Najbolje bo, da se odločite za preiskave tal. Foto: RTV SLO
Najbolje bo, da se odločite za preiskave tal. Foto: RTV SLO

Ali je dovolj, če vrt pognojimo in prelopatamo?

Ali je bolje, če ga pustimo eno sezono in naj narava poskrbi?


Glede na to, da je voda hitro odtekla, verjetno večjih ostankov olja v tleh ne bi smelo biti (preverita naj se vonj zemlje in videz). Poleg tega je kurilno olje lažje od vode in vedno plava na vodi, tako da ga je voda prinesla in zagotovo tudi odnesla. Če bi prišlo do neposrednega izlitja v tla, bi bilo lahko bolj problematično. Vrt naj se očisti nanosa, če so morda kje sledi olja na zemlji, naj se ta plast odstrani, potem pa se lahko zelenjava v prihodnjem letu prideluje tako, kot se je do zdaj.

Če sumite na onesnaženje tal oz. naplavin, ki so na posameznih območjih postala sestavni del tal, vam predlagam, da se obrnete na Zavod za zdravstveno varstvo v Mariboru, kjer opravljajo analizo tal tudi glede strupenih snovi. Do onesnaženja je lahko prišlo predvsem tam, kjer je bila zemlja dalj časa pod vodo, torej na ravninah ob vodi. Mogoče so naslednje preiskave tal:
- preiskave na težke kovine (baker, krom, nikelj, cink, svinec, kadmij, živo srebro, arzen, kobalt, mangan, vanadij …) – cena 97,50 evra, mineralna olja – 63,25 evra;
- preiskave na vsebnost drugih organskih onesnaževalnih snovi, predvsem organoklornih spojin, pesticidih triazinskega tipa in metolaklora ter fenolnih spojin. Cena: 185 evrov.

Tako boste zanesljivo vedeli, kaj je v vaših tleh.

Obenem bi bilo dobro narediti tudi običajno analizo tal glede na količino hranilnih snovi in naslednjo sezono preprost preizkus kaljenja.