Hrib Sabotin je le nekaj čez 600 metrov visok hrib, ki se dviga nad Sočo in Solkanskim mostom, in je živi spomenik zgodovine iz časa prve svetovne vojne. Takrat se je na njem bojevalo več kot 20.000 vojakov, ki so pripadali kar 22 državam, po koncu druge svetovne vojne je imela do njega dostop le jugoslovanska vojska, danes pa po vrhu poteka državna meja med Italijo in Slovenijo.

Obiskovalci si lahko ogledajo kaverne in strelske jarke ter s pomočjo tamkajšnjega vodnika podoživijo življenje vojakov na soški fronti. Večina obišče tudi nedavno urejen center za obiskovalce, ki ima prostore v nekdanji vojaški karavli. "Sabotin je znan po tem, da so kaverne kopali avstro-ogrski in pozneje italijanski vojaki. Eni in drugi so v 29 mesecih, kolikor je trajala soška fronta, izkopali 14 kilometrov samo podzemnih jam in jarkov. Mi smo približno 800 metrov kavern uredili za oglede in jih razsvetlili – ogled je tako varen," je povedal Bogdan Potokar, vodnik po Sabotinu.

"V neposredni bližini smo uredili za ogled avstro-ogrske kaverne, ki so skopane v devetih nivojih, kjer je živelo približno 600 vojakov in 30 konjev oziroma mul, z vsem, kar je bilo potrebno – vlečnico, predor skozi hrib, da so prišli varno z ene strani hriba na drugo," je pojasnil in dodal, da ljudi zanima prikaz, kako so bivali vojaki in kaj so bile med bivanjem njihove težave. Samo lani je po kavernah peljal deset tisoč obiskovalcev. Za vodenje po kavernah se je treba predhodno naročiti.

Dostopen je z različnih smeri, nanj se je mogoče povzpeti z več strani

Sabotin je sicer najbolj obiskana točka na Poti miru od Alp do Jadrana in turistični destinaciji Nova Gorica–Vipavska dolina ter je priljubljen cilj pohodnikov, kolesarjev in izletnikov. Lani ga je obiskalo več kot 40 tisoč ljudi.

"Obisk Sabotina pomeni ogled muzeja na prostem z vsemi kavernami, izrednim razgledom do morja. Tam je nova interaktivna razstava oziroma multimedijski muzej, obenem pa je dodana pika na i še domača okrepčevalnica," je dejala direktorica ustanove Fundacija Poti miru v Posočju Maša Klavora. V omenjenem multimedijskem centru, ki je odprt ob koncih tedna, sta prikazani tudi bogata flora in favna hriba.

Dostopen je z različnih smeri peš, z avtomobilom, avtobusom. Na vrh Sabotina se je mogoče povzpeti z več strani. "Iz Solkana greste po kolesarski poti dobre tri kilometre in se vzpnete na Sabotin ter pridete točno na vrh, nad kaverne. Nazaj po južni, po celotnem grebenu Sabotina, imate čisto drugi razgled in pridete spet nazaj dol v Solkan," je še delil Potokar.