Kako omiliti zdravstvene težave vašega ljubljenca? Za nasvet vprašajte našo veterinarko. Foto:
Kako omiliti zdravstvene težave vašega ljubljenca? Za nasvet vprašajte našo veterinarko. Foto:

Od takrat ga po nasvetu veterinarja hranimo s Hillsovo dietno hrano W/D. Njegova prehrana mora vsebovati veliko vlaknin, drugače ima težave z zaprtjem. Pred približno dvema mesecema pa si je, po nerodnem skoku, pretrgal še kolenske vezi na desni tački. Veterinar nam je predlagal mirovanje.

Na spletu sem zasledila veliko vitaminov in drugih dodatkov, ki naj bi blagodejno vplivali na bolezen kit. Kakšno je vaše mnenje o teh dodatkih? Ali se take dodatke lahko daje tudi ob navedenih problemih s črevesjem? Ali mi lahko kakšne dodatke priporočite, ker se ob njihovi poplavi na spletu ne znajdem?


Pretrgane kolenske vezi so ena najpogostejših poškodb pri psih. Največkrat se križna kolenska vez pretrga pri avtomobilskih nesrečah ali pri nenavadnih in sunkovitih gibih, kot so skoki, pri katerih pride do nenadnega zasuka te vezi. Pogosteje nastane takšna poškodba pri psih s čezmerno telesno težo in pri starejših samcih, seveda pa se lahko zgodi tudi pri vseh drugih psih. Terapija je lahko konservativna - to pomeni, da veterinar predpiše počitek, protibolečinsko terapijo in uravnavanje telesne teže. Takšno zdravljenje pride v poštev predvsem pri psih, lažjih od 25 kg, medtem ko je pri težjih psih običajno potreben kirurški poseg. Predvidevam, da vaš kuža ni predebel, če prejema w/d, saj je ta dieta namenjena predvsem vzdrževanju optimalne telesne teže, poleg tega pa seveda tudi preprečevanju zaprtja, saj je izredno bogata z vlakninami. Kot podporna terapija v zdravljenju pretrganih križnih kolenskih vezi se pogosto uporabljajo tudi dodatki prehrani s posebnimi snovmi, ki pomagajo hitreje obnavljati sklepni hrustanec in vezno tkivo vezi, poleg tega pa pomagajo tudi preprečevati nadaljnje poškodbe teh tkiv. Te snovi so glukozamin, hondroitin sulfat in esencialne maščobne kisline, to so omega-3 in omega-6 maščobne kisline, kot sta eikosapentanojska kislina (EPA) in dokosaheksanojska kislina (DHA). Poleg tega je primeren dodatek tudi L-karnitin, ki pomaga pri izgorevanju telesnih maščob in tako pomaga vzdrževati idealno telesno težo, hkrati pa krepi mišice, ki dajajo podporo sklepom.

Na tržišču obstaja množica pripravkov, ki vsebujejo vse zgoraj omenjene snovi in jih lahko dobite pri vašem veterinarju ali tudi v nekaterih specializiranih trgovinah za živali. Običajno ti pripravki ne povzročajo težav s prebavili, v redkih primerih pa se lahko pojavijo prebavne motnje, zato je te dodatke priporočljivo psu dati skupaj s hrano. Če je dodatek v obliki prahu, ga preprosto potresete po hrani, dodatke v obliki tablet ali kapsul pa lahko psu ponudite v koščku hrane, kot je denimo hrana iz pločevinke, košček mesa ipd.

Čimprejšnje okrevanje vam želim.