Šarec je postal tako rekoč nepogrešljiv humoristični lik razvedrilnih oddaj. Foto: Stane Sršen
Šarec je postal tako rekoč nepogrešljiv humoristični lik razvedrilnih oddaj. Foto: Stane Sršen
Mis Slovenije Tina Petelin
Tini Petelin, predhodnici Sandre Adam na tronu najlepše Slovenke, očitno ni vseeno za dogajanje okoli nje. Foto: MMC RTV SLO
Magnifico in Branko Đurić - Đuro
Magnifico in Đuro - včasih sodelavca, včasih politično zavedna posameznika. Foto: EPA

V ospredju zanimanja "netipičnih" politikov se je po nedeljskem drugem krogu znašel Marjan Šarec (predlagatelj Stanko Kregar in skupina volivcev), ki so ga občani Kamnika izvolili za novega župana. Šarec je sicer zaposlen na RTV Slovenija, kjer je stalni gost razvedrilnih oddaj, kot sta Hri-bar in Na zdravje!, blesti pa tudi v radijski oddaji Radio Ga-ga. Priljubljeni "Serpentinšek" je prepričan, da je v politiki nastopil čas za neobremenjene ljudi, zanimivo pa bo videti, ali bo v županski pisarni morda uspel izkoristiti pester nabor govoric znanih politikov, ki jih je imitiral - od Janeza Drnovška, Milana Kučana, Karla Erjavca in Janeza Janše. Pogovor s Šarcem si boste na MMC-ju lahko prebrali jutri.

Še vedno uspešen, a ne tudi končni zmagovalec, je bil na volilno nedeljo izkušeni igralec Gojmir Lešnjak - Gojc (SD), ki se je po dveh mandatih kot direktor Kosovelovega doma v Sežani odločil, da se poteguje za župana občine Komen. Gojca smo že gledali v oddajah Periskop, TV Poper, Teater Paradižnik, Naša mala klinika in nekaterih filmih, a politični uspeh mu je spodletel na zadnji stopnički.

Iz bazena v politične vode
V politične vode pa je izjemno uspešno, z zmago, zaplaval nekdanji selektor slovenske plavalne reprezentance in direktor plavalnih reprezentanc Slovenije Ciril Globočnik (Aleš Klement in skupina volivcev), ki so mu volivci Radovljice zaupali županski stolček. 50-letni Globočnik je bil od lani športni direktor Plavalnega kluba Radovljica, zdaj pa se bo preizkusil še kot župan.

Iz plavalnih vod se je za položaj župana Mestne občine Kranj potegoval tudi 46-letni Darjan Petrič (SD), ki se je v slovensko plavalno zgodovino zapisal z dvema bronastima medaljama na evropskih prvenstvih in eno na svetovnem. Brat še uspešnejšega plavalca Boruta pa je iz tekme odpadel že v prvem krogu.

Kdo vse zaupa Zoranu Jankoviću?
Zelo zanimiv je tudi pogled na mestne in občinske liste. Podrobneje smo namreč pogledali le kandidate v mestnih občinah Ljubljana in Maribor, a dobili res zanimiv spisek imen, ki so znana iz družbenega ali športnega življenja. Na listi Zorana Jankovića v Ljubljani so za mestne svetnike znova kandidirali (in bili tudi znova izvoljeni) nekdanji košarkar Peter Vilfan, rokometna trenerka Marta Bon in nekdanji dopisnik in urednik Mitja Meršol, poleg njih pa so se na "ponudbi" znašli še igralec in režiser Branko Đurić - Đuro, pevec Robert Pešut Magnifico ter aktualni trener košarkarskega moštva Union Olimpija Jure Zdovc. Za DeSUS je svoje ime "zastavil" nekdanji novinar na TV Slovenija Črt Kanoni, barve Zaresa pa je branil zgovorni raper Darko Nikolovski.

"Poštar" je pozvonil na politična vrata
Kaj pa štajerska prestolnica? Na listi Ekipa za Maribor najdemo ime dolgoletnega smučarskega funkcionarja Toneta Vogrinca, v politiki se je želel preizkusiti tudi član skupine Čudežna polja Gorazd Elvič, najbolj znane po uspešnici Poštar zvoni samo dvakrat. Za nekaj borbenega duha je poskrbel tudi znani športnik, mojster taekwondoja Tomaž Barada (Županova lista in SLS), za lepoto pa nekdanja sanjska ženska Mihaela (Miša) Margan (SMS - Zeleni, Stranka mladih - Zeleni Evrope) in mis Slovenije 2009 Tina Petelin (Zares).

Ob drugih znanih imenih omenimo še dve: igralec Matjaž Javšnik je na Neodvisni listi Optimist kandidiral za člana občinskega sveta v Ivančni Gorici, znani smučar Mitja Dragšič pa se je za isti položaj na listi SDS-a potegoval v Miklavžu na Dravskem polju.