:29
@keka
bodimo realni - san daniele ali briški nima neke povezave...razen da širša regija meji na brda. drug zrak je tam, se strinjaš? briški pršut(?) je stegno svinje, kupljene v prekmurju (brici ti bodo povedali, koliko jih svinje redi doma) ali kakšni drugi pokrajini, posušeno v brdih ali sušilnici. ker si verjetno dobro seznanjena z briškimi marketinškimi prijemi (kapo dol), se boš strinjala, da v brdih pod domače dobimo servirano marsikaj. strinjala se boš tudi, v kolikor imaš vpogled v zakulisje, da večji ponudniki gostinskih storitev nimajo sušilnih kapacitet ali pa da vsa tista masa ljudi, ki jih zaseda do konca oktobra ni tako velika.
keka77
# 10.05.2016 ob 13:15
Awesomeness, le čevlje sodi naj kopitar.. Daj si še enkrat prosim preberi tvoj post o pršutu, bi šlo? Samo kalibri kot si ti lahko take klanfajo..
Awesomeness
# 10.05.2016 ob 13:07
Skratka situacija je naslednja:

Našlo se nas je nekaj, ki smo povedali resnico glede njihovega pršuta in ostalih stvari. Sedaj pa užaljeni brici (avtorici članka so mogoče celo plačali, kar me osebno ne bi presenetilo) tolčejo po vseh in po vsem, kar jim stoji nasproti in ki jim ne poje hvalospevov.

lp, Awesomeness
Luka Novak
# 10.05.2016 ob 10:14
@skoro84

Štekar, Snežatno ?

Poznam, tudi mojstra, ki jim je delal kamin .. :))

.. pa še nekaj njegovih sosedov.
ma dej
# 10.05.2016 ob 07:09
pršut se ve kje se naravno posuši, če pa ima svojega briškega pomeni da je sušen v umetnih sušilnicah razlika s krasom je očitna
nikoli
# 13.05.2016 ob 08:10
Dobri holandski prasci!
sportmaister
# 10.05.2016 ob 23:31
Jaz bom pa povedal samo to, da se mi zdi Kaja Sajovic fenomenalna. Ima odlične članke. Tako, da še tako naprej.

Lansko leto na dogodku v Šentrupertu (organizacija Franci Kek in Tomaž Kavčič), in je bil takrat čisti polom, ki ga je Kaja tudi natančno opisala, točno tako kot je bilo, brez olepševanja, pa gre npr. za verjetno najboljšega kuharja v Sloveniji, ki ga sam tudi zelo cenim.

Glede na to menim, da je Kaja popolnoma nepristranska in pove tako kot je.
svobodnjakar
# 10.05.2016 ob 23:24
zakaj se na državnem portalu daje prostor glamurju, ki je sam sebi namenjen služenju denarja. zakaj ne grete do naklučne babice v nekem zabačenem kraju in poslikate ali pa posnamete kako se kruh zamesi in speče. al pa kako se zele okisa. to rabjo državljani ne pa kvazi biftek z himalajsko soljo in nevem kaj....ajajaj kaja
ApolonDioniz13
# 10.05.2016 ob 13:33
@Avesomeness

Kaj točno ste dokazali o pršutu? Da briški pršut ni pršut ali?

Opažam tudi, da ste nejevoljni in pošiljate ljudi v brajde....

Lp
NeBric
keka77
# 10.05.2016 ob 11:40
Awesomeness.. Zbudi se človek! Kake klanfaš resno.. O poznavanju gastronomije imaš zame nezadostno oceno, žal. Ti si najbrž tudi sveto prepričan da se k prsutu prilega oz pije zgoj rdeče vino pa še to kak Teran ali Refosk ane?! Seveda, če pa poznaš samo kraški pršut je to povsem normalno, zate.. Ti priporočam da poskusiš "BRIŠKI" oz FURLANSKI pršut ( San Daniele) ob katerem seveda se še najbolj prilega kakšen Tokaj.. Da ne bi naročal rdečega vina ker bi se samo osmešil.. Dober tek&na zdravje!
conchita
# 10.05.2016 ob 11:32
Kakšna je hrana na tej "domačiji", ne vem, ampak ob vsej tej zbirki povzpetniškega kiča in neokusa bi me minil vsak apetit.
Awesomeness
# 10.05.2016 ob 06:55
Še moje skromno mnenje o briškem pršutu. To je enako kot bi si doma v bazen pripeljal morsko vodo, natrosil okoli nekaj ton peska, postavil še nekaj umetnih palm in si mislil da si na Maldivih.
Vsekakor pa to ne velja za briška vina, ki so res vrhunska.
25kur
# 10.05.2016 ob 21:22
zgodba
darko56
# 10.05.2016 ob 20:14
@loso poslušam tretji program, program Ars, edino radijsko postajo, ki ima nekaj v sebi, kar ne moremo definirati komerciala in ki ima kvalitetne spikerje in programe. ni pa za vsakega. na žalost...
sajovick
# 10.05.2016 ob 15:41
@Loso:
Najprej priporočam, da se odlepite malo z računalnika, da boste sploh prišli s svojimi kozami do Klinca kdaj, potem pa naprej.

lp Kaja Sajovic
Loso
# 10.05.2016 ob 15:23
@kaja sajovic

vem, siten sem. vseeno, bi mi lahko razložili, tako, po kmečko ali po domače, naslednje :

tudi za herbivore našlo kaj. Že pozdrav iz kuhinje je eden od takih primerov, v katerem sveži kozji skuti z ekološke kmetije Žerjal iz Tomaja

Rastlinojedci (s tujko herbivori) so v širšem pomenu besede organizmi, ki se prehranjujejo izključno z avtotrofnimi organizmi, kot so rastline, alge in fotosintetizirajoče bakterije. Ta definicija poleg rastlinojedih živali vključuje tudi mnoge glive, bakterije ... (wiki)

torej, sugerirate nam, naj s sabo pripeljemo svoje koze,ovce...ker pi klincu se najde nekaj tudi za njih,....npr kozja skuta?
hvala za odgovor.
Državljan št.1
# 10.05.2016 ob 14:54
Pa kaj je z vami in temi brdi? Vsak dan članek o tem
Jazst2
# 10.05.2016 ob 12:59
Luka Novak
Priporočam poučni izlet s kolesom


ajej, ko začnejo biciklisti nabijat...:-)))

al porivaj pedale al pa hodi jest, ne..... saj je oboje uživancija (ma vsako zase...)
Lupo
# 10.05.2016 ob 12:34
Kontinentalci ki tu modrujete bi morali za par dni na terapijo v brajde.
sajovick
# 10.05.2016 ob 11:51
@Loso: Če je pršut iz Vojvodine, je vojvodinski. Ničesar se mi ni "zapisalo" in g. Raspopović je v Izolo prinesel pršut iz Vojvodine.

Kar se pa tiče Brd - v 3 dneh Brd sem obiskala več zanimivih vinarjev, gostincev itd., ki se zdijo tako ali drugače relevantni, imajo svojo zgodbo. Zato več briških novic v teh dneh. Ko sem bila prejšnji mesec 3 dni na Štajerskem, enako. Če pa bi raje brali negativne novice, pa vabljeni k preskočitvi sekcije "Ture Avanture" in berite zgolj sekcijo "Slovenija". Tam bo pozitivnih zgodb bore malo.

Po želji pa pošljem v zasebno sporočilo račun za vse zaužito pri Nejki in Urošu. Vam pa zagotavljam, da davkoplačevalci tega niste plačali. In še dodatek: Za MMC gre natanko 1,8 % prispevka za RTV. Sami lahko zračunate, koliko to je.

lp Kaja Sajovic
HashTag
# 10.05.2016 ob 10:36
#BilZeVeckrat
#OdlicniSo
#Priporocam
Ni_Nicka
# 10.05.2016 ob 08:30
bi..))
Kazalo