Pri ženski se začne po nastopu menopavze pojavljati pomanjkanje estrogena. Foto: EPA
Pri ženski se začne po nastopu menopavze pojavljati pomanjkanje estrogena. Foto: EPA

Stalno imam prisotno rahlo bolečino v nožnici, brez izcedka, boli me tudi kost pri mediničnem dnu, bolečina je večja na pritisk. Mislim, da najbolj ustreza opis, če rečem, da me boli, kot bi ves dan kolesarila. Na kolesu pa nisem bila vsaj 20 let.

V ginekološko ambulanto sem šla tudi po vaginalne tablete casten, ker sem mislila, da je kakšno vnetje (vmes sem jemala antibiotike zaradi granoloma), vendar ni nič bolje.


Ne pišete, ali ste pri ginekologu dobili samo recept ali ste ob tem tudi opravili pregled. Razlogi za takšne težave so lahko različni, težave pa so najverjetneje povezane s pomanjkanjem estrogena, kar se pri ženski začne pojavljati po nastopu menopavze.

Razlog za opisane težave je lahko stanjšanje nožnične sluznice ter kože spolovila in posledično povečana suhost (strokovno temu rečemo atrofija spolovila), ki je posledica menopavze in normalnega staranja telesa. Z nadomestno hormonsko terapijo se takšne spremembe lahko odložijo ali ublažijo. Ne pišete tudi o tem, ali imate težave z urinsko inkontinenco ali ne, saj so takšne težave vedno povezane z atrofijo nožnične sluznic in s spreminjanjem statike medeničnega dna, torej z oslabelostjo mišic medeničnega dna. Druga možnost je popuščanje vezivnega tkiva, ki drži maternico na svojem mestu, torej spuščanja maternice ali pa le dela nožnice proti vhodu v nožnico. Takšno stanje se lahko odpravi z različnimi operativnimi posegi. Obstaja pa tudi možnost, da je nekaj narobe s sečnico ali mehurjem, zato vam v primeru, da vaš ginekolog ne bi našel vzroka za vaše težave, svetujem še pregled pri urologu. S canestenom pa takšnih težav zagotovo ne boste odpravili.