Ture avanture
Ljubljanske skrite kotičke predstavlja četverica mladih. Foto: Spotted by Locals
Obvezen postanek v petek: Odprta kuhna. Foto: MMC RTV SLO/Enej Česnik

Dodaj v

Kot Ljubljano vidijo Ljubljančani - in zdaj še vsa Evropa

Ljubljana mesto tedna na Spotted by Locals
17. april 2014 ob 06:19,
zadnji poseg: 17. april 2014 ob 07:43
Ljubljana - MMC RTV SLO

Prejšnji teden je na popotniški spletni strani evropskih prestolnic Spotted by Locals prišla na vrsto za "izbrano mesto tedna" Ljubljana.

Svoje vtise o slovenskem glavnem mestu so prispevali antropologa Jošt Derlink in Miha Poredoš, fotografinja Mankica Kranjec in Tjaša Janovljak, ki vodi pešture po Ljubljani.

Zasnova virtualnih vodnikov Spotted by Locals je preprosta: za vsakega izmed (do zdaj) 56 mest poiščejo od štiri do šest lokalnih avtorjev, ki nato na strani delijo informacije o svojih najljubših kotičkih v mestu. Spotted by Locals je tako namenjen popotnikom, ki si želijo podatkov o mestu, pri tem pa se želijo ogniti tipičnim turističnim znamenitostim.

In kaj mladi Slovenci predlagajo turistom?

Za ljubitelje mestnih športov Derlink predlaga obisk Urban Roofa, kjer najdete pod eno streho tako skejtarski park kot plezalno steno, kot pravi antropolog, ki med muzeji izpostavlja Slovenski etnografski muzej (SEM). Predlagajo tudi obisk Hiše eksperimentov, Metelkove, Stare elektrarne, ogled predstave v gledališču Glej, koncert v Kinu Šiška in kinopredstavo v Kinodvoru.

Od glasbe do jedače
Ljubitelji glasbe - predvsem džeza, bluza in rocka - bodo po mnenju Poredoša prišli na račun v "skritem biseru", baru Prulček, ki se ponaša tudi z bogato ponudbo piv. Še bolje je s pivi založen Sir William's Pub, ki je prav tako eden izmed predlogov. Na pijači se lahko turisti ustavijo še v Bi Ko Feju, Daktariju in njegovem sosedu - Baru Kljukec. Pijačo z džezom združujeta tudi Sax Pub in Zlati zob.

Ljubitelji narave naj obiščejo botanični vrt ali pa Špico, predlaga Janovljakova, Poredoš pa izpostavlja park Gradaščica, Šmartinski park in Miklošičev park. Pravi naslov za tiste, ki jih mikajo zapuščeni kraji, pa je nekdaj veličasten, danes pa propadajoč Hotel Bellevue.

Izbor restavracij ljubljanskih blogerjev se prav tako precej razlikuje od tistih klasičnih - svetujejo obisk Gostilne dela, kjer so službo v gostinstvu našli mladi brezposelni brez prave izobrazbe, pa Gostilno pri cvičku ob Koseškem bajerju, Wild West Saloon, Baziliko Bistro, Pomf, Klobasarno, Hood Burger, Pekarno Osem, Pri Škofu, Paninoteko in picerijo Šestinka. Pa, seveda, petkovo superuspešnico, Odprto kuhno. Ljubljanska tržnica je pa tako ali tako obvezna postaja za vsakega turista.

Še veliko več predlogov pa na ljubljanski sekciji strani Spotted by Locals.

K. S.
Prijavi napako
Komentarji
hosta
# 17.04.2014 ob 08:28
Jaz sicer živim več kot 100km od Ljubljane, grem pa kdaj tja po opravkih ali pa kar tako. In zadnjič mi je guma spustila v centru pri tunelu (ne vem ulice) in so mi trije Ljubljančani pomagali porinit avto na stran, poli so mi pa še gumo pomagal zamenjat. Povabim jih na per, mislil sem, da so prijatli, pa se sploh niso poznali med sabo! Klepet se je zavlekel, malo so spili, tak da sem v Ljubljani tudi prespal.

Res grozni so te Ljubljančani.
mihatirs
# 17.04.2014 ob 07:47
Ljubljančani vzvišeni??? To so samo predsodki ostalih buhteljnov izven Lj., ki s tako miselnostjo že prihajajo v Ljubljano...Smo čisto navadni ljudje, ki so pač od rojstva tukej-kot da maš izbiro, kje boš živel, ko si mlad in potem nekoliko starejši!
koksli
# 17.04.2014 ob 08:17
Meni je pa v Lj lepo živeti. Predsodki o Ljubljančanih so mi pa smešni; tu živijo dobri in slabi, lepi in malo manj lepi, Stonesi in Beatlesi, tako kot v vsakem mestu na tem svetu. Ljudje, ki tako bentijo čez nas, pa pozabljajo, da je čistokrvnih Ljubljančanov razmeroma malo; veliko se jih je od nekod priteplo sem, ali pa smo potomci staršev, starih staršev, ki so v Lj prišli z vseh koncev Slovenije, pa i šire :)
ZeK
# 17.04.2014 ob 07:33
Danger_Mouse

več kot polovico EU proračuna gre za kmetijske subvencije....
ZvonkoBingl
# 17.04.2014 ob 08:14
ZIZITOP večina nas Ljubljančanov je prišlekov iz cele Slovenije se pravi, da je vzvišenost v Ljubljano prinešena od drugod. Sem pa ponosna, da lahko živim v mestu v katerega prihaja veliko turistov in niso razočarani nad tem kar vidijo in slišijo.
jurica
# 17.04.2014 ob 08:01
Ljubljana vsak dan lepša, tujih in domačih turistov vse več, res smo lahko ponosni na našo prestolnico !
Kekec99
# 17.04.2014 ob 06:46
Lepa si lepa Ljubljana
jurica
# 17.04.2014 ob 08:16
@Danger_Mouse
Daj ne seri, vsaka še tako mala občina si je uredila pločnik, krožišče, kulturni dom in asfalt do zadnje hiše, kozolca v vasi.
In to z denarjem vseh nas davkoplačevalcev. Te male občine, župani le v gospodarski razvoj kraja niso nič vlagali. Poglej si npr. Destrnik od Pukšiča, kraj izgleda kot iz škatlice, na OŠ pa od 350 otrok, polovica otrok dobiva subvencije za šolsko prehrano. Kaj ti to pove ? Da Pukšič ni naredil za kraj nič dobrega.Je pa naredil veliko populističnega.
Ljubljana pa se razvija v čudovit turistični kraj za tujce, predvsem kot destinacija za prespati dan, dva, z možnostjo izleta po celi Sloveniji. V uri vožnje iz LJ si lahko na Bledu, v Bohinju, v Logarski dolini, na Ptuju, v NM, na morju. Zvečer pa sprehod ob Ljubljanici pa je dan popoln za marsikaterega tujca. Tujec to rad prizna, Slovenc pa itak najraje pljuva.
Insider
# 17.04.2014 ob 07:58
@ZeK

Ker vsak, ki živi izven LJ ima njivo...
sportivko
# 17.04.2014 ob 07:09
Ljubljana je lepo mesto, dalo bi se pa marsikaj spremeniti v zvezi z onesnaženostjo zraka!
Baltzar87
# 17.04.2014 ob 11:50
Če ne bi v vseh tel letih študentskega bivanja v LJ na lastne oči videl, kako se Lubljana hitro in na lapše spreminja, ne bi mogel verjeti. Je že res, da se domačini bolj držio zase, ampak ima to tudi dobre lastnosti, sploh za začasnega prebivalca. Nabereš si krog prijateljev s katerimi preživljaš prosti čas, okoli pa so nepoznani ljudje in lahko mirne volje počneš kar želiš, ne da bi te skrbelo, da se bo, vse kar boš storil (ponavadi vedno pride ven izkrivljena štorija :), razširilo vseenaokrog, kot je to v navadi v majhnih krajih, kjer se vsi poznajo. Poleg tega se v mestu karnaprej kaj dogaja, sploh poleti, tako da ti je težko dolgčas. Človek bi kar tukaj ostal :)
jurica
# 17.04.2014 ob 09:25
@Danger_Mouse
Za vse to kar si TI napisal, ti ni kriva Ljubljana, ampak država !
In dokler tega ne boš razumel, boš imel večni kompleks pred Ljubljano.
Ponosni, zavedni Anglež nikoli ne pomisli, zakaj ima London vse in še več !
imlakar4
# 17.04.2014 ob 08:31
Vse le ni tako slabo. Tudi pri nas obstajajo dobre zgodbe, vendar so za novinarje nezanimive in raje pišejo o slabih. Potrebno bi bilo več pozitive na vseh področjih.
Zadnje čase vsi radi govorijo kako so lačni, imajo pa hišo, pred njo pa vsaj dva avtomobila. Mladina vsa kadi in poseda po lokalih. Pojdite dopoldan v mesto in boste videli da so vsi lokali in vrtovi polni.
Vedno so obstajali ljudje, ki so imeli več in tisti, ki imajo manj. Vsak mora način življenja pač prilagoditi svojim zmožnostim. Če nimaš denarja ne hodi po lokalih, vozi se s kolesom, nehaj kaditi .....naredi vse, da si najdeš zaposlitev. Ne razumem nekoga, ki pravi da že deset let išče službo.
zozozo
# 17.04.2014 ob 11:53
Kot Štajerc v Ljubljani lahko povem, da propadanje periferije nima nič z Ljubljančani, ampak z državo, parlamentom in vlado.
K_ris
# 17.04.2014 ob 08:40
@Insider

Ker vsak, ki živi izven LJ ima njivo...

Poglej z druge strani. Praktično nihče, ki živi v Ljubljani, njive nima. Torej če gre več kot 50% denarja EU za subvencije kmetom, v Ljubljano ta denar zagotovo ne pride. To pa že pomeni, da večino denarja iz skladov EU dobijo drugi deli Slovenije (in ne Ljubljana).
SloLord
# 17.04.2014 ob 10:57
Lj je res prelepa, z naskokom daleč najlepše slovensko mesto. Pa sem iz Maribora ;)
Alchemist
# 17.04.2014 ob 17:29
Super, Ljubljana postaja čebolje bolj "in", kar si tudi zasluži.
K_ris
# 17.04.2014 ob 09:40
@Insider

Poglej z druge strani. Ta denar kmet porabi za gorivo, za traktorje, za gnojila, za pesticide, za zdravila za živino itd...Zdaj pa poglej kje ima večina podjetij, ki izdeluje te stvari sedeže. V mestih ali na vaseh?

To v ničemer ne spremeni tistega, kar sem napisal prej. To pa je, da gre več kot polovica denarja zagotovo za podeželje. Kako kmet denar porabi, pa je verjetno njegova izbira, kaj ne? In kaj ima EU sploh s tem, kje imajo sedež podjetja?
K_ris
# 17.04.2014 ob 09:37
@Danger_Mouse

Zakaj zdaj govoriš o sredstvih za regionalni razvoj in ZeKu očitaš mešanje hrušk in jabolk, če pa si pred tem ti sam pisal povsem nasplošno o "evropskem denarju"? Te citiram:

No, kdor vsaj malo spemlja razpise, s katerimi država razdeljuje evropski denar, lahko vidi, da to že delamo.

A kmetijske subvencije ne spadajo med "evropski denar"?
ZeK
# 17.04.2014 ob 09:12
Danger_Mouse

prav, pa poglejmo sredstva npr. za razvoj gospodarstva.
imamo specializirane razpise za pomursko regijo, pokolpje... trenutno sta odprta razpisa za mariborsko regijo (tja do radelj ob dravi) in razpis za hrastnik z okolico.

imamo ukrepe iz kmetijske politike, ki se ne nanšajo samo na tiste, ki imajo status kmeta (npr. ukrep 312 za diverzifikacijo, lahko se prijavijo s.p-ji, d.o.o.-ji), tudi ta razis pride v poštev samo na območjih izven ljubljane.

propadli razpis RNP je prav tako predvideval nek del sredstev, ki je bil rezerviran za maribor z okolico, čisto vsak razpis prinaša dodatne točke prijaviteljem, ki so iz "ogroženih" regij...

biti ljubljansko podjetje in kandidirati na razpise je najslabše, kar se lahko zgodi podjetju.
Zhizz
# 18.04.2014 ob 08:07
Poznam avtohtone Ljubljančane, ki so čist vredo. So iz podobnega družbenega spektra kot kje v Celju. "Nerd" je "nerd" v Celju ali Ljubljani. :)

Poznam pa primer kakih razvajenih punčar, ki npr. svojemu tipčku po svojem tazadnjem iPhone-u, na vlaku, na glas razlaga, da je še nekje v provinci.
Potem so tu primeri punčar oz. adolescentov, ki se ob konfliktu s provincionalci branijo z vezami, ki jih ima očka, baje pri Čeferinu ali Senici. :)
Poznani pa so tudi primeri ljubljančanov, tistih z bolj balkansko vzgojo - pa ni nič narobe, ki presedijo cel dan v svojem kafiču in imajo vse, kar je naprej od obvoznice, za kmetijo.
gregorsu
# 17.04.2014 ob 08:18
je pa ljubljana prijetno mesto, da ne bo spet kakih zamer po nepotrebnem, le vsebina pri vrhu je pokvarjena.
honzobonzo
# 18.04.2014 ob 13:54
V Ljubljani je normalna debata o tem, kako nisi Slovenec, da pa ti je fajn tu živet, ker si se tu rodil itd...ampak si pol pravoslavc, pa stric je turške, pa budist, pa vse kar hočete, samo slovensko, to je pa mimo, lepo vas prosim...Kaj pa je slovenska indentiteta? Metelkova, tam je svoboda, tam je mir, tam je prava Slovenija, za katero Slovenci ne vejo, ker so preveč zabiti in zaplankani tu v tej kotlini pod gorami...
ZeK
# 17.04.2014 ob 09:47
K_ris

uradno je sedež pomemben, ker se tako baje pomaga nerazvitim predelom ujeti povprečje.
problem je v tem, da je taka politika že v osnovi nepoštena. ker je glavni kriterij za subvencije količina novih delovnih mest, se je s to politiko ustvaril vtis, da je osebna situacija brezposelne osebe na podeželju , v mariboru, hrastniku, pokolpju, večji problem, kot brezposelna oseba v ljubljani.

osebno mislim, da bi moralo biti podjetje enako nagrajeno/spodbujeno, če zaposli brezposelnega v ljubljani ali v prekmurju. stiska za brezposelno osebo je povsem ista, ne glede na to iz kje prihaja, na podeželju marsikdaj celo manj huda, kot v mestu.
Insider
# 17.04.2014 ob 09:32
@ZeK

Če je tako super, registriraj podjetje v eni od teh regij pol se pa prijavi lepo na razpis...Seveda tega ne bo naredilo nobeno podjetje...Le, zakaj?
honzobonzo
# 18.04.2014 ob 13:49
žalost
rdečinavijač
# 17.04.2014 ob 15:09
Lahko da je lepa, ampak za tako ceno nikoli nebi bil v Ljubbljani. Kredit za 30 let za dvosobno stanovanje, dejte no ...
heavyd
# 17.04.2014 ob 13:11
Lepa si Ljubljana ..novi zigani v stari Lublani.
naš človek
# 17.04.2014 ob 12:20
Lahko pa še malo obrnemo:
2/3 Mesten občine Ljubljana je na podeželju :) Po prebivalstvu pa tam nekje 3-4%
Insider
# 17.04.2014 ob 10:00
@K_ris

To, da ne moreš gledati na subvencijo kot le denar, ki ostane v žepu nekega kmetovalca, temveč kot denar, ki kroži. Sedež podjetja je pomemben kot končni cilj kam se pretaka kapital. Torej na koncu prideš do tega, da kmetovalec kupi gorivo pri Petrolu, kateri ima pa sedež v Ljubljani. Na koncu se tudi s tem plača boljša delovna mesta na sedežu. Torej subvencija le ni tako enosmerna stvar...
espero
# 18.04.2014 ob 20:48
Predlagajo same bedarije , ne pa lepot Ljubljane , predvsem pa zanimivosti. Bogi turisti (ovce ).
JohnMichxx
# 18.04.2014 ob 09:46
Za fakulteto za arhitekturo je že prva kmetija. In to je 1 meter iz strogega centra.
Pa da ne govorim o LPPju....
Modrijan6
# 17.04.2014 ob 13:18
Ljubljana bi bila dosti bolj privlačna, če ne bi imela toliko prometa po ne potrebnem, velika večina Ljubljančanov namesto javnega prevoza in kolesa uporablja svojega jeklenega konjička in onesnažuje zrak.... V Ljubljani me zelo moti, da vsak dan več ljudi po ulicah fehtari za denar, v Ljubljani se vsak dan povečuje število bredomcev - klošarjev, Ljubljana še vedno ne premore prave ljudske kuhinje, kar je žalostno....., in tudi v Ljubljani je na pohdu velika revščina.....Ni vse zlato, kar se sveti..............................
ZeK
# 17.04.2014 ob 09:40
Insider

to dela večina podjetij, ki dobi na tovrstnih razpisih, prek bypassov.
Štajerski psiho
# 18.04.2014 ob 20:20
Lahko je lepa na račun drugih regij. Ljubljančani pa itak antipatični.
Vision
# 17.04.2014 ob 16:58
Kako ne bo najbolj urejena, obnovljena in popedenana, ko pa se največ denarja steka tja? Posledica centralizacije, ni treba odkrivat tople vode, članek ni namenjen temu.
Danger_Mouse
# 17.04.2014 ob 09:46
@jurica
# 17.04.2014 ob 09:25

@Danger_Mouse
Za vse to kar si TI napisal, ti ni kriva Ljubljana, ampak država !
In dokler tega ne boš razumel, boš imel večni kompleks pred Ljubljano.
Ponosni, zavedni Anglež nikoli ne pomisli, zakaj ima London vse in še več !


Preberi moj komentar še enkrat. Vseskozi govorim o državi. Ljubljana bi bila seveda neumna, če ponujenega ne bi izkoristila.
Danger_Mouse
# 17.04.2014 ob 08:57
@ZeK
# 17.04.2014 ob 07:33

Danger_Mouse

več kot polovico EU proračuna gre za kmetijske subvencije...
.

Subvencije nimajo s sredstvi EU za regionalni razvoj nobene zveze. Mešaš jabolka in hruške...
Insider
# 17.04.2014 ob 08:55
@K_ris

Poglej z druge strani. Ta denar kmet porabi za gorivo, za traktorje, za gnojila, za pesticide, za zdravila za živino itd...Zdaj pa poglej kje ima večina podjetij, ki izdeluje te stvari sedeže. V mestih ali na vaseh?
pravi pravnik
# 17.04.2014 ob 08:40
Ko dalj časa živiš tu noter vidiš, da je vsak dan bolj trivialna.
janezdolzan
# 17.04.2014 ob 16:13
Zoki pravi najlepše mesto na svetu!

lepa vas...oziroma korito, sploh sa Stožicama
JohnMichxx
# 17.04.2014 ob 08:25
Samo, da se turisti ne odpeljejo po Celovški, ali v Prule, Štepanjsko naselje, Vič....
Peter F.
# 17.04.2014 ob 09:38
Kakšni Ljubljančani? To sploh ne obstaja. Prebivalci Ljubljane so itak priseljeni kmetje ali pa priseljenci iz nekdanjih bratskih republik. Meščanstva ni, so samo prebivalci.
Danger_Mouse
# 17.04.2014 ob 09:14
@jurica
# 17.04.2014 ob 08:16

@Danger_Mouse
Daj ne seri, vsaka še tako mala občina si je uredila pločnik, krožišče, kulturni dom in asfalt do zadnje hiše, kozolca v vasi.
In to z denarjem vseh nas davkoplačevalcev. Te male občine, župani le v gospodarski razvoj kraja niso nič vlagali. Poglej si npr. Destrnik od Pukšiča, kraj izgleda kot iz škatlice, na OŠ pa od 350 otrok, polovica otrok dobiva subvencije za šolsko prehrano. Kaj ti to pove ? Da Pukšič ni naredil za kraj nič dobrega.Je pa naredil veliko populističnega.
Ljubljana pa se razvija v čudovit turistični kraj za tujce, predvsem kot destinacija za prespati dan, dva, z možnostjo izleta po celi Sloveniji. V uri vožnje iz LJ si lahko na Bledu, v Bohinju, v Logarski dolini, na Ptuju, v NM, na morju. Zvečer pa sprehod ob Ljubljanici pa je dan popoln za marsikaterega tujca. Tujec to rad prizna, Slovenc pa itak najraje pljuva.


Saj ne oporekam lepoti Ljubljane. Se mi zdi pa neprimerno, ko država v Ljubljani financira nek nepotreben megalomanski projekt športnega centra (namesto da bi v javno-zasebnem partnerstvu posodobila obstoječega), medtem pa nekje drugje v državi učenci telovadijo po razrednih. Ali pa država v Ljubljani financira 6 most čez Ljubljanico na razdalji 3 km, medtem ko je na čakalni listi DRSC 10 mostov drugje po državi nujno potrebnih obnove.
kazam123
# 17.04.2014 ob 08:28
Lepo mesto, samo ljudje se držijo bolj vsak zase. Ko greš vsaj ven z obroča so vsi bolj sproščeni in pripravljeni pomagat.
Danger_Mouse
# 17.04.2014 ob 07:10
Ker je Ljubljana tako lepa, da se lahko z njo hvalimo po celem svetu, vzemimo še malo podeželju in dajmo ljubljeni Ljubljani. No, kdor vsaj malo spemlja razpise, s katerimi država razdeljuje evropski denar, lahko vidi, da to že delamo. Urbana središča so zakon, ko hebe ruralce... Po poti Romunije, Bolgarije, Madžarske...
ZIZITOP
# 17.04.2014 ob 07:31
Kaj če vam lepa Ljubljana, če pa ljudi skoraj noben ne mara. Ljubljančani bi morali postati manj vzvišeni, domišljavi........pol bi pa to blo mesto. Lepa hiša še ni dom, ljubeča družina v tej hiši ji da osnovo za to.
Kazalo