Če je vaš ljubljenček živahen in mu bulica ne povzroča težav, ni razloga za večje skrbi. Foto:
Če je vaš ljubljenček živahen in mu bulica ne povzroča težav, ni razloga za večje skrbi. Foto:

Opazili smo jo pred nekaj meseci, nič ne raste, je velikosti večjega zrna in se, če primemo kožušček, skupaj s kožuščkom oz. kožo premika (je v podkožju osrednjega hrbta). Zanima me, ali je treba bulico odstraniti ali zadostuje, da jo opazujemo, če bi se morebiti sčasoma povečala.

Morski prašiček je star dve leti in pol (samček) in ga očitno bulica nič ne moti (je živahen, rad je ...). Ali so razni izrastki, podkožne lojnice in podobno pri teh priljubljenih živalicah pogoste?


Zahvaljujem se vam za res lepo opisano težavo vašega ljubljenčka. Različne "bulice" ali tumorji so pri morskih prašičkih relativno pogost pojav, redkeje pa se razvijejo pravi tumorji, torej rakave tvorbe. Te so nekoliko pogostejše pri živalih, starejših od treh let.

Bulice, ki se pri morskih prašičkih lahko pojavljajo, so gnojne bule ali abscesi (predvsem v območju vratu in čeljusti), maščobni lipomi, ciste (pri samicah so pogoste ciste jajčnikov), tumorji (tumorji mlečnih žlez pri samicah), trihofolikulom (benigni tumor dlačnega mešička) in nekateri drugi.

Glede na vaš opis bi lahko šlo za cisto v podkožju, možna je cista žleze lojnice, kot ste napisali. Te ciste so namreč majhne, pomične, neboleče bulice v podkožju, ki običajno zelo počasi rastejo in so benigne. V njih je sebum (mastna, belkasta, mazava snov).

Druga možnost pa je maščobna tvorba ali lipom, ki tudi lahko nastane v podkožju, je prav tako pomična, neboleča in benigna sprememba. Lipomov lahko sčasoma nastane več, zato priporočam, da morskega prašička vedno pretipate po vsem telesu, ne le tam, kjer je trenutno opisana bulica.

Žal je samo po klinični sliki takšno bulico zelo težko definirati. Za natančno določitev bi bil potreben odvzem koščka tkiva, t. i. biopsija, in nato mikroskopska preiskava odvzetega tkiva.

Vaš morski prašiček je razmeroma mlad samec, ki mu tvorba za zdaj ne povzroča težav, zato menim, da redno opazovanje in tipanje bulice zadostuje. Če pa bi se pojavile težave (spremenjeno obnašanje, zmanjšan apetit, praskanje ali grizenje spremenjenega dela, večanje bulice ipd.), priporočam obisk pri veterinarju. Običajno se da takšne tvorbe brez težav kirurško odstraniti.

Veliko veselja z vašo živalico še naprej!