Spomladi je na vrsti obrezovanje pečkatega sadnega drevja. Foto: EPA
Spomladi je na vrsti obrezovanje pečkatega sadnega drevja. Foto: EPA


Spomladi je čas, ko se obrezuje vso pečkato sadno drevje (hruške, jabolka) in nekatere okrasne grmovnice. Pri obrezovanju moramo paziti, da vse rane in odprta mesta, ki nastanejo, zamažemo s cepilno smolo v tubi in tako preprečimo, da bi nastale okužbe ter izsuševanja rastline.

Poleg sadnega drevja spomladi sadimo tudi enoletnice in trajnice. Rastline sadimo, ko je zemlja dovolj topla in se temperature ne znižajo pod 0 ˚C. Spomladi sadimo tudi balkonsko cvetje in travo. Pri tem smo pozorni na substrat - izberemo najbolj kakovostno šoto in perlit za uravnavanje vode ter kakovostno petkomponentno zemljo za balkonske in okenske rastline, ki vsebuje dovolj hranil za začetek rasti. Po enem mesecu začnemo cvetoče balkonske rastline dodatno gnojiti s tekočim gnojilom zanje, ki je obogateno z vitamini, zato spodbuja nastanek cvetnih nastavkov. Pri sajenju sadnega drevja dodamo tlem pred sajenjem dolgodelujoče organsko gnojilo v obliki pelet.

V tem času sadimo tudi trato, pri tem pa smo pozorni, da zemlja dobro prekrije seme in da ima seme dovolj vlage.

Za več informacij lahko pokličete strokovnjaka Kluba Gaia na tel. št. 017558 160 ali pošljete e-mail na gaia@klubgaia.com.