Karmen Stavec se bo po nekajletni odsotnosti vrnila na odre. Prvi bo oder oddaje Spet doma. Foto: RTV SLO
Karmen Stavec se bo po nekajletni odsotnosti vrnila na odre. Prvi bo oder oddaje Spet doma. Foto: RTV SLO
Nova skladba Karmen Stavec
Karmen Stavec o sodelovanju na Emi

Karmen je svojo najnovejšo pesem premierno predstavila v oddaji Spet doma, kjer je bila tudi Mariova gostja, mi pa smo jo ujeli med vajo za nocojšnjo oddajo.

V sproščenem pogovoru nam je vedno nasmejana Karmen povedala o novi skladbi, njenem nastanku, pa tudi o tem, kaj je počela v svoji odsotnosti in kaj bo počela v prihodnosti.

Karmen Stavec, dolgo časa vašega imena ni bilo moč zaslediti na straneh rumenih časopisov, pa tudi nobenega odmevnejšega nastopa niste zabeležili v zadnjem času. Kje ste se skrivali, kaj ste počeli?
Delala sem. Ful sem delala, ne vem sicer, kako ste obveščeni, toda zdaj se ukvarjam s čisto drugim poslom, s prodajo kristalov. Pa tudi zelo zasebno sem živela. Prav zanalašč sem se držala malo bolj zase v zadnjem času.

Nocoj boste v oddaji Spet doma predstavili svojo novo pesem z naslovom Povej. Kdo je avtor skladbe?
Avtor skladbe je Matjaž Vlašič, jaz sem napisala besedilo, aranžma pa je delo Martina Štibernika.

Lahko opišete slog nove skladbe?
V bistvu je pop komad, zelo mainstream, a z akustičnimi elementi. Ni pa čisti pop, po melodiki je zelo džez, aranžmajsko pa bolj sodoben komad, ker čas gre naprej, a ne.

Bi lahko rekli, da je bolj MTV-jevski komad?
Če odštejemo slovenski jezik, da.

A zelo odstopa od vašega nekdanjega sloga?
Zelo težko je reči, da odstopa, ker je bilo vse, kar sem delala, vedno jaz. Vedno sem stala za tem, kar delam. Tudi za ta komad velja enako, a se mi zdi, da je ta pesem najbolj popolna. Nekako "sede" v določeno obdobje mojega življenja, skratka je najbolj sproščena.

Je to mogoče napoved novega albuma ?
(Smeh) Mnogo ljudi to pesem interpretira kot veliko vrnitev, senzacijo ipd. Kar je zanimivo, ker če bi mi pol leta nazaj kdo rekel, da bom danes imela nov komad, bi mu rekla, da se heca. Ob tem bi dejala, da smo se ob tokratnem projektu vsi trije zelo zabavali in uživali, kar je bilo prvič zame, saj sem vedno sovražila snemanja. Zveni smotano, ampak ta skladba je nastala preprosto iz ljubezni do glasbe. Zato je to le projekt, kako bo naprej, pa bomo videli, saj nas dejansko ne priganja nobena založba, nimamo nobenih rokov, napovedanih koncertov ali česa podobnega. To, kar delamo, delamo iz "gušta".

Je to potemtakem neke vrste sprostitev po vsakdanjem delu?
Ja, v bistvu sem ugotovila, da sem pogrešala to izražanje oziroma možnost, da se izražaš na umetniški način.

V ZDA so pred kratkim obsodili nekaj fizičnih oseb zaradi prenašanja glasbenih datotek iz spleta. Kdaj ste vi nazadnje z interneta prenesli kako skladbo na svoj računalnik?
Nikoli!

Res nikoli?
Enkrat sem resda to naredila, a sem za prenos plačala.

Kakšno je pravzaprav vaše stališče do tega vprašanja? Na čigavi strani ste?
Meni se zdi to mimo. Morate vedeti, da ta, ki poje, ni nujno tudi avtor. Je le izvajalec. Včasih je izvajalec tudi avtor, ampak v večini primerov avtor skladbe ne dobi plačila za svoje ideje, s katerimi drugi (izvajalci) služijo. Zato se mi zdi t. i. downloadanje nepošteno do avtorjev glasbe. Vseeno pa razumem ljudi, ki to počnejo in nobenega ne bi zaradi tega postavila pred steno in ga streljala. Skratka, enostavno mi to ni všeč, ker je vedno začetek nečesa, nekega začaranega kroga. Založbe namreč zadnje čase nerade izdajajo albume, ker se plošče enostavno ne prodajajo, s tem pa tudi ni vira za nove projekte, produkcijo novih stvari. Kar je slabo.

Jernej Sobočan

Nova skladba Karmen Stavec
Karmen Stavec o sodelovanju na Emi