Foto:
Foto:
Veliko mačk postane zaradi mačje mete bolj igrivih, nekatere pa nanjo sploh ne reagirajo. Foto: EPA

Zadnje čase ji iz smrčka teče nekaj belega in kiha, tudi jesti ni hotela. Zelo me skrbi, kaj bi lahko bilo narobe.

Zanima me še za mucka: kje bi lahko dobila mačjo meto? Ali je res, da se potem raje igrajo, če posipaš mačjo meto na igrače?


Težave, ki jih opisujete pri vaši kunčici, so precej pogoste. Kunci namreč dihajo izključno skozi nos in pri kakršnem koli zaprtju dihalnih poti hitro pride do težav pri dihanju, vnetja nosne votline, kihanja, vnetja očesnih veznic in podobnih znakov.

Belkast in gost izcedek iz smrčka ter kihanje sta pri kuncu najpogostejša znaka pri t. i. "smrkanju", ki ga ljudje napačno imenujejo "kunčji prehlad". Kunci se ne prehladijo tako kot ljudje. Prehlad je namreč virusno obolenje, medtem ko so omenjeni znaki pri kuncih posledica bakterijske okužbe. Največkrat gre za t. i. pasterelozo (bolezen povzroča bakterija Pasteurella multocida), lahko pa so povzročitelji tudi druge bakterije, kot sta Bordetella bronchiseptica ali Staphylococcus aureus. Poleg izcedka iz smrčka in kihanja se pogosto pojavi tudi vnetje očesnih veznic (konjuktivitis). Kunci z izcedkom iz smrčka imajo lahko tudi zamazane sprednje tačke in zlepljeno dlako na njih, saj se z njimi veliko umivajo.

Podobni klinični znaki pa se lahko pojavijo tudi v primeru težav z zobmi. Napisali ste, da ima vaša kunčica zelo dolge zobe, zato bi lahko bile vzrok opisanim težavam tudi predolge zobne korenine, ki so predrle nosno votlino in delno zapirajo dihalne poti.

V vsakem primeru svetujem takojšen obisk veterinarja, ki bo ugotovil točen vzrok obolenja in odredil primerno zdravljenje. V primeru bakterijske okužbe bo predpisal primerne antibiotike. Za potrditev težav z zobmi pa je obvezen pregled ustne votline kunca in rentgensko slikanje lobanje, s katerim ugotovi, kje v ustni votlini je težava, in jo tudi ustrezno zdravi. V času zdravljenja naj kunec ne bo v stiku s prahom, prašnim nastilom in drugimi podobnimi dejavniki iz okolja, da čim bolj zmanjšate draženje dihalnih poti.

Glede mačje mete pa tole. Zelo veliko mačk reagira na to zelišče tako, da se raje igrajo in se valjajo po mačji meti ali po mestu, kjer se ta nahaja, vendar pa se nekatere mačke vseeno na mačjo meto sploh ne odzovejo. Mačjo meto lahko dobite v obliki zelišča v lončku, lahko kupite igračke, ki že vsebujejo mačjo meto, ali pa si omislite celo sprej z mačjo meto. Vse od naštetih pripomočkov dobite v bolje založeni specializirani prodajalni za hišne ljubljence za relativno majhno ceno, tako da lahko zelo hitro ugotovite, ali mačja meta deluje na vašo kosmatinko.