Pomlad je čas za presajanje sobnih rastlin. Foto:
Pomlad je čas za presajanje sobnih rastlin. Foto:


Najboljši čas za presajanje sobnih rastlin je spomladi v marcu in aprilu. Za presajanje potrebujemo nekoliko večji lonček, kot ga že imamo, kakovostno petkomponetno zemljo za okenske in balkonske rastline, sredstvo proti koreninski gnilobi in vrtne škarje.

Rastlino pol ure pred presajanjem zalijemo, da jo lažje izlončimo. Nato rastlino previdno potegnemo iz lončka, da ne poškodujemo korenin. Dobro pregledamo vse poškodovane korenine in jih po potrebi odrežemo. V nov lonček damo na dno nekaj drenažnega materiala (glinopor …), nato pa nasujemo prst. Rastlino lepo postavimo na tanko plast prsti v novem lončku in jo obsujemo s preostalo prstjo. Večino sobnih rastlin lahko konec maja, ko mine nevarnost zmrzali, postavimo na senčno mesto na prosto.

Čas je tudi za presajanje balkonskih rastlin, ki smo jih prezimovali. Tudi tu uporabimo petkomponentno zemljo balkonia. Rastline pred prestavljanjem na prosto utrjujemo tako, da jih postavimo pod balkon ob toplo steno in prekrijemo z agrokopreno, da jih zavarujemo pred morebitnim mrazom. Šele v maju, ko mine nevarnost pozebe, jih postavimo na balkon.
Če se še niste odločili, s katerimi balkonskimi lepoticami bi letos okrasili hišo, lahko brezplačno za nasvet povprašate tudi strokovnjake Kluba Gaia. Na voljo so vam na tel. št: 01 7558 160 in e-naslovu: gaia@klubgaia.com.