Čast komentiranja letošnjega izbora za mis sveta je pripadla Anžeju Dežanu. A ne bo je spremljal v sončnem Johannesburgu, temveč kar v deževni Ljubljani. Foto: Peter Koštrun/AD piar
Čast komentiranja letošnjega izbora za mis sveta je pripadla Anžeju Dežanu. A ne bo je spremljal v sončnem Johannesburgu, temveč kar v deževni Ljubljani. Foto: Peter Koštrun/AD piar
Tadeja Ternar
Tadeja Ternar, mis Slovenije 2007, bo naslov obdržala še eno leto, saj v letu 2008 ni bilo izbora za 'uradno najlepšo Slovenko'. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Tokrat imamo Slovenci izjemno priložnost, da spremljamo izbor najlepše Zemljanke neobremenjeno in sproščeno.

Anžej Dežan

Čeprav slovenske predstavnice prvič po osamosvojitvi Slovenije ne bo na prireditvi, bodo v Johannesburgu izbrali najlepšo na svetu. Prenos prireditve si boste lahko na drugem programu Televizije Slovenija ogledali v soboto ob 21.00. Za slovenske gledalce jo bo komentiral Dežan, ki sicer obžaluje, da naše predstavnice v JAR-u ne bo, a pravi, da bo tako med izborom manj živčen in bo lahko komentiral bolj zbrano. "Športno navijali bomo pa znova prihodnje leto!" pravi. Anžej v pogovoru za MMC:

Kako se pripravljate na komentiranje prenosa izbora za mis sveta?
Vsako jutro preverim vremensko napoved za Johannesburg, kjer sije sonce, in se znova spomnim, da sem v deževni Ljubljani, pregledam portal Global Beauties, kjer skoraj manično spremljajo vsako lepotno tekmovanje, ter prebiram svojo šeststostransko mapo z natisnjenimi zanimivostmi, biografskimi podatki in slikami kandidatk. Imam tudi nekaj DVD-jev preteklih izborov. Moje življenje vsebuje vse, kar je povezano z izborom, le tiare še nimam (smeh).

Imate med več kot 100 kandidatkami eno ali več favoritk? Katero?
Zdelo bi se mi neokusno, da bi za katero koli posebej navijal, saj želim to izbiro prepustiti gledalcem. Bolj kot favoritke izbiram spletne naslove stavnic in spremljam, katera ima največ možnosti za zmago. Rusiji kaže zelo dobro.

Kakšna je lepa ženska oziroma takšna, ki si zasluži naziv mis sveta?
Mis sveta je "lepotica z namenom", če parafraziram eno od predtekmovanj izbora. Kot kažejo pretekle izkušnje, je dobro, da prihaja iz večje države, zares misli tiste stavke o lepšem jutrišnjem svetu in se zavzema za vsaj eno dobrodelno organizacijo. Sicer pa, kot pravijo same, največ šteje notranja lepota (smeh).

Izbor za mis sveta je najstarejše lepotno tekmovanje. Kakšna je teža tega izbora v primerjavi z drugimi? Danes imamo tako pri nas kot po svetu veliko tovrstnih tekmovanj ...
Tradicija dela to tekmovanje posebno. Že številka 58 pred besedo izbor vam pove, da je tekmovanje preživelo kar nekaj prelomnic in preživelo. Omenimo navidezno banalne spore o tem, ali bikinke sodijo na tako tekmovanje, do protestnih bombardiranj na tekmovanju leta 1970, odpora v Angliji, kjer tekmovanja najprej sploh niso prenašali, pa vse do polemik, ali lahko mati samohranilka sploh postane mis ... Tekmovanje je spremljalo korenite spremembe v družbi in se v skladu s tem tudi spreminjalo.

Kaj na splošno menite o lepotnih tekmovanjih?
Nisem proti lepotnim tekmovanjem. Kandidatke se v bitko podajo z dobrim vedenjem o tem, kaj jih čaka in kaj se od njih pričakuje. Če želijo tekmovati v lepoti, zakaj bi jih ustavili? Čeprav gre za eno najbolj subjektivnih kategorij.

Letos predstavnice Slovenije ne bo na izboru v Johannesburgu. Kako komentirate dejstvo, da naša država ne bo zastopana?
Žal mi je, da me bo ta lepa izkušnja doletela ravno to leto, ko naše predstavnice ni v tekmi, po drugi strani pa bom med izborom manj živčen in bom lahko več pozitivne energije namenil drugim kandidatkam, ki jih sicer mnogokrat prezremo. Tokrat imamo Slovenci izjemno priložnost, da spremljamo izbor najlepše Zemljanke neobremenjeno in sproščeno. Športno navijali bomo pa znova prihodnje leto!

A. M./A. K.

Tokrat imamo Slovenci izjemno priložnost, da spremljamo izbor najlepše Zemljanke neobremenjeno in sproščeno.

Anžej Dežan