Z merilcem kislosti preverite, kakšna so tla na vašem vrtu. Foto: RTV SLO
Z merilcem kislosti preverite, kakšna so tla na vašem vrtu. Foto: RTV SLO

Kdaj je bolje prekopati vrt: jeseni ali spomladi?


Mah se pojavlja na zbitih, namočenih ali kislih tleh, še posebej, če je tudi senca. Če imate mah, tako ni nujno, da je nastal le kot posledica kislih tal, vsekakor pa lahko to preverite z enim izmed enostavnih merilcev kislosti. Če se pokaže, da so tla zares kisla, to težavo odpravite s trosenjem sredstva za zmanjševanje kislosti plantella kalcivit. Mah, ki se je že pojavil, boste učinkovito preprečili s plantello, sredstvom proti mahu.

Prekopavanja vrta se lotimo na več načinov v odvisnosti od strukture zemlje. Če imate težka glinena tla, vam svetujemo, da jih jeseni prekopljete, in grude, ki so pri tem nastale, pustite na mrazu, da se razgradijo. Normalna ilovnata tla lahko prekopljete jeseni ali spomladi in jih po prekopavanju pograbite oz. izravnate. Lažja peščena tla sploh ni treba prekopavati, ampak jih lahko le globlje razrahljate, to pa lahko naredite tudi spomladi.

Še več informacij o pripravi tal lahko poiščete v klubski reviji Gaia ali pa za nasvet pokličete strokovnjaka Kluba Gaia na brezplačno številko 080 81 22.