Ob ločitvi imata zakonca pravico do povračila polovice vrednosti vlaganj in preostalega premoženja. Foto: RTV SLO
Ob ločitvi imata zakonca pravico do povračila polovice vrednosti vlaganj in preostalega premoženja. Foto: RTV SLO

V tej hiši smo 21 let živeli štirje družinski člani, imam namreč tudi dva sina, skupaj z njegovimi starši - oni zgoraj, mi spodaj. V ureditev stanovanja v spodnjem nadstropju sva skupaj z možem vlagala denar, zdaj me pa zanima, ali meni sploh kaj tam pripada, imam kakšen delež ali ne?


Predpostavljam, da je hiša last moževih staršev, kar pa še ne pomeni, da nimate pravic zaradi vlaganj. Za vlaganje se načeloma šteje, da so skupno premoženje zakoncev, kar pomeni, da ima vsak polovico, razen če se dokaže drugače. To pomeni, da imate pravico do povračila polovice vrednosti vlaganj in preostalega premoženja, ki ste ga pridobili vi ali mož z delom (plačo) v času trajanja zakonske zveze oz. ustreznega deleža, razen če je šlo za manjša vlaganja, ki so pomenila samo vzdrževanje nepremičnine in niso vplivala na njeno rabo.

Opozarjam, da je odgovor v okviru informacij iz vprašanja, za konkretnejši odgovor o pravicah pa bi potreboval natančne podatke in dokaze o lastniških razmerjih in vlaganjih, kar prek svetovalnice ni izvedljivo. Dopuščam, da bi bil ob natančnem poznavanju dejanskega stanja lahko odgovor tudi drugačen.