Po nezaščitenem spolnem odnosu se, če ne želite zanositi, čim prej posvetujte z ginekologom. Sicer pa se nezaščitenemu seksu izogibajte! Foto:
Po nezaščitenem spolnem odnosu se, če ne želite zanositi, čim prej posvetujte z ginekologom. Sicer pa se nezaščitenemu seksu izogibajte! Foto:

Kako hitro po spolnem odnosu jo je treba zaužiti, da se še lahko uspešno prepreči nosečnost?


Tako imenovane klasične "morning after pill" v Sloveniji zadnji dve do tri leta zaradi spremembe pri uvozu in registraciji zdravil nimamo več. Imeli smo norlevo, ki je progestagenski preparat in je namenjen izključno postkoitalni kontracepciji. Zavojček je vseboval dve tabletki, ki jih je ženska spila v 72 urah po nezaščitenem spolnem odnosu. Zavojček je bil dosegljiv na recept, vendar popolnoma samoplačniški.

Trenutno v Sloveniji predpisujemo postkoitalno kontracepcijo s pomočjo kontracepcijskih tabletk, ki so dosegljive na našem tržišču. Količina naenkrat predpisanih in zaužitih tabletk je odvisna od količine hormonov, ki jih določen preparat vsebuje. Pri večini današnjih kontraceptivov je treba zaužiti 4-5 tablet v 72 urah po nezaščitenem odnosu in nato enako količino istega preparata po 12 urah. Zanesljivost takšne kontracepcije je nekje 95-odstotna, v primeru zanositve pa ne pomeni razloga za napačen razvoj nosečnosti in s tem razloga za prekinitev nosečnosti.

Takšno zaščito vam lahko predpiše ginekolog ali v skrajnem primeru pediater (če gre za mladoletno osebo, ki še nima izbranega ginekologa), ponekod po Sloveniji pa lahko takšno zaščito prejmete tudi v okviru urgentne ginekološke ambulante.