Ture avanture
Pogled na mesto Vis, ki je v zadnjih tednih preplavljen s snemalno ekipo. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Drugi del Mamme Mie snemajo skoraj desetletje po prvem delu, ki je bil uspešnica. Foto: IMDB
Domačini niso najbolj navdušeni nad cirkusom, ki ga je s seboj prineslo snemanje hollywoodskega spektakla. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Hrvaški mediji se že mesece sprašujejo, ali bo na otok prišla tudi glavna zvezda Meryl Streep in, če bo, kje bo spala. Na Visu namreč nimajo luksuznih hotelov. Foto: IMDB
Znana viška picerija Dionis, preurejena v grško taverno. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Ekipa med pripravami. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Otok je poln tovornjakov in kombijev z opremo. Foto: RTV SLO/Iztok Kolarič
Avtodomi snemalne ekipe, parkirani na obronkih Visa. Foto: RTV SLO/Iztok Kolarič
Ena od oporišč ekipe je v stari, zapuščeni vojašnici Barjoška. Pred njo vas zdaj pričaka varnostnik. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Vis, še do nedavnega nekakšen skriti biser Jadrana, se v zadnjih letih pospešeno odpira turizmu, kar s seboj prinaša tudi negativne posledice. Lani so plažo Stinivo (na sliki) celo razglasili za najlepšo plažo v Evropi. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Snemalne lokacije so zavarovane in skrite pred očmi radovednežev. Foto: RTV SLO/Iztok Kolarič

Dodaj v

Na snemanju Mamme Mie 2 na Visu: čakajoč Meryl Streep ali razprodaja Hrvaške

Hollywoodska produkcija okupirala jadranski otok
28. september 2017 ob 06:21
Vis - MMC RTV SLO

"To je prostitucija hrvaškega turizma," prhne viški gostinec Žarko Peša, povsem neimpresioniran nad hollywoodsko produkcijo, o kateri zadnje tedne govorijo in pišejo vsi na Hrvaškem – in na širšem območju.

Snemanje Mamme Mie: Here We Go Again (MM2) na Visu je za nekatere blagoslov, za druge, kot je Peša, prekletstvo, za večino pa dvorezen meč, na katerega gledajo z dobršno mero previdnosti. Še predobro namreč vedo, kaj se je zgodilo, ko so ustvarjalci prvi del tega hollywoodskega muzikala snemali na grškem otočku Skopelos – in zaradi česar Grčijo v dvojki zdaj "igra" Vis.

Ne, da Hrvati niso vajeni megalomanskih hollywoodskih produkcij – Dubrovnik je bil tako vrsto let kulisa Igri prestolov, tam so posneli tudi nadaljevanje Vojne zvezd in Robina Hooda, za januar pa je napovedano tudi snemanje novega Jamesa Bonda.

Kot pa nam je povedala hrvaška ekipa Reutersa, ki je v teh dneh na Visu snemala reportažo o snemanju MM2, za veliko projektov javnost niti ne ve, saj je naša južna soseda zaradi ugodne cene (Peša bi rekel zaradi razprodajanja same sebe) v zadnjih letih postala ena najbolj priljubljenih snemalnih lokacij sploh. Razlog se skriva v finančnih ugodnostih, ki jih država daje tujim filmarjem. Tem namreč v celoti povrnejo davek na dodano vrednost.

Vabljeni k ogledu:

Tudi ekipa Tednika TV Slovenija se je ta teden mudila na Visu, kjer so se skušali prebiti do strogo zavarovanih prizorišč snemanja. Oddaja bo na sporedu v ponedeljek, 2. oktobra, ob 20.00 na prvem programu TV SLO.


Gostil vse od Medvedjeva do zvezdnikov

In ravno to gostince, ki so jim hrvaške oblasti letos naložile nečloveški 25-odstotni DDV, zaradi katerega so bile celo nekatere najboljše restavracije primorane zapreti svoja vrata, tako boli. "Jaz krvavo delam, da lahko plačam ta novi DDV, ti tujci pa dobijo vsega povrnjenega," se huduje Peša ob kozarcu vugave, viške bele sorte, ki v njegovih prisojnih vinogradih doseže ubijalsko 15-odstotno stopnjo alkohola.

Staroste komiškega gostinstva MM2 ne gane tudi zato, ker je vajen rokovanja z zvezdami – v njegov Jastožer so zahajali vsi: od ruskega premierja Dmitrija Medvedjeva do hollywoodskih zvezdnikov, dokler mu pred poldrugim letom niso več podaljšali najemnine, sam pa je tudi popolnoma izgorel od delavnikov, ki so se s hedonističnimi gosti z globokimi denarnicami zavlekli pozno v noč.

Po zamenjavi lastnikov so od Jastožera danes ostali samo še zveneče ime – in cene. "Vsi so bili pri meni, zdaj ni nikogar več. Ta velika imena ne prihajajo več, ker so tudi Vis že zavzeli pijani Švedi in Angleži," kritično gleda na razvoj Visa, otoka, ki se je zaradi vojaške baze JLA-ja zadnji odprl turizmu leta 1991. "Hrvaška nima strategije za turizem, nima strategije za otoke. Samo štejejo turiste, ampak o kakšni kakovosti govorimo tu?" postavlja Peša retorična vprašanja, ki si jih v zadnjem letu zastavljamo tudi v Sloveniji.

Vis v vlogi Grčije
Proračun prvega dela Mamme Mie je bil leta 2008 52 milijonov dolarjev, izkupiček pa je bil dobrih 609 milijonov zaslužka – in jezni otočani na Skopelosu, otočku s 5.000 prebivalci, ki je po tistem doživel pravi razcvet turizma – kaj razcvet, poplavo. Na nekoč skritem egejskem biseru so čez noč poskočile cene nastanitev, nepremičnin, restavracij in življenja na splošno, tako da si otočani lastnega otoka skoraj ne morejo več privoščiti.

Pobude ustvarjalcev, da bi na otoku snemali še dvojko, so tako precej soglasno zavrnili oz. so postavili višjo ceno, zato se je produkcija preselila na Vis. "Ko bi vsaj rekli, da se dogaja na Visu, na Hrvaškem, ampak ne, mi zdaj igramo Grčijo," se priduša Peša, domoljub še od časov, ko je med vojno delal za hrvaško obveščevalno službo, in skeptik od istih časov, ko je gledal, kako v njegovem lokalu potekajo orožarski posli med ZDA in Kosovom.

Peša priznava, da je bolj ali manj osamljeni jezdec, kar se tiče njegove jezne retorike do snemanja MM2, a dejstvo je, da so otočani na splošno občutno ravnodušni – presenetljivo ravnodušni – do produkcije, o kateri hrvaški mediji dnevno poročajo. Celo tisti, ki tako ali drugače sodelujejo pri snemanju – in teh je na otoku s 3.600 prebivalci res veliko. "Ah, Hollywoodarji, zasedli so nam otok," zavije z očmi natakarica v Aerodromu, vinoteki v preurejeni stavbi nekdanjega vojaškega letališča v notranjosti otoka.

Domačini angažirani, a ravnodušni
Ker na Visu, razen enega zastarelega, v Komiži še vedno ni večjih hotelov, niti kampa ne, so člane večtisočglave ekipe nastanili po zasebnih apartmajih in avtodomih, parkiranih na obronkih mest Visa in Komiže. Domačini so jim dali v najem vse od čolnarn in dvorišč do svojih kokoši, oslov in limonovcev, producenti pa so domačine angažirali kot statiste, ki so nato vsi, od otrok do starcev, prihajali na avdicije v zapuščeno komiško predelovalnico sardel Neptun.

"Skoraj vsem otočanom so poslali ponudbo, da bi zaigrali v filmu. Meni se ni ljubilo biti jim tri dni na voljo, je pa ponudbo sprejel moj mož, ki se zdaj že tri tedne ne brije, ker igra plešočega grškega ribiča," nam razlaga prodajalka v butiku lokalnih izdelkov Pol Murvu v Visu. Nekaj korakov stran je trg s picerijo Dionis (zdaj grška taverna Toy Λazapoy) že preurejen v grško vasico na fiktivnem otoku Kalokairi, s stojnico pletenih košar, menijem na leseni tabli v grščini in belim platnom, razpetim med starimi palačami.

Ena od statistk, ki igra prodajalko na stojnici, je Filomena, 75-letna Komižanka, ki ji – kot vsem statičnim statistom plačajo po 450 kun na dan. Tisti, ki plešejo, dobijo okoli 900 kun. "Bagatela," zamahne z roko ženica, ki je morala, kot vsi, podpisati zajetno pogodbo o neizdajanju podatkov, kot da bi šlo za kvarnik, kaj se zgodi v finalu Igre prestolov, ne pa koreografijo ob glasbeni podlagi Abbe.

Kje so zvezdniki?
Da tajnost filmarji jemljejo resno, kaže tudi strogo preganjanje paparacev, ki na otoku prežijo na Piercea Brosnana, Amando Seyfried, Colina Firtha in, seveda, Meryl Streep, nad ekipo Reutersa, ki je skušala v kamero ujeti enega glavnih prizorov, pa so poslali celo policijo.

Samo o tem, kje bo na otoku praktično brez luksuznih nastanitev spala diva Meryl Streep, so bili v hrvaških medijih napisani pravi romani, ob našem prihodu sredi septembra pa se je še vedno ugibalo, ali bo glavna zvezda na otok sploh prišla. Tudi zato so v Jutarnjem listu pred dnevi toliko bolj zmagoslavno objavili fotografije iz zasede "nenaličene zvezdnice Amande Seyfried med sprehodom po Visu".

Posamezne drobtinice sicer domačini vseeno mečejo vsem zainteresiranim. "Andy Garcia je že tu. Tudi jaz imam v svojem apartmaju del ekipe, ampak kaj več ne smem izdati," se namuzne Lena Zanki iz ene večjih viških družin, ki ekipi daje najem vse od čolnov in prenočišč do domačih obrtnih izdelkov iz fig in zelišč, ki jih lahko kupite pri Leni v njeni trgovinici v Komiži. Tudi Zankijeva na snemanje MM2 gleda bolj ali manj skeptično.

"Po eni strani je plus, prinesejo nam denar, ampak vsi se bojimo, da ne bi Vis postal tako kot Skopelos, kjer je Mamma Mia povsem uničila spokojno otoško idilo. Nočemo tega. Mi imamo radi svoj mir. Nočemo biti kot Hvar, ne potrebujemo tega," nam zatrdi med pogovorom konec septembra, ko so se otočani komaj pobirali po "brutalni" sezoni – in pod "brutalna" imajo v mislih rekordno število turistov, zaradi katerih so bile vrste na sosednjem Biševu pred Modro špiljo, eno večjih jadranskih znamenitosti, dolge tudi po tri ure, eden od domačinov pa je pred vhodom v jamo celo grozil, da se bo na svojem čolnu razstrelil.

Zaradi vremena snemanje podaljšano
Po nekaterih izračunih naj bi Visu po koncu snemanja (to se bo zaradi slabega vremena zavleklo še v sredino oktobra) ostalo čistih 30 milijonov kun (4 milijone evrov) zaslužka – pri čemer je treba vedeti, da so se gostinci, ki so si obetali polno zasedenost tudi jeseni, zanj obrisali pod nosom – MM2 ima namreč svoj catering, uvožen iz Anglije.

Ob pogovorih z domačini se zdi, da bi se dolarjem rade volje odrekli, da jim le ne bi bilo treba še dolgo prenašati hollywoodskega cirkusa, ki jim po turistični invaziji zdaj še dodatno ruši mir. Ekipe imajo svoje baze na parkirišču gasilskega doma v Komiži, pa nedaleč od pristanišča v Visu in v zapuščeni vojašnici Barjoška, snemalne lokacije so razpršene po celem otoku, od trga v Visu do stare zapuščene dalmatinske kamnite domačije v vasi Podhumlje, od znamenite plaže Srebrna, kjer bodo kar zajeten kupček proračuna porabili za umetno neurje na morju, do romantične konobe Bako v Komiži.

Komunikacija - slaba
Težava je, da so obveščevalni kanali, milo rečeno, pomanjkljivi, ne turisti ne otočani pa nikdar ne vedo, kdaj jih v enem od zalivov pričakata tabla "prepovedano" in varnostnik – mimogrede, teh so za potrebe varovanja opreme, lokacij in ekip angažirali kar tisoč, nekaj domačinov in nekaj Dalmatincev s celine. A tudi ti ostajajo zvesti stereotipom ležerne južnjaškosti in so ob našem "vdoru" na teren zgolj apatično pokukali iz svojih priložnostnih vratarnic, kamor se skrijejo pred soncem, in nas obvestili – skoraj opravičujoč se -, da gre za zaprto območje.

"Lahko bi obvestili ljudi, povedali komu, kaj bodo zaprli, pa nič. Otok oziroma mesto Komiža je samo vzela denar od filmarjev, nobenega pa ni korektno obvestila, kje bo snemanje potekalo," se huduje nad snemanjem varnostnik, ki nas ustavi pri zapuščeni vojašnici v Barjoški – še do poletja priljubljeni destinaciji pohodnikov ter navdušencev nad vojno zgodovino in zapuščenimi kompleksi, danes pa za silo zakrpani, zamreženi in preurejeni v eno od baz ekipe.

Čes se peš, vodi do Barjoške iz Komiže dobro uro dolga kozja stezica, brez vsakršne oznake, da dostop tako do nje kot do plaže Barjoška pod njo na koncu ni mogoč (Tednikova ekipa se je skušala do zaliva prebiti s čolnom, a jih je že na morju odločno ustavil varnostnik na gliserju). Filmska ekipa je makadamsko cesto nad vojašnico razširila in jo podaljšala do zaliva, tam zgradila pomol, cesto pa so hoteli sprva celo kar asfaltirati, kar pa jim je preprečil hrvaški urad za gozdove.

In Meryl? Reutersov novinar mi smeje odkimava z glavo. "Ne bo prišla. Vse svoje prizore je prejšnji konec tedna posnela v Londonu pred zelenim platnom, obljubljanje njenega prihoda je bil samo en velik nateg." Jasno, niti te trditve se ne da zares preveriti. Andy Garcia, za katerega nam je gospa Zanki v soboto sveto zatrjevala, da je "tu", je na otok prispel šele včeraj.

Kaja Sajovic
Prijavi napako
Komentarji
Skippy
# 28.09.2017 ob 07:28
"To je prostitucija hrvaškega turizma," prhne viški gostinec Žarko Peša, povsem neimpresioniran nad hollywoodsko produkcijo

Prostitucija hrvaškega turizma je to, da je že skoraj vse pozidano in to brez kakršnegakoli reda.
Wasabi
# 28.09.2017 ob 07:22
Res so lepi ti grški otoki;)
Mirko Tipka
# 28.09.2017 ob 07:50
malo me spominja na domovino... želeli bi imeti denar od turizma brez turistov
Nikolas
# 28.09.2017 ob 07:27
...malo škoda,... a vse se spreminja. Časov, ko smo sredi sezone šli s čolnom v Modro špiljo plavali notri in nazaj ven najbrž ne bo več...!?
SamoRes
# 28.09.2017 ob 07:28
Vis je bil še v planu, sedaj pa ga lahko kar odpišem. Vsi bodo drli tja kot v Dubrovnik.
AM
# 28.09.2017 ob 07:52
"Razlog se skriva v finančnih ugodnostih, ki jih država nudi tujim filmarjem. Tem namreč v celoti povrnejo davek na dodano vrednost."

Po mojem mnenju je to velika neumnost.
gesan
# 28.09.2017 ob 07:59
AM
# 28.09.2017 ob 07:52
"Razlog se skriva v finančnih ugodnostih, ki jih država nudi tujim filmarjem. Tem namreč v celoti povrnejo davek na dodano vrednost."

Po mojem mnenju je to velika neumnost.
.............................
To ni neumnost ampak klasičen državni kriminal!
Bogatašem povrnejo davek, domače srmake pa bodo zaradi tega še bolj oskubili!

Sicer pa, nič me več ne čudi!
Ta svet je postal en klasičen cirkus sistematičnega neumja!
noprou
# 28.09.2017 ob 09:09
dve stvari:
- izjemno slabe fotke v članku, neki posiljeni nedoterani hdr-i
- Stiniva najlepša plaža v Evropi!! mi postane kar slabo, ker ta plaža res ni niti lepa, kaj šele najlepša. Ima res atraktiven vhod z morja, to pa je tudi vse. Hoditi pokamnih na plaži ne moreš, ker so preveliki. Morje in skale zasvinjane od katrana, prosojnost morja nikakršna. Beda v primerjavi z ostalimi stvarmi na Visu.
Heisenberg
# 28.09.2017 ob 09:23
Žalostna posledica globalizacije in kapitalizma je, da bodo bogati brez sramu pokupili vse lepe kotičke, nabili gor table privat in prepovedano, po možnosti še nagravžno pozidali, raja bo pa lahko hodila v toplice in obujala spomine na leta, ko smo hodili po neokrnjenih otokih in plažah.
Flegica
# 28.09.2017 ob 08:28
Počasi tudi hrvaški otoki niso več to zaradi česar smo hodili tja...Ostane še Cres in Lastovo...No seveda se da še vedno najdt samoyne skrite kotičke povsot samo greš v drugo stran od turističnih zombijev!
slovenkaaaa
# 28.09.2017 ob 08:49
Ok, ne plačajo DDV-ja. To, da imajo domačini podrtije, ki jih bodo prihodnje leto prodali za milijone, pa nič ne šteje? Ker kako drugače pa poskočijo cene? Če domačini ne želijo, da poskočijo, ne bodo poskočile. Ampak ne, če je možnost prodati skromno hiško za 800.000 evrov, bodo to takoj storili in šli drugam. Tako kot ko govorijo o sovražnem prevzemu. Tega ni. Če delničarji ne želijo prodati delnic, jih pač ne prodajo. Ampak ne, "sovražniki" so ponudili veliko denarja.
Plavica1
# 28.09.2017 ob 11:14
Ena od statistk, ki igra prodajalko na stojnici, je Filomena, 75-letna Komižanka, ki ji – kot vsem statičnim statistom plačajo po 450 kun na dan. "Bagatela," zamahne z roko ženica ....

Povprečna mesečna hrvaška neto plača znaša okrog 5.600 kun (okrog 740 evrov). Glede na podatke s spletne strani hrvaškega statističnega urada je povprečna plača aprila znašala 5.676 kun neto (skoraj 750 evrov) ali 8.011 kun (dobrih 1.050 evrov) bruto.

Gospa zasluži s tem, da počne isto kot vedno na štantu, dvojno povprečno hrvaško plačo, torej ni bagatela, ampak DVOJNA bagatela. Če rabijo koga za na štant, lahko pridem JAZ za to ceno.
Rosimario
# 28.09.2017 ob 08:40
Luka.Gužva je na Visu.Pri nas je dren ali gneča.
Lluka
# 28.09.2017 ob 08:00
Najbolj da začnejo popolnoma vse snemat pred zelenimi platni. Pri nas bi tudi lahko se vozili pred zelenimi platni v službo... nebi imel ne zastojev in ne gužve.
mamblita
# 28.09.2017 ob 14:21
Ker na Visu, razen enega zastarelega, v Komiži še vedno ni pravih hotelov

To pa ne bo držalo. Mesto Vis ima hotel Isso, ki je malo boljši od komiškega hotela Biševo, pa hotel Tamaris v centru mesta.
Drugače pa sem videl gospo novinarko in snemalca v Komiži, ko sta stopala iz čolna. On je nosil kamero, stojalo in še mikrofon, ona pa eno malo zeleno torbico, da se ne bi preveč zmatrala.
planet1
# 28.09.2017 ob 08:50
Rosimario

Dren je v Avstriji in Nemciji.
Furešt
# 28.09.2017 ob 20:52
Z Visom sem povezan od rojstva, namreč nona je višanka. Na Visu sem preživel tudi celo lansko in letošnje leto. Otok je res pravi biser oziroma bi to lahko ostal, kajti v zadnjih letih so se pojavili predvsem turisti iz angleško govorečih držav (mislim predvsem na mladino), pa tudi azijci (drugače zelo kulturni in umirjeni turisti). Še pred nekaj leti se ne spomnim, da bi slišal pogovor v angleščini, zdaj je postal to vsakdanji pojav. Mladina non stop žura. S tem seveda ni nič narobe, ampak ko se ti pijani derejo pred oknom ob treh zjutraj in se to vleče čez celo leto vsak jeb... dan, verjamite ni prijetno. Pred mesecem dni je par seksal direkt na sredi trga kjer stoji moja bajta (trg je velik cca 150 kvadratnih metrov in se nahaja v samem centru mesta ob viški luki). Včasih prijetna družinska destinacija se s svetlobno hitrostjo spreminja v moderno žurersko središče ala Zrće, Hvar, itd. Hvala bogu, da obstajajo še kakšni skriti kotički na otoku za katere velika večina ne ve (vključno z domačini), in da so sprehajalne poti večinoma puste (leni domačini in preveč komfortni turisti). Zdaj pa še glede filma. Bil sem na avdiciji in kot večina sem bil tudi izbran. Dogovoril sem se za snemanje dveh prizorov. Ekipa je bila zelo korektna in organizacija je na zavidljivem nivoju. Na probi kostumov me je spremljala ena deklina, ki je bila dodeljena samo meni (seveda za čas, ko sem bil na probi). Potem so me tri dekline slikale, nato so me druge tri dekline, ki so bile zadolžene za make-up, gledale in se posvetovale med sabo (meni so rekle naj si puščam rasti brado). Vmes se je pojavilo še enih pet deklet, ki so bila zelo prijazna in so se non stop smehljala, sem se počutil kot v sedmih nebesih. Zaradi slabega vremena (kar je redkost na Visu; v povprečju sije sonce brez oblačka 25 dni na mesec, 4 dni je sonce z oblačkom in 1x je oblačno) je bila dvakrat preložena scena v kateri bi moral snemati. Potem se je pa zapletlo. Ko sem si že našel službo (izven sezonsko delo) in se že o vsem dogovoril z delodajalcem, sem na policiji izvedel, da je nam slovencem "prepovedano" delati na Hrvaškem (praktično nemogoče je dobiti delovno dovoljenje; isto velja za Hrvate v Sloveniji; novi zakon je stopil v veljavo pred kakšnim mesecem dni; mogoče spor glede arbitraže?!?). Kdo bi si mislil, da smo s sosednjo državo del tako lepo opevane EU, kjer naj bi deloval svobodnen trg dela. Takoj naslednji dan so mi iz produkcije povedali, da zaradi zgoraj navedenih razlogov ne morem dobiti niti potrdila o delu brez delovnega dovoljenja za kar sem bil prikrajšan tudi za snemanje in konec koncev eno lepo izkušnjo (denar je bil drugotnega pomena). Na koncu mi ostane samo še delo na črno (za cca kakšen mesec dni) in pa brada, ki si jo zdaj puščam že skoraj mesec dni :) Kakorkoli že, Vis je že izgubil tisti čar, ki ga je imel in po čem je slovel (umirjen jadranski biser brez kakršnihkoli industrijskih obratov, kjer si lahko preživel brezskrbne počitnice in kjer so vsakdanji problemi za tistih štirinajst, petnajst dni začasno izpuhteli). Tisti, ki pa bi radi Vis doživeli v čaru, ki ga je kazal leta nazaj, vam povem skrivnost. Za mene je najlepši čas obiska tega prečudovitega otoka v mesecu novembru (oziroma takoj po viški regati, ki je cca 15.10.). Temperatura zraka je še vedno okoli 20-25 stopinj, morje pa ima okoli 20-21 stopinj. Samo, prosim, ne zdaj vsi kolektivno okupirat Visa novembra :)
Radoveden
# 28.09.2017 ob 10:57
Folk se huduje ker bo moral denar pobirat iz tal. Povsem razumem. Težaško delo. Bolje da ga ni, da se ni treba sklanjat.
severnik
# 28.09.2017 ob 10:22
pri čemer je treba vedeti, da so se gostinci, ki so si obetali polno zasedenost tudi jeseni, zanj obrisali pod nosom – MM2 ima namreč svoj catering, uvožen iz Anglije.

To so si pa sami krivi oz bi si morali izborit...kot pogoj...saj hrvati znajo :)

In bodo rekli, da je catering iz anglije cenejši od domačinov??
zozozo
# 28.09.2017 ob 19:23
@Minerc - Če je gužva v SSKJ ali ne, je vseeno. Vsekakor je pa to v precejšnjem delu te države (Maribor in širša okolica) edina beseda, ki se v pogovornem jeziku uporablja za gnečo.
Plavica1
# 28.09.2017 ob 11:18
gesan # 28.09.2017 ob 07:59 To ni neumnost ampak klasičen državni kriminal! Bogatašem povrnejo davek, domače srmake pa bodo zaradi tega še bolj oskubili! Sicer pa, nič me več ne čudi! Ta svet je postal en klasičen cirkus sistematičnega neumja!

To sploh ni res, ampak Hrvaška jim dovoli, da obračunajo vstopni in izstopni DDV, tako, da plačajo toliko manj davka, kar že plačajo z računi.
Plavica1
# 28.09.2017 ob 11:21
Flegica # 28.09.2017 ob 08:28 Počasi tudi hrvaški otoki niso več to zaradi česar smo hodili tja...Ostane še Cres in Lastovo...No seveda se da še vedno najdt samoyne skrite kotičke povsot samo greš v drugo stran od turističnih zombijev!

Še Cres lahko odpišeš, saj je bilo letos polno tigrastih zombije (komarjev) ki te popikajo tudi će uporabljaš Autan ali drug repelent. !4 dni na Cresu, 14 let nič več na Cres. Pa še divje svinje se sprehajajo prosto, pri katerih ne veš če so agresivne. A kdo ve za kak napad?
hero
# 28.09.2017 ob 22:13
Lani bil tam in sicer zadnji teden septembra, (hvala za podatek o viški regati, meni ni bilo jasno zakaj je bilo kar naenkrat polno jadrnic tam).
Izvrstno je bilo, mirno, nobene gužve in toplo, zrak 26, voda 24 stopinj...uglavnem idila.
Bili smo v Komiži, ampak vsak dan smo raziskali kak drug del otoka, predvsem te mirne pozabljene plaže so nas navdušile.
Upam da tako tudi ostane...ampak kaže da smo ravno ujeli zadnji vlak.
celtic1888
# 28.09.2017 ob 10:13
@noprou Maš čist prou.
mamblita
# 28.09.2017 ob 14:33
Do Barjoške vodi iz Komiže dobro uro dolga kozja stezica, brez vsakršne oznake, da dostop tako do nje kot do plaže Barjoška pod njo na koncu ni mogoč

Tudi to ne bo držalo. Do Barjoške vodi cesta, le da ne gre iz centra Komiže, pač pa malo naokoli, glavni cesti Komiža-Vis se priključi pri razgledni točki nad Komižo, pri cerkvici Sv.Mihovil. Ali mislite, da so vojaki in njihova oprema prihajali po kozji stezici ali kaj? Pa kamioni od filmske ekipe? Včasih je treba vzeti v roke zemljevid, turističko-planinarski zemljovid v merilu 1:20000 bo kar dobra izbira, dobi se ga v navtični knjigarni na vogalu Slovenske in Kongresnega trga, ne tako daleč od sedeža RTV.
severnik
# 28.09.2017 ob 10:24
pa kaj jamra, da je hudo, ker mora plačati DDV?
DDV plača kupec, prodajalec, gostinec pa ga samo odvede naprej in da denar, ki ga že ima v svoji blagajni, državi.


Se vidi, da nimaš podjetja.

Itak da kupec plača ddv...če seveda kupec pride zaradi visoke cene kot posledice dviga ddv.
mihael1
# 28.09.2017 ob 08:24
Veliko publicitete za malo učinka.
bilzerian
# 28.09.2017 ob 07:59
pa kaj jamra, da je hudo, ker mora plačati DDV?
DDV plača kupec, prodajalec, gostinec pa ga samo odvede naprej in da denar, ki ga že ima v svoji blagajni, državi.
webman
# 30.09.2017 ob 15:09
Mogoče lahko posnamejo še politično dramo po resničnih dogodkih:
Država brez meja (Country without borders).
miha_lj
# 29.09.2017 ob 23:03
pred več kot desetimi leti reče natakar-lastnik bifeja pri več kot 30 stopinjah na začetku junija: komaj čakam konec septembra. No, takle majo.
braveheart
# 29.09.2017 ob 08:42
Bil, tam pred kratkim, si pogledal vse kar si novinarji niso smeli oz. jih tja niso spustili. Slike s prizorišč snemanja pa hranim v svojem osebnem arhivu in so boljše kot te v prispevku.

Vis je zakon, bo pa verjetno s prihodnjim letom, ko pride film v kinematografe za dolgo časa tako obljuden, da se ne bo izplačalo tja hodit na dopust.
nikhrast
# 29.09.2017 ob 01:26
Zgleda da je ta movie business še bolj noviteta za Hrvaško, pa kaj potem če snemajo na Visu Grčijo.
Snemajo pa tam kjer dobijo olajšave, nižje davke..., pa to se dogaja vsepovod po svetu.
Nekatere provincije v Kanadi dajo posebne olajšave filmski industriji, zaslužek za Kanado je čez 6 milijard dolajev, pa snemanje po Torontu kot da bi to bila Amerika. Pa nobeden se ne pritožuje, samo folk v filmski industriji se pa veseli ker dobro zasluži.
sammy13
# 28.09.2017 ob 12:16
Jaz krvavo delam, da lahko plačam ta novi DDV

?? Višja stopnja DDV se odrazi v višji ceni za končnega kupca. Končni kupec pa "hrvaške dobrote" tako ali tako plačuje kot suho zlato...
pikulin
# 02.10.2017 ob 18:13
Trenutni na Visu ni nekega navala turistov zaradi snemanja, razen avtobusa slovenskih penzionistov v Issi.
windmaster
# 02.10.2017 ob 09:33
Vsi bi imeli denar, turistov pa nihče ne mara!
SF0100
# 30.09.2017 ob 20:49
Skopelos je lepši
miha_lj
# 28.09.2017 ob 21:55
mi pa na oktoberfest
čik
# 28.09.2017 ob 12:11
streep-la bo verjetno,kar na hrvaškem ostala zdej ko je trump predsednik ;)
dare326
# 28.09.2017 ob 11:40
Ni pene, na otokih Korčula, Mljet, Vis, Hvar, itd. so od vedno živeli Grki in Iliri. Ko so Rimljani zaradi piratstva iztrebili Ilire, so otoke naselili Bosanci. To je dalmatinska resnica.
ElTorro
# 28.09.2017 ob 15:15
Ta "povrnjen" davek v bistvu ni nič drugega kot povračilo obračunanega vstopnega DDV.

De facto se Hrvaška davkarija v tem primeru obnaša, kot da je blago in storitve izvozila, ne pa prodala na domačih tleh.

Z vidika države je vsekakor smiselno, da se odpoveš DDVju v zameno za visoko potrošnjo....ker če ne, gredo pač drugam, in nimaš niti potrošnje, niti DDV.
sosman
# 28.09.2017 ob 12:02
Streepova je ena najbolj overrated igralk nasploh.
amigo
# 29.09.2017 ob 08:48
Mi imamo radi svoj mir. Nočemo biti kot Hvar, ne potrebujemo tega," nam zatrdi med pogovorom konec septembra, ko so se otočani komaj pobirali po "brutalni" sezoni – in pod "brutalna" imajo v mislih rekordno število turistov, zaradi katerih so bile vrste na sosednjem Biševu pred Modro špiljo, eno večjih jadranskih znamenitosti, dolge tudi po tri ure, eden od domačinov pa je pred vhodom v jamo celo grozil, da se bo na svojem čolnu razstrelil.

Ubogi siromaki! Tri mesece prenašajo "brutalne turiste" nato pa od tega zasluška solidno živijo celo leto.
Don Redshield
# 28.09.2017 ob 08:59
Odličen članek, v duhu odnosov med Slo in Hr.
Minerc
# 28.09.2017 ob 10:27
@planet1

drènj drénja m (ȅ ẹ́) pog. množica ljudi, stisnjena na kakem prostoru; gneča: pred blagajno v kinu je bil strašen drenj / komaj se je rešil iz drenja; pri njih doma je velik drenj

Gužve v SSKJ ni!
gesan
# 28.09.2017 ob 08:02
Skippy
# 28.09.2017 ob 07:28
"To je prostitucija hrvaškega turizma," prhne viški gostinec Žarko Peša, povsem neimpresioniran nad hollywoodsko produkcijo

Prostitucija hrvaškega turizma je to, da je že skoraj vse pozidano in to brez kakršnegakoli reda.
........................................
........
TUdi to je res!
Ampak, a te čudi, če je že vse zneumizirano?
mend055
# 28.09.2017 ob 07:42
Sam imam prijatelje v studijih v Hollywood tovarni filmov, a mi na pamet ne pride, da bi pričel lobirati pri njih, da bi kakšen filmček posneli še v Strunjanovem zalivu.
Hrvaška
link
Šibenik bo gostil kulinarični festival vseh festivalov
6
22. februar 2018 ob 07:57 Po vzoru podobnih dogodkov v tujini bo Šibenik med 19. in 20. marcem gostil Chef's Stage, velikopotezni kulinarični festival, katerega ambasadorka bo najboljša kuharica na svetu, Slovenka Ana Roš.
Več novic ...
Kazalo