Morda vaš ljubljenček striženja krempljev najprej ne bo sprejel ravno z veseljem, a bodite vztrajni. Foto: Reuters
Morda vaš ljubljenček striženja krempljev najprej ne bo sprejel ravno z veseljem, a bodite vztrajni. Foto: Reuters

Star je leto in pol. Živi samo v stanovanju, ima tudi drevo, na katerem si jih lahko brusi, vendar je zelo živahen in so njegovi sledovi že po parketu in pohištvu.

Ali se ščipajo tudi krempeljčki na zadnjih tačkah?


Če ima vaš ljubljenec predolge kremplje, čeprav si jih brusi na praskalniku, mu jih je seveda treba skrajšati. To storite s posebnimi kleščami za krajšanje krempljev pri mačkah, pri tem pa pazite, da ne zarežete v t. i. živi del, kjer so krvne žilice. Krempelj odrežite nekaj milimetrov od tega živega dela. Če niste prepričani,ali pa kremlji vašega mucka niso prosojni (so npr. temno obarvani), potem raje odrežite manj, za začetek le konico krempeljčka. Po potrebi seveda skrajšajte tudi kremplje na zadnjih nogah.

Opozoriti vas moram, da maček krajšanja krempljev morda ne bo sprejel ravno z navdušenjem, zato začnite postopoma. Za začetek ga le primite za eno tačko in opazujte, kako se odzove, če jo nekaj trenutkov držite pri miru v svoji roki. Če to sprejme brez težav, potem lahko poskusite skrajšati krempelj.

Če maček z odporom sprejme vaše početje, bodite previdni in ga ne silite preveč. Raje vsak dan po malem, četudi boste tako kremplje krajšali več dni. Mucka vsakič pohvalite.

Veliko uspeha.