Kjer so motorji, so tudi lepa dekleta. Foto: MMC RTV SLO
Kjer so motorji, so tudi lepa dekleta. Foto: MMC RTV SLO
Slovenski dan na Grobniku 2010
Že v zgodnjih dopoldanskih urah se je nabralo ogromno obiskovalcev. Foto: MMC RTV SLO

Poleg sprehoda med stojnicami različnih proizvajalcev in ponudnikov motoopreme (novosti vam seveda predstavijo postavne mladenke, ki že samoumevno spadajo k avtomoto predstavitvam), na svoj račun pridejo vsi ljubitelji hitrosti, vonja po bencinskih hlapih in zažganih pnevmatikah.

Seveda je količina adrenalina v primerjavi s tisto na tribunah ali kje drugje okoli dirkališča v veliko večji meri prisotna med samimi vozniki. Motoristični navdušenci imajo ta dan priložnost pokazati svoje znanje (poleg tekmovanj v več razredih organizatorji omogočijo tudi rekreativno vožnjo) pred ogromnim številom navijačev.
Bi tudi v Sloveniji potrebovali dirkališče?
Vsakoletni velik odziv Slovencev (letos se je zbralo celo rekordno število obiskovalcev, okoli 7.000) in vedno večje število motorjev na slovenskih cestah kažeta, da bi morda tudi v Sloveniji potrebovali podobno dirkališče kot je Grobnik, kjer bi vsi adrenalinski odvisneži udejanjili svoje želje po hitrosti (skupina Slovenija potrebuje dirkališče oz. motodrom na Facebooku ima že več kot 14.000 članov).

Žal se slovenski dan motociklizma na Grobniku ni končal brez nezgod. Poškodovalo se je več motoristov, eden izmed njih pa je v kritičnem stanju na intenzivnem oddelku reškega kliničnega centra. O tem, kako preprečiti ali zmanjšati število prometnih nesreč motoristov, se je MMC pogovarjal s predsednikom Zveze motoklubov Slovenije, Leopoldom Pungerčarjem. Vabljeni k branju!

Morda bi bilo na cestah potem manj nepremišljenosti in objestnosti motoristov. Prav tako velik dogodek, kot je Slovenski dan na Grobniku, namreč povzroči pravo malo selitev motoristične populacije proti jugu, ko se pokaže kultura vožnje vseh udeležencev v prometu.

Nestrpnosti in objestnosti ne manjka tako pri motoristih kot pri voznikih osebnih avtomobilov, je pa res, da so motoristi veliko ranjljivejši udeleženci v prometu. Že sekunda neprevidnosti, drobna napaka ali precenitev svojih sposobnosti so lahko usodne.

Spodaj si lahko ogledate še nekaj fotoutrinkov s Slovenskega dneva na Grobniku.