Doma ima ogromno albumom, med njimi je mogoče najti Joni Mitchell, Jamesa Taylorja, Jacksona Browna, Neila Younga, Joan Armatrading, Davida Grayja, Damiana Rica ... Foto: Dallas
Doma ima ogromno albumom, med njimi je mogoče najti Joni Mitchell, Jamesa Taylorja, Jacksona Browna, Neila Younga, Joan Armatrading, Davida Grayja, Damiana Rica ... Foto: Dallas
Aleksander Mežek
Ploščo IN bo Aleksander prvič predstavil 6. marca v Kranju. S Stevom Smithom, Simonom Johnsonom, Riccijem Riccardom in Scottom McKeonom (24-letnega kitarista je lani Eric Clapton predstavil kot njegovega naslednika) zaigrali vse skladbe z albuma. Iz posnetega materiala s koncerta pa bo nastal tudi polurni dokumentarec, ki ga bo predvajala TV Slovenija.

Naslov albuma je IN. Kot pravi, gre za naglašen veznik, s katerim na ovitku plošče poimensko predstavlja glasbenike, s katerimi je sodeloval pri snemanju. Tudi tokrat je "združil moči" s prekaljenim klaviaturistom Stevom Smithom, ki sicer sodeluje tudi z Vanom Morissonom. Prvič pa je sodeloval s kitaristom Simonom Johnsonom in bobnarjem Duncanom Thompsonom.

IN uvršča v sam vrh dozdajšnjega dela
Prav po zaslugi zadnjih dveh, ki pripadata mlajši generaciji je na albumu čutiti modernejši zvok. "Poleg tega pa je tudi večina pesmi nastala tekom preteklega leta in moderen bendovski način igranja ustreza temam, ki sem jih obdelal na plošči. Sicer pa smo ploščo posneli tako, kot se je to dogajalo v 70. letih. Vse instumente smo ozvočili in snemali kot, da bi igrali v živo," pojansjuje Aleksander in dodaja, da IN osebno uvršča v sam vrh svojega dozdajšnjega dela.

Med 12 skladbami so tudi trije na novo posneti hiti iz 70. in 90. let, in sicer iz plošče Kje so tiste stezice (1977) skladba Run, Run, ki jo je preimenoval v Opposite Direction, iz plošče Menu (1979) pesem Osamljena senca, iz albuma Svetle kaple (1994) pa naslovna skladba. Svojo odločitev pojasnjuje z besedami, da so med njegovimi več kot 200 skladbami nekatere zaradi uspeha skladb kot so Vremenska napoved, Julija, Ajda pa znova cveti in Podarjeno srcu, ostale prezrte.

Besede so zanj kot čopič za slikarja
Album napoveduje single Rima, v katerem Aleksander poje "če se vdaš nikoli nimaš, če doživljaš rimaš". Kot pravi, v njegovem ustvarjanju postajajo besede podobne tistemu, kar slikarjem pomeni barva. "Besede so tudi izvor melodij in ritma mojih pesmi, a preden lahko slikam in rimam z besedami moram vsekakor kaj doživeti," pravi Aleksander.

Kot pravi, sam ne dela glasbe zaradi prodaje, ampak ker želi s svojim delom ustvariti sliko časa, v katerem živimo. Doma ima ogromno albumov, med katerimi prevladujejo "tisti avtorji in izvajalci, ki so skozi obdobja mojega glasbenega delovanja in ustvarjanja odpirali pot iskanju mojega lastnega avtorskega izraza". Tako je na njegovih policah mogoče najti Joni Mitchell, Jamesa Taylorja, Jacksona Browna, Neila Younga, Joan Armatrading, Davida Grayja, Damiana Rica ...