Za uspešen boj proti nadležnim bolham. Foto: EPA
Za uspešen boj proti nadležnim bolham. Foto: EPA

Ker so mucki tako majhni, jim ne morem poloviti bolh. Kaj lahko uporabim, da ne bo nevarno zanje in njihovo mamo? Ali lahko mami dam "spot-on" kapljice proti bolham, ko doji in je skupaj v gnezdu z mladički? Mama mi namreč ne dovoli, da ji dam ovratnico in se noče kopati.

Prosim za vaš nasvet, preden se situacija poslabša.


Bolhe so pogosta nadloga hišnih ljubljencev, vendar pri tako majhnih mladičkih žal ni nobenega primernega sredstva. Tako imenovane "spot-on" kapljice, kot sta pripravka Stronghold ali Frontline, lahko namreč uporabite šele pri mladičkih, starejših od 6 oziroma 8 tednov. Za mačjo mamico pa ni ovir, saj sta oba pripravka primerna tudi za breje in doječe mačke.

Bolhe je vsekakor potrebno odpravljati tudi v stanovanju, v preprogah, mačjih ležiščih, skratka povsod, kjer se muce zadržujejo. Vse pohištvo temeljito posesajte. Če je možno, blazine, ležišča in podobno operite v pralnem stroju, ostalo pa poškropite s sredstvom za odpravljanje bolh v stanovanju. Postopek ponovite po 10 dneh, saj sredstva običajno ne odpravijo razvojnih oblik bolh, kot so jajčeca in ličinke.

Žal za vaše mačje mladičke trenutno ne preostane drugega, kot da bolhe polovite ali jih izčešete s posebnim gostim glavnikom za hišne ljubljence. Veliko sreče!