Zdrave muce praviloma ne bruhajo. Foto: EPA
Zdrave muce praviloma ne bruhajo. Foto: EPA

Ali mora muc jesti travo? Po njej namreč zelo bruha. Kupujem mu tudi kremo proti kepam dlak. Ali lahko tudi zaradi kreme bruha? Moj muc večkrat bruha (približno 1x mesečno), vendar v izbljuvkih ne vidim kep dlak.


Zdrave mačke praviloma ne bruhajo. Vzrokov za bruhanje je veliko. Lahko gre za neprimerno hrano, preveč hrane naenkrat ali določena bolezenska stanja (vnetno obolenje črevesja). Res pa je, da veliko mačk pogosto bruha zaradi kepic dlake, ki nastajajo v prebavilih. Mačke so izredno čiste živali, ki se veliko umivajo in z lizanjem dlake le-to tudi pogoltnejo.

Ta dlaka se v prebavilih sprime v klobčiče, ki motijo normalno delovanje prebavil, zato jih mačka največkrat izbruha. Včasih pa lahko povzročajo tudi zaprtje, napet trebušček in izgubo apetita. Obstajajo načini za zmanjšanje tvorbe kepic dlake. Priporočam vam, da vašega mucka redno krtačite. Tako odstranite odmrlo dlako in je bo pri umivanju manj zaužil. Če po travi bruha, mu je enostavno ne dajajte.

Pasta, ki ste jo omenili, praviloma ublaži nastajanje klobčičev dlake, vendar pri nekaterih dolgodlakih vrstah mačk ne zadošča. Poskusite lahko še s spremembo hrane. Na tržišču je na voljo hrana za mačke (briketi), ki vsebuje posebno vlaknino, ki preprečuje dlaki, da bi se sprijela v kepice in se tako nemoteno izloči z iztrebki.

Če vaš muc nima drugih znakov, je sicer živahen in ješč, gre najbrž res le za bruhanje zaradi kepic dlak. V kolikor se stanje po spremenjeni prehrani ne bi izboljšalo, pa svetujem, da greste z njim na pregled k vašemu veterinarju, ki bo z ustreznimi preiskavami ugotovil točen vzrok.