Sterilizirana mačka načeloma ne bi smela kazati spolnega nagona, saj so ji odstranili spolne žleze, a včasih sterilizacija ne uspe popolnoma ... Foto:
Sterilizirana mačka načeloma ne bi smela kazati spolnega nagona, saj so ji odstranili spolne žleze, a včasih sterilizacija ne uspe popolnoma ... Foto:

Ali pri mački kljub sterilizaciji ostane paritveni nagon? Ali je mogoče, da išče svoje namišljene mladičke?



Sterilizirana mačka načeloma ne bi smela kazati spolnega nagona, saj so ji odstranili spolne žleze - jajčnike, ki sicer proizvajajo spolne hormone (estrogen, progesteron). Včasih se zgodi, da tkiva jajčnika ne odstranijo v celoti in tako v telesu ostane še vedno aktiven del jajčnika, ki normalno deluje naprej in mačka pravzaprav sploh ni sterilizirana, torej se lahko ponovno pari in tudi obreji. Mačke so v času gonitve zelo glasne in nemirne in iščejo priložnost za pobeg.

Seveda je vzrok mijavkanju lahko tudi drugje. Morda vam muca želi povedati nekaj povsem drugega. Mačke običajno mijavkajo, ko nekaj hočejo od svojih ljudi. Raziskave so namreč pokazale, da se mačke med seboj z mijavkanjem zelo redko sporazumevajo. Ta glasovna komunikacija je rezervirana skoraj izključno za ljudi. Morda vas enostavno prosi za hrano, božanje ali pozornost. Vaši ljubljenki pozorno prisluhnite in se naučite brati njeno telesno govorico. Ali takrat, ko mijavka gleda vas? Se postavi v bližino posodic s hrano, k vratom, ležišču ali mačjemu stranišču? Poiščite odgovore na ta in čim več drugih podobnih vprašanj in ugotovili boste, kaj vaša kosmatinka pravzaprav želi od vas.

Srečno!