Siva mrena tudi pri mačkah poslabša vid in lahko vodi v slepoto. Foto: EPA
Siva mrena tudi pri mačkah poslabša vid in lahko vodi v slepoto. Foto: EPA

Kaj bi to lahko bilo? Je to mogoče odstraniti? Je potrebna operacija in če je, koliko približno stane?

Muc je sicer notranji, vendar se pogosto in zelo rad potepa.


Glede na opisano gre pri vaši muci verjetno za sivo mreno ali katarakto, ki je vidna kot motnost očesa. Barva očesa je spremenjena, oko lahko postane modrikasto, sivo ali belo, lahko je tudi rdeče, vneto in boleče – mačka se ob dotiku očesa zdrzne in zajavka. Tako, kot ste opisali, se mačka lahko zaletava v predmete, noče hoditi po stopnicah ali skakati na visoke predmete, previdna je v neznanem okolju.

Katarakta ali siva mrena lahko nastane iz različnih vzrokov. Pri mačkah je največkrat posledica vnetja očesnih veznic, poškodbe očesa ali njegovih delov in drugh težav z očesom, redkeje gre lahko za dedno bolezen. Siva mrena poslabša vid in lahko vodi v slepoto.

Diagnoza sive mrene temelji na številnih pregledih, ki jih opravi veterinar – specialist oftalmologije (strokovnjak za bolezni očes). Veterinar vas bo najprej podrobno izprašal o zgodovini bolezni, kaj ste opazili, kdaj, ipd. (anamneza). Mačko bo klinično pregledal, opravil bo pregled očesa in krvi, da ugotovi natančen vzrok bolezni (bakterijska, virusna ali druga okužba). Po potrebi bo opravil tudi ultrazvok očesa in še vrsto drugih specifičnih preiskav.

Zdravljenje sive mrene je odvisno od vzroka. Če gre za podedovano bolezen, potem je sivo mreno mogoče operirati oziroma kirurško odstraniti. Če pa je vzrok drugje, je potrebno najprej pozdraviti ta vzrok, bodisi vnetje očesa (protivnetna zdravila, antibiotiki). Veterinar specialist za očesne bolezni bo po temeljitem pregledu določil, kateri postopki zdravljenja so za vašo mačko najprimernejši.

Tudi, če sive mrene ne bi bilo moč operirati in mačka oslepi, lahko vaša ljubljenka kljub temu živi srečno in lepo življenje. Mačke se namreč izredno dobro prilagodijo na slepoto in lahko popolnoma normalno živijo. Zagotovite ji življenje v okolju, ki ga dobro pozna, umaknite predmete, v katere se zaletava in zagradite mesta, s katerih bi lahko padla (balkon ...).

Poleg sive mrene pa lahko takšno zameglitev očesa povzročajo tudi številne druge bolezni, zato je obisk pri veterinarju nujen. Pogost vzrok sive mrene so lahko tudi različna sistemska obolenja (denimo sladkorna bolezen), zato je zgodnje odkrivanje izjemnega pomena.

Čim prej se odločite za obisk pri veterinarju specialistu! Lep pozdrav.