Razveljavitev pogodbe je treba zahtevati v enem letu od dneva, ko je upravičenec zvedel za razlog izpodbojnosti, oz. v enem letu od prenehanja sile, v vsakem primeru pa najpozneje v treh letih od dneva, ko je bila pogodba sklenjena. Foto:
Razveljavitev pogodbe je treba zahtevati v enem letu od dneva, ko je upravičenec zvedel za razlog izpodbojnosti, oz. v enem letu od prenehanja sile, v vsakem primeru pa najpozneje v treh letih od dneva, ko je bila pogodba sklenjena. Foto:

S pogodbo je mož podaril stanovanje, ki sta ga kupila v času zakona, svojemu odraslemu sinu. Ona sedaj nima nič.

Kakšne so njene možnosti razveljavitve pogodbe, saj je šele sedaj o tem upala spregovoriti, čeprav se z dejanjem ne strinja. Bila je (in je še) ustrahovana od pokojnega moža in njegovega sina, ki sta jo tudi z goljufivim namenom prepričala, da je stanovanje njegovo, če je formalno napisano samo nanj in ona nima kaj pri tem, kar pa ni res. Kaj se da storiti?


Brez poznavanja točne vsebine pogodbe konkretnega odgovora ni možno dati. Grožnja ali goljufivi namen lahko predstavljata napačno voljo, zaradi katere se lahko zahteva razveljavitev pogodbe, toda v praksi je tako grožnjo kot goljufivi namen težko dokazati (predvidevam, da se je vse skupaj dogajalo zgolj med staro mamo, pokojnim možem in njegovim sinom, brez prisotnosti prič). Poleg tega je problem lahko tudi rok – razveljavitev pogodbe je treba zahtevati v enem letu od dneva, ko je upravičenec zvedel za razlog izpodbojnosti, oz. v enem letu od prenehanja sile, v vsakem primeru pa najpozneje v treh letih od dneva, ko je bila pogodba sklenjena. Če bi uspeli dokazati kaznivo dejanje goljufije, bi morda lahko uspeli tudi z ničnostjo pogodbe, češ da ima nedopustno podlago, kjer težav z rokom ne bi bilo, toda to je še težje dokazljivo.

Če je šlo za darilno pogodbo, obstaja možnost preklica darilne pogodbe, češ da je stara mama po sklenitvi pogodbe prišla v položaj, ko je ogroženo njeno preživljanje (npr. da jo po smrti moža možev sin kot lastnik stanovanja po darilni pogodbi meče na cesto), ali iz razloga hude nehvaležnosti, če se obdarjenec po sklenitvi pogodbe proti stari mami obnaša tako, da bi bilo po temeljnih moralnih načelih nepravično, da bi obdržal prejeto darilo (opozarjam, da so sodišča takim preklicem zelo nenaklonjena, sprejemajo jih samo v primeru res hude nehvaležnosti, npr. nasilno vedenje proti darovalcu, ki ima znake kaznivega dejanja). Tudi preklic je treba uveljavljati v roku in sicer eno leto od dneva, ko je darovalec zvedel za razlog za preklic.