Eno turistično najbolj obleganih mest - Benetke. Foto: Pixabay
Eno turistično najbolj obleganih mest - Benetke. Foto: Pixabay

Številni meščani so se namreč pritožili, da vstopnina ne bo preprečila množičnega obiska. Na občinski poziv za alternativne rešitve omejevanja dnevnih obiskovalcev mesta je do zdaj prispelo že 210 predlogov nezadovoljnih Benečanov, je za Radio Slovenija poročal Janko Petrovec. Kot so mu še pojasnili v uradu beneškega župana, bodo predloge v mestnem svetu pregledali in se odločili, kakšen sistem bi bil najprimernejši.

O načrtih za vstopnino v mesto, s čimer naj bi omejili naval turistov na ta turistični biser, se je govorilo že več let, realnost pa so postali leta 2018, ko je italijanska vlada odobrila namero lokalnih oblasti. Zagon projekta so nato napovedovali za poletje 2019, a so ga na koncu zamaknili za eno leto. Vzpostavitev sistema rezervacij, s katerim bi obenem omejili število turistov v mestu na vodi in si zagotovili stabilen vir prihodka, je nato začasno prekinila pandemija covida-19, zaradi katere so se turisti v mesto začeli vračati šele marca lani.

Maja so nato beneške oblasti oznanile, da bodo sistem plačevanja vstopnine poskusno vzpostavili konec junija, delovati pa naj bi začel 16. januarja 2023, torej danes. Predvideno je bilo, da bodo vstopnino plačevali le dnevni obiskovalci mesta, cena vstopnice pa bi se spreminjala in bi bila odvisna od povpraševanja oz. prošenj za rezervacijo na izbrani dan. Predvideno je bilo, da bo cena od tri do 10 evrov.