Strah pred okužbo je ob vzdrževanju ustrezne osebne higiene odveč. Foto: EPA
Strah pred okužbo je ob vzdrževanju ustrezne osebne higiene odveč. Foto: EPA

V najino stanovanje mačke ne spustim, vendar pa grem na obisk v spodnjo etažo. Zanima me, ali je mogoče, da se okužim, če se mačka sprehaja mimo mene (prijemam je ne, če se to zgodi, si takoj umijem roke) oziroma če jo nekdo prijema in nato prime hrano in le to zaužijem?

Pa še eno vprašanje na to temo. Nekje sem prebrala, da če si enkrat že bil okužen z njo, da potem ne moreš biti več. Ali to drži? Ali je v Sloveniji letno veliko okuženih nosečnic?


Toksoplazmoza je sicer najbolj poznana kot mačja bolezen, vendar jo lahko prenašajo tudi druge živali, dobimo pa jo lahko tudi z neprimerno pripravljeno hrano ali ob stiku z okuženo zemljo, peskom, mivko … Ob sodobnem načinu življenja in higienskih navadah je možnost okužbe ravno v nosečnosti izredno majhna.

Letno se k nam na Ginekološko kliniko, kjer obravnavamo skoraj vse slovenske nosečnice, ki so k nam napotene zaradi suma na svežo okužbo s toksoplazmozo, napoti okrog 100 do 150 nosečnic, kar je malo manj kot 1 odstotek (skupaj je okrog 19.000 nosečnic letno), med temi pa je resnično sveže okuženih le 1/3 in še med temi, ki so sveže okužene pride do okužbe ploda le v 1 ali 2 primerih.

Trditev, da že prebolena okužba varuje pred ponovno okužbo, drži. In to ne samo v nosečnosti, ampak tudi sicer. Odpornost gre na račun visokega števila zaščitnih protiteles, ki se tvorijo ob prvi okužbi s toksoplazmo. Stanje imunskega sistema in količino zaščitnih protiteles se preverja rutinsko ob vsaki nosečnosti in se nosečnici na osnovi rezultata svetuje določene preventivne ukrepe. Torej, če si po rokovanju z mačkom dosledno umivate roke in to počnete tudi pred vsakim hranjenjem, se vam zaradi taščine mačke tako rekoč ne more nič zgoditi.