Najlaže je razlike med spoloma ugotavljati pri sivih nimfah. Foto: www.exotic-animals.org
Najlaže je razlike med spoloma ugotavljati pri sivih nimfah. Foto: www.exotic-animals.org


Spol pri nimfah je precej težko ugotoviti le po videzu. Veliko je odvisno tudi od barvne različice ptice in njene starosti, običajno lahko razlike ugotovite po prvi menjavi perja, nekje pri 6-9 mesecih starosti.

Najlažje je razlike med spoloma ugotavljati pri sivih nimfah. Samci imajo običajno intenzivnejšo rumeno glavo od samic, tudi siva barva perja je izrazitejša. Samice imajo na repnih peresih tudi po menjavi še vedno vidne svetle proge, pike ali podobna znamenja, medtem ko te pri samcu po prvi menjavi perja izginejo.

Samci imajo značilno obnašanje, se več oglašajo in žvižgajo. Pogosto se šopirijo z rahlo privzdignjenimi krili, hodijo sem ter tja po palčki in se oglašajo. Samice so bolj tihe in spuščajo vreščeče glasove. Če imate nimfo bele ali katere druge barve, svetujem, da se povežete z Ambulanto za male živali Veterinarske fakultete, kjer vam bodo lahko več povedali.

Sicer so nimfe zelo družabne ptice, ki v naravi živijo v velikih jatah, zato si lahko brez težav omislite družbo za svojo ljubljenko. Zagotoviti pa morate dovolj veliko kletko in dati pticama dovolj časa, da se spoznata in se spoprijateljita.