Najlaže menstrualne težave omilite z jemanjam nesteroidnih antirevmatikov, pa tudi z obkladki in čaji. Druga možnost so kontracepcijske tabletke. Foto: EPA
Najlaže menstrualne težave omilite z jemanjam nesteroidnih antirevmatikov, pa tudi z obkladki in čaji. Druga možnost so kontracepcijske tabletke. Foto: EPA


Bolečine prvi dan menstruacije so povezane z luščenjem maternične sluznice ter posledično s sproščanjem prostaglandinov, ki so odgovorni za vse spremljajoče težave; od bolečin do bruhanja, slabosti in driske. Najlaže menstrualne težave omilite z jemanjam nesteroidnih antirevmatikov, torej zdravil, ki zavirajo sproščanje prostaglandinov in njihovo nastajanje, to so na primer naklofen, nalgesin, ficloduo, ketonal ... Ob blažjih oblikah pomaga tudi lekadol.

Težava teh zdravil je, da ob dolgotrajnem jemanju lahko povzročajo težave z želodcem in želodčno sluznico, vendar se takšne težave navadno pri eno- do dvodnevni uporabi ne pojavljajo. Zelo pomembno je, da zdravilo vzamete še preden se težave dobro začnejo, torej ob prvih znakih, saj je drugače uspeh slab. Prostaglandini so se namreč že sprostili in povzročijo težave, kljub zaužitemu zdravilu. Če torej veste, da se težave začnejo malo po pričetku krvavitve, zdravilo vzemite takoj, ko krvavitev opazite. Naslednji odmerek/tableto morate navadno zaužiti od 8 do 12 ur po prvi. Zdravilo vam lahko predpiše tudi izbrani splošni zdravnik.

Nekaterim pomagajo tudi topli obkladki spodnjega dela trebuha v prvih dneh menstruacije. Obstajajo tudi različne vrste čajev, ki ob rednem pitju zmanjšajo menstrualno bolečino, vendar pri vsaki ženski različno močno učinkujejo. Druga možnost pa je začetek jemanja kontracepcijskih tabletk, ki zmanjšujejo zadebelitev maternične sluznice v menstrualnem ciklusu, s tem zmanjšajo količino menstrualne krvavitev ter posledično količino prostaglandinov, ki vam sicer delajo težave. Za takšno vrsto terapije pa se najprej oglasite pri izbranem ginekologu.