Po 12 ur ali več zamude pri jemanju tabletk se priporoča dodatna zaščita (na primer kondom) za vsaj sedem dni. Foto:
Po 12 ur ali več zamude pri jemanju tabletk se priporoča dodatna zaščita (na primer kondom) za vsaj sedem dni. Foto:

Drugače jih jemljem že dve leti brez težav. Tableto sem vzela takoj po 11 urah (namesto zvečer ob 21., ob 8. uri zjutraj naslednji dan).

Zanima me, ali je zaščita, ki mi jo nudijo kontracepcijske tabletke, še zanesljiva ali moram uporabljati dodatno zaščito? Nekje sem brala, da je zanesljivost zaščite po pozabljeni tabletki odvisna od tega, kateri teden pozabiš vzeti tableto. Mi lahko prosim razložite, kako je s tem?


Kontracepcijske tabletke (KT) delujejo na osnovi zaviranja delovanja jajčnikov. Ker je težnja izdelovalcev, pa tudi uporabnic, k vedno manjšim dozam hormonov v tabletkah, je tudi vpliv tabletk na jajčnike vedno krajši. Predstavljati si morate, da je to nekako podobno kot pri zimskem spanju, dokler je hladno (torej, dokler je hormonov v zadostni količini v krvi) se ne dogaja nič, ko pa pride otoplitev (torej koncentracija pade), stvari vzbrstijo, torej neodvisno od tega, katero tabletko izpustite.

Glede na to, da ste KT vzeli po 11 urah, menim, da dodatna zaščita ne bo potrebna. Če se KT pozabi za 12 ur ali več, pa se dodatna zaščita priporoča (na primer kondom) za vsaj 7 dni po izostanku KT-ja.