Kako izterjati dolg za opravljene zobotehnične storitve? Foto: EPA
Kako izterjati dolg za opravljene zobotehnične storitve? Foto: EPA

Sem zasebni zdravstveni delavec - zobotehnik, dolg pa je nastal s strani zasebne zobne ambulante, ki ima koncesijo. Dolžniku smo poslali že izpisek odprtih postavk, večkrat smo ga poklicali po telefonu, sedaj pa smo mu poslali prvi opomin, kateremu pa bo sledil še opomin pred tožbo.

Kaj lahko storimo, če dolžnik priporočene pošte ne sprejme? Kako je z dolgom v primeru, da ta ambulanta preneha z delovanjem? Kakšni stroški nastanejo v postopku izterjave in koga bremenijo? Prosimo vas za nasvet, kako naj ravnamo, da bo izterjava učinkovita in pravilna.


Zadeve ste se lotili na primeren način. Naslednji korak je predlog za izvršbo na podlagi verodostojne listine, ki se ga vloži na okrajno sodišče po sedežu dolžnika, nadaljnje postopanje pa bo odvisno od ravnanja dolžnika – če bo v 8 dneh ugovarjal, bo šla zadeva na pravdo, kjer bo sodišče odločalo o utemeljenosti vaše terjatve, če dolžnik ne bo ugovarjal, pa se bo nadaljeval izvršilni postopek.

Če dolžnik priporočene pošte ne sprejema, to za vas ni posebna ovira, saj za začetek sodnega postopka ni treba izkazati predhodnega opominjanja. Če dolžnik tudi sodnih pošiljk ne bo sprejemal, čeprav mu bodo te poslane na pravi naslov, se bo po 15 dneh, odkar mu bo puščeno drugo obvestilo o prispeli pošiljki, štelo, da mu je bila pošiljka vročena. Je pa dejstvo, če dolžnik pošte ne sprejema, lahko slab znak za to, kakšne so realne možnosti izterjave.

Če ambulanta preneha delovati, to za dolg samo po sebi ne pomeni nič. Dolžnik je tisti, ki je opravljal dejavnost. Če preneha obstajati nosilec dejavnosti, pa so posledice odvisne od tega, v kakšni obliki se je dejavnost opravljala. V primeru s. p.-ja za dolgove naprej odgovarja fizična oseba, ki je bila nosilec dejavnosti, če je šlo za d. o. o. ali kakšno drugo obliko gospodarske družbe, pa je zadeva bolj zakomplicirana in je odvisna od tega, kako je gospodarska družba prenehala obstajati. Predlagam, da najprej preverite, kaj točno se je zgodilo z vašim dolžnikom. Prav tako ne bi bilo slabo na spletni strani Banke Slovenije preveriti, ali ima dolžnik blokiran transakcijski račun.

Stroški postopka izterjave so odvisni od višine terjatve in od tega, koliko dejanj bo treba v postopku izvesti. Brez poznavanja višine terjatve jih ni možno oceniti.