OdBeatli so Tadej Košir, Vid Polončič Ruparčič in Blaž Vrbič. Foto: Luka Ovčar
OdBeatli so Tadej Košir, Vid Polončič Ruparčič in Blaž Vrbič. Foto: Luka Ovčar

Vse, kar delamo, je poskus naše interpretacije glasbe, ki nam je všeč, in to z veliko mero skromnosti in spoštovanja. Zaenkrat so poznavalci Beatlov to zelo dobro sprejeli, pravzaprav nam je marsikdo dejal, da je slovenska scena to potrebovala.

OdBeatli za MMC
OdBeatli
OdBeatli
Snemanje plošče ni izključeno ... Foto: Luka Ovčar

Pri Beatlih je tako ali tako vsak drugi komad pravzaprav uspešnica, zato se jim je res težko izogniti. Zagotovo na nobenem koncertu ne manjka Hey, Jude ali Yesterday, ki sta super pesmi in ju res ni težko vedno znova zaigrati.

OdBeatli za MMC
OdBeatli
Člane druži ljubezen do glasbe. Foto: Luka Ovčar

Tadej Košir, Vid Polončič Ruparčič in Blaž Vrbič oz. skupina OdBeatli so trije mladi glasbeni navdušenci, ki jih že nekaj let povezuje glasba. Skupno točko so našli v legendarni skupini iz 60. let The Betles, ki je na glasbenem prizorišču sprožila pravo revolucijo. Fantje, ki se jim na skoraj vseh nastopih pridruži "gostujoči Ringo", za zdaj še ne razmišljajo o stalnem četrtem članu.

Kot pravijo, vedo, da je kopija vedno slabša od izvirnika, zato pesmi Beatlov niti ne poskušajo kopirati, ampak jim dodajajo nekakšen svoj zvok. Ker menijo, da si ljudje o njih ne morejo ustvariti "prave podobe" le s prebiranjem člankov, ljubitelje Beatlov in druge radovedneže vabijo, da si jih ogledajo "v živo" (prva priložnost za to bo že ta petek ob 21.00 v klubu Hugo Barrera). Za pokušino pa vam prilagamo tudi nekaj avdioposnetkov njihovih skladb (poslušate jih lahko tukaj).

Več o sami zasedbi in njihovem repertoarju si lahko preberete v spodnjem intrevjuju, v katerem so nam tudi zaupali, kaj bi "izdavili" ob snidenju s svojima še živečima idoloma, Paulom McCartneyjem in Ringom Starrom.


Ste prvi slovenski Beatles tribute bend. Kako ste prišli na to idejo?
Beatli so na tak ali drugačen način vplivali na nas kot posameznike, ne le glasbeno, ampak tudi z njihovo ideologijo. Našli smo skupno točko in okoli nje oblikovali to skupino, katere prvotni namen je zabava in posredovanje glasbe Beatlov tistim, ki so jo morda zaradi mladosti spregledali ali pa jo želijo podoživeti. Verjamemo, da je njihova sporočilnost danes spet zelo aktualna in potrebna za ljudi, ki živimo v vedno bolj nevrotičnem okolju.

Kje ste se "našli", ste bili vsi trije že od nekdaj veliki ljubitelji Beatlov?
Poznamo se že kar nekaj let in naše prijateljevanje je bilo že od nekdaj povezano z glasbo. Z Beatli pa smo se v glasbenem smislu srečali že v otroštvu, v fizičnem se najbrž ne bomo, vemo pa, da se bomo v prihodnosti na kakšni drugi ravni zavesti.

Legendarne Beatle so sestavljali štirje člani, ste tudi vi že razmišljali o četrtem?
Za skoraj vsak nastop k sebi povabimo še četrtega člana, ki s svojim inštrumentom doda drugačno barvo naši zvočni podobi. O stalnem članu za zdaj ne razmišljamo, saj imamo to prednost, da lahko povabljeni "Ringo" enkrat igra tolkala ali bas, drugič pa saksofon in kitaro ter zraven še zapoje. OdBeatli v živo zvenimo vsakič malo drugače.

Kakšen je vaš repertoar, se držite bolj uspešnic ali je merilo vaš glasbeni okus?
Mi se držimo predvsem pesmi, ki so nam všeč in ki ustrezajo naši glasbeni zasedbi. Pri Beatlih je tako ali tako vsak drugi komad pravzaprav uspešnica, zato se jim je res težko izogniti. Zagotovo na nobenem koncertu ne manjka Hey, Jude ali Yesterday, ki sta super pesmi in ju res ni težko vedno znova zaigrati. Po drugi strani pa na vsakem koncertu v repertoar vključimo kako rariteto za beatlovske sladokusce, zadnje čase npr. pesem Mother Nature's Son ali pa Tomorrow Never Knows. Tako dosežemo neko ravnotežje med pesmimi, ki jih moramo zaigrati, in tistimi, ki jih vrinemo v repertoar kot nekakšne dodatke. Uživamo pa prav pri vseh.

Vaše preigravanje Beatlov ni kopija izvirnikov, ampak imajo skladbe lasten zvok … Kakšen?
Osnova skupine so dve kitari (akustična in električna) in trije vokali. S tako zasedbo se bi težko približali izvirnemu zvoku na veliko pesmih, kar tudi ni naš namen. Veliko udobneje nam je izhajati iz samega sebe, in ne dobesedno posnemati. Vedno je kopija slabša od izvirnika, temu pa se želimo ogniti s tem, da ustvarimo svoj izvirnik na podlagi določene pesmi. Najbolje bo, da pridete na naš koncert in se prepričate sami.

Kakšni pa so odzivi občinstva, še posebej poznavalcev skupine iz 60-ih?
Odzivi so za zdaj zelo pozitivni, še posebej po tem, ko nas slišijo v živo. Če o nas površno berejo v medijih, si morda ustvarijo vtis, češ da gre za tipičen tribute bend, ki v vseh pogledih posnema original, in da si želimo člani skupine prek tega projekta kupiti neki zvezdniški status in se postaviti ob bok Beatlom. To ne bi moglo biti dlje od resnice: vse, kar delamo, je poskus naše interpretacije glasbe, ki nam je všeč, in to z veliko mero skromnosti in spoštovanja. Za zdaj so poznavalci Beatlov to zelo dobro sprejeli, pravzaprav nam je marsikdo dejal, da je slovenska scena to potrebovala.

Kaj pa vaši načrti za prihodnost? Morda razmišljate tudi o lastni, avtorski glasbi?
V prihodnje si še naprej želimo čim več uspešnih nastopov in zadovoljnih obrazov med publiko. Vsak od nas deluje še v drugih zasedbah, ki pa se ukvarjajo tudi z avtorsko glasbo. Da pa bi izdali kakšno avtorsko pesem pod imenom OdBeatli, so mnenja še deljena. Ideja obstaja.

Kaj pa bi dejali McCartneyju ali Starru, če bi ju srečali?
Vid:
"A z Yoko sta zdej na kul (McCartney)?"
Tadej: "A si res fasal čelno po prvem nastopu z Beatli od oboževalca, ko si zamenjal tedanjega bobnarja Peta Besta? (Starr)"
Blaž: "Veliko bi razmišljal, na kakšen način bi mu povedal, kako ga cenim, nato pa bi verjetno omedlel ali pa izdavil kakšno popolno bedarijo (McCartney)"

Vse, kar delamo, je poskus naše interpretacije glasbe, ki nam je všeč, in to z veliko mero skromnosti in spoštovanja. Zaenkrat so poznavalci Beatlov to zelo dobro sprejeli, pravzaprav nam je marsikdo dejal, da je slovenska scena to potrebovala.

OdBeatli za MMC

Pri Beatlih je tako ali tako vsak drugi komad pravzaprav uspešnica, zato se jim je res težko izogniti. Zagotovo na nobenem koncertu ne manjka Hey, Jude ali Yesterday, ki sta super pesmi in ju res ni težko vedno znova zaigrati.

OdBeatli za MMC