Mladi Kitajci se z veščino potovanja po svetu seznanjajo na posebnih tečajih. Foto: EPA
Mladi Kitajci se z veščino potovanja po svetu seznanjajo na posebnih tečajih. Foto: EPA
Kitajska
Kolo kot tradicionalno prevozno sredstvo komunistične Kitajske se umika avtomobilom, vlakom in letalskim prevoznikom. Foto: EPA

Mladi Kitajci imajo v zlati dobi gospodarskega razcveta, ki je prinesel sproščanje strogih potovalnih omejitev, končno dovolj denarja, da se z vizumom v žepu lahko odpravijo po svetu. Tako kot njihovi vrstniki iz drugih držav spijo v mladinskih hotelih in jedo v restavracijah s hitro prehrano. Predvsem pa s polnimi pljuči dihajo svobodo po večdesetletnem obdobju komunistične izolacije.

Cai Jinghui, pristojen za kitajsko izdajo vodiča Lonely Planet, ugotavlja, da so postala potovanja, na katere se mladi odpravljajo sami, brez potovalnih agencij, izjemno priljubljena. Turistične domine padajo kot za stavo: Azija, Evropa, Afrika ... "Za mlade skupinska potovanja niso prava potovanja, saj jih prikrajšajo za užitek lastnega raziskovanja."

Drastično povečanje potovanj
Po podatkih kitajskega državnega statističnega zavoda se je število potovanj v tujino v preteklem obdobju dramatično povišalo. Medtem ko je bilo leta 1990 le 620.000 potovanj, je statistika leta 2006 objavila za to državo noro številko - 35 milijonov potovanj v tujino. Hkrati vse več Kitajcev potuje tudi znotraj svoje domovine - za letošnje majske praznike se je na pot odpravilo kar 150 milijonov ljudi.

Nove smernice v kitajski družbi seveda niso ostale neopažene. Vse bolj razvijajoča se gospodarska veja je pritegnila velikana med turistični vodiči Lonely Planet, ki je lani zavzel knjigarne s svojo kitajsko različico. Ljudje so nanjo dobesedno planili, saj je vseh 5.000 izvodov vodiča po Evropi pošlo v enem mesecu.

Podjetniki zavohali denar
Denar so zavohali tudi spretni podjetniki. Tako se lahko potovanj željni Kitajci udeležijo posebnih tečajev, na katerih jih seznajajo s kulinariko v posameznih državah, osnovami komunikacijskih veščin s tujci, iskanjem poceni prenočitev in spretnostmi za pridobitev vizumov. Ti so tudi največja težava kitajskih popotnikov, saj jih tuje države kar prerade zavračajo.

In obiskanost "potovalnih" tečajev? Predavalnice so vselej polne do zadnjega kotička.

B. R.