Zgodba videospota Runaway se vrti okoli feniksa, v vlogo katerega se je vživela Selita Ebanks. Foto: YouTube
Zgodba videospota Runaway se vrti okoli feniksa, v vlogo katerega se je vživela Selita Ebanks. Foto: YouTube
Runaway
Njegov novi album bo predvidoma izšel 17. novembra. Foto: YouTube
Kanye West in Taylor Swift
Njegova odločitev, da prekine mlado country pevko Taylor Swift sredi zahvalnega govora na lanski prireditvi VMA (Video Music Awards), ga je za leto dni prisilila v medijsko izolacijo. Foto: EPA
Kanye West
V nedavnem intervjuju za Access Hollywood je Kanye izjavil, da si pretekli štirje dobitniki grammyjev za najboljši album tega sploh niso zaslužili. Med njimi je tudi njegova 'temna senca', pevka Taylor Swift. Foto: YouTube
Kanye West
Kanye je potrdil, da bosta z Jay-Z-jem skupaj posnela album Watch the Throne. Foto: EPA

Dve leti po incidentu je tu Runaway.

Verjetno obstajajo stvari, ki se jih Kanye ne bi lotil, vendar za zdaj ne kaže tako. Če si zaželi, da ga ljudje sprejmejo kot umetnika, to dobi. Če si zaželi, da je osrednja tema v medijih, to dobi. Če želi, da je vsa pozornost usmerjena vanj, ga ni strah, da uporabi vsa razpoložljiva sredstva, da to tudi doseže.

V tem slogu je pretekli teden predstavil javnosti svoj najbolj velikopotezni projekt do zdaj – dolgo pričakovani videospot z naslovom Runaway. Eksperimentalno-ekspresivni video, katerega zvočna kulisa je izbor odlomkov nekaterih novih skladb, ki jih bo raper izdal na prihajajočem albumu My Beautiful Dark Twisted Fantasy, je premiero doživel na glasbenih kanalih MTV, MTV2 in BET.

Malo manj kot 40 minut dolge simfonije sekvenc, ki jo vaš priljubljeni spletni brskalnik najde, če vtipkate besedo Runaway, je po besedah strokovnjakov do zdaj najboljši vpogled v Kanyjejevo razmišljanje in življenje. Po eni strani gre za vizualno bogat kratki film, poln metafor, ki hkrati privlačijo in odbijajo. Po drugi gre za projekt, ki vzbuja številna vprašanja. O kom govori? O njegovem nekdanjem dekletu Amber Rose? Njegovi nekdanji zaročenki? Njegovi karieri? Kanye odgovarja medijem, da gre za skupek vsega.

Feniks, ki je plod Kanyejeve domišljije
Zgodba se vrti okoli feniksa, ki ga je poosebil nekdanji model modne hiše spodnjega perila Victoria's Secret, Selita Ebanks. In kako je sploh nastalo sodelovanje med Kanyejem in nekdanjo zaročenko gospoda Mariah Carey, Nicka Cannona, v skoraj brezbesednem filmu?

Poleti je kosila skupaj s svojimi prijatelji, med katerimi sta bila tudi hčerka nepremičninskega mogotca Donalda Trumpa Ivanka in Kanye. Ta je sredi obeda začel razlagati koncept. "'Hej, želim posneti film, kjer bo feniks padel z neba in bo postal moje dekle." "Le kaj drugega mi je preostalo, kot da mu odvrnem OK," je razložila Selita v intervjuju za revijo New York Magazine.

Mitološko bitje, ki se znova rodi s pomočjo ognja, naj bi ponazarjal ponovni zagon Kanyejeve kariere, ki je strmo padla po incidentu s country pevko Taylor Swift na podelitvi nagrad VMA (Video Music Awards) glasbenega kanala MTV.

Runaway je Kanye
Njegov uvodni monolog zelo jasno ponazori bistvo videospota: "Prvo pravilo na tem svetu - ne oziraj se na to, kar vidiš v novicah." Tako gledalec dobi občutek, da gre pravzaprav za 34 minut dolgo sporočilo za javnost, o tem, kako se počuti napačno umeščen v celotni svet šovbiznisa.

Runaway je v vsakem pogledu velikopotezni projekt raperja po kriznem letu 2009. Če temu dodamo še, da gre za njegov režiserski debi, kjer kot vir navdiha navaja dela Stanleyja Kubricka in Grederica Fellinija, lahko zelo hitro ves projekt 'popredalčkamo' kot le še en raperjev "egotrip".

Ljubljen ali osovražen? Druge skrajnosti ni.
Če vam je všeč (ali bolje rečeno, če razumete) Kanyjejev videospot ali pa tudi ne, mu ne moramo očitati poguma. Konformistični svet ga ne ustavi, da ne spregovori odkrito. In nedvomno gre za človeka, ki ga je pomanjkanje samocenzure oškodovalo številnih dosežkov, a hkrati zaznamovalo njegovo kariero in ga izoblikovalo v enega zanimivejših glasbenikov njegove generacije.

Namreč, medtem ko se večina umetnikov skriva za svojimi publicisti in klinikami za odvajanje od odvisnosti, Kanyje vedno brez zadržkov govori o svojih težavah na svetovnih odrih. Človek nasprotij, hitro nerazumljen, toda trdno odločen, da pove stvari na svoj način.

Umetnik. Ustvarjalec. Zvezda.
Zvezdništvo se zanj zdi, da je hkrati darilo in prekletstvo. Kot da ni nikoli (želel) razumeti, da je paket talenta in slave. Želel je potrditev, toda nikoli ni bil pripravljen trpeti negotovost, ki pride s slavo. "Sem umetnik, ustvarjalec, ki so ga spremenili v zvezdo," je Kanye za MTV povedal po premieri.