Vsak dan zaužijte nekaj litrov tekočine, a se izogibajte kofeinu in alkoholu. Foto: RTV SLO
Vsak dan zaužijte nekaj litrov tekočine, a se izogibajte kofeinu in alkoholu. Foto: RTV SLO

Opravila sem že ultrazvok sečil. V levi ledvici so mi odkrili kamenčke. Imam težave, ko grem na vodo, peče me in zelo srbi.

Težave se mi ves čas ponavljajo, odkar jemljem kontracepcijske tablete diane 35. Bila sem že pri urologu, vendar mi svetujejo samo veliko piti. Skrbi me, da bodo moji uroinfekti morda zmanjšali možnost zanositve?


Povečano število levkocitov in eritrocitov v urinu je posledica kamenčka, ki so vam ga ugotovili z ultrazvokom sečil. Stalna, kronična vnetja so povezana z nastajanjem kamnov v sečilih, stalno draženje sečil pa je razlog za pogosta vnetja. Začaran krog torej.

Kot vam je že svetoval urolog, je pametno zaužiti čim več tekočine (3 do 4 litre na dan), pri čemer se izogibajte gaziranim pijačam, hladnim napitkom, pretiranemu pitju kofeina in alkohola. Tudi to so lahko vzroki za kronično draženje sečil.

Kljub zelo dolgi uporabi kontracepcijskih tabletk niso z raziskavami ugotovili povezave med njimi in nastajanjem sečnih kamnov, so pa povezani z načinom življenja, pogosti dehidraciji ali slabši hidraciji zaradi načina sodobnega življenja. Obstaja tudi možnost, da gre pri vas za kakšno kronično obliko spolno prenosnih bolezni (na primer klamidijsko okužbo), ki lahko prizadene tudi mehur in preostala sečila, ne samo rodila.

Težave imajo s tem lahko tudi moški, čeprav so pri njih zaradi oblike urogenitalnega trakta redkejše. V takšnem primeru lahko tako imenovana "tiha vnetja rodil" povzročijo poznejšo neplodnost, saj ne dražijo le mehurja, ampak tudi maternično sluznici in jajcevode, ki so zaradi tega pogosto zelo močno prizadeti in posledično neprehodni ali vsaj slabše prehodni. Če pa gre le za draženje sečnih kamnov, pa je strah pred neplodnostjo čisto odveč. Priporočila bi vam posvet z vašim izbranim ginekologom, ki bolj podrobno pozna vaše zdravstveno stanje in vam bo zato znal tudi natančneje in ustrezneje svetovati.