Nekateri začnejo v družbi mačk kihati, se praskati, imajo težave s solzenjem oči ... Foto: EPA
Nekateri začnejo v družbi mačk kihati, se praskati, imajo težave s solzenjem oči ... Foto: EPA

Spoznala sem fanta, ki ima mačko, jaz pa ne morem biti dolgo v njeni bližini, saj se mi takoj naredijo izpuščaji.


Alergija na mačke je med ljudmi precej pogosta. Znaki alergije so lahko rdeče, srbeče in solzne oči, lahko vam teče iz nosu ali vas nos srbi, kihanje, težko dihanje, praskanje po grlu, kašelj, piskajoče dihanje ali srbeča koža z izpuščaji.

Ukrepi so v veliki meri odvisni od tega, kako huda je alergija. Najbolje je seveda, da se mačkam čim bolj izogibate. Ker pa v nekaterih primerih to ni mogoče in ker vemo, da družba hišnih ljubljencev kljub vsemu na ljudi zelo pozitivno vpliva, lahko poskusite s sledečimi ukrepi.

Alergija na mačke pravzaprav pomeni alergijo na glikoprotein, ki ga mačke izločajo v žlezah lojnicah in se zato v glavnem nahaja na dlaki. Ena izmed rešitev je zmanjšati izpadanje dlake in nabiranje le-te po stanovanju. Z rednim česanjem in krtačenjem mačke odstranite večino odmrle dlake, da ne izpada tako močno. Poleg tega so v stanovanju primernejše pralne talne površine, ne tepihi in preproge, kjer se dlaka zelo rada nabira. Vsakič po božanju mačke si temeljito umijte roke in pazite, da se z rokami ne dotikate oči in drugih občutljivih delov. Mački omejite gibanje v prostorih, kjer se vi veliko zadržujete in je hkrati veliko tkanine, na katero bi se mačja dlaka lahko prijela.

Obstajajo tudi številni medicinski pripravki od različnih antihistaminikov do injekcijske desenzibilizacije. O tem se je najbolje pogovoriti z vašim osebnim zdravnikom, ki vam bo pred ustrezno terapijo (če je potrebna ) določil tudi stopnjo alergije.