Hrček je v naravi vsejed, udomačenim pa najbolj prija tovarniško pripravljena hrana. Foto:
Hrček je v naravi vsejed, udomačenim pa najbolj prija tovarniško pripravljena hrana. Foto:

Ali hrčki pijejo mrzlo ali toplo vodo in ali jejo suho ali svežo travo?


Kunci so vse bolj priljubljene hišne živali, najpogosteje se v naših domovih znajdejo pritlikavi kunci pa tudi mešanci različnih pasem in velikosti. Kunci so rastlinojede živali, ki se večinoma prehranjujejo z različnimi travami, deteljo in s senom. Manjši del njihove prehrane sestavljajo tudi semena, a nikakor ne glavnine. Prebavila kuncev so namreč prilagojena rastlinski hrani, ki je izredno bogata z vlakninami, najbolj s težko prebavljivo celulozo. Semena pa vsebujejo veliko maščob in ogljikovih hidratov, zato imajo kunci ob prevelikem deležu semen v obroku lahko prebavne motnje ali težave s čezmerno telesno težo.

Pravilna prehrana, ki jo v glavnem sestavljajo seno in sveža hrana, kot so trava, regrat, detelja, zelenjava (radič, brokoli, zelena paprika, korenje, peteršilj, v manjših količinah tudi zelje, ohrovt, ipd.) in nekaj malega sadja, pomaga vzdrževati vašega ljubljenca zdravega in zadovoljnega, hkrati pa omogoča pravilno obrabo zob. Kunci so sorodni glodalcem, zato tudi njihovi zobje nenehno rastejo (približno 3 mm na teden) in se morajo redno obrabljati z dovolj grobo hrano, sicer spodnji zobje prerastejo zgornje in žival ne more več odpreti gobčka in se hraniti. Počasi začne hirati in lahko pogine, če ne ukrepate pravočasno in pravilno. Takšne nepravilnosti zobovja lahko odpravi le veterinar. Prav je, da kuncu poleg hrane ponudite tudi leseno palčko, ki jo bo glodal in si tako brusil zobe.

Kunci živijo od 8 do12 let, kar ni malo, zato pred nakupom novega hišnega ljubljenca temeljito premislite, ali imate zanj dovolj časa in mu lahko ponujati vse, kar za lepo življenje tudi potrebuje. Kuncu kupite največjo kletko, ki mu jo lahko omogočite, vsak dan pa ga vsaj dvakrat na dan spustite, da prosto teka po stanovanju. Kunci so tudi izredno čiste živali in jih lahko naučite opravljati potrebo v posebno posodo, ki jo redno čistite, a ne preveč temeljito, da ne izgubi povsem svojega vonja. Tako kunec vedno prepozna svoje »stranišče«. Kunci so tudi zelo družabne živali in se hitro navadijo na človeško družbo. Pustijo se crkljati, božati za ušesi in po glavi. Ne marajo pa pestovanja in dvigovanja v naročje. Z veliko mero potrpežljivosti in zaupanja pa ga lahko navadite tudi tega.

Hrčku ponudite hladno vodo, torej ne ledeno mrzle pa tudi ne tople vode. Hrček je v naravi vsejed. To pomeni, da se ne hrani izključno z rastlinsko hrano, ampak mu od časa do časa tekne tudi kak polž ali žuželka. V ujetništvu hrčke največkrat hranimo s tovarniško pripravljeno hrano za hrčke, ki pa jo lahko dopolnite z dodatkom manjših količin sena ali sveže trave, tudi sadja in zelenjave. Kot posebno poslastico pa lahko hrček občasno dobi tudi majhen košček perutninskega mesa ali mačji briketek. Ne pozabite na leseno palčko, s katero si bo hrček brusil zobe.

Lep pozdrav in veliko veselja z vašimi malimi živalmi.