Na odločitev za dopust vpliva tudi geografska pripadnost. Foto: EPA
Na odločitev za dopust vpliva tudi geografska pripadnost. Foto: EPA

Italijanov, ki dopustujejo, je vse manj. V predpandemskem letu 2019 si je počitnice med julijem in septembrom vsaj enkrat privoščilo 38 odstotkov prebivalcev države, letos jih bo samo še 36 odstotkov. Razlogov naj bi bilo več – od staranja prebivalstva pa do padanja standarda in draginje.

Letalske vozovnice so se namreč glede na lani v povprečju podražile za 24 odstotkov, počitniški paketi za 18, hotelske namestitve za 15. Čeprav je dražja tudi hrana, se to v restavracijah ne pozna bistveno, tam je dvig cen skladen z inflacijo – okoli šest odstotkov.

Avgusta bo tako dopustovalo okoli 20 milijonov Italijanov, a za manj dni kot v preteklih letih. Julija jih je na dopust odrinilo 15 milijonov, nekateri sicer dopustujejo večkrat. Avgust je še vedno najbolj priljubljeni mesec za počitnice Italijanov, a se jih vsako leto več za dopustovanje odloči že julija ali šele septembra.

Na odločitev za dopust vpliva tudi geografska pripadnost. Na premožnejšem, od morja pretežno odmaknjenem severu, si je lani počitnice privoščilo 43 odstotkov prebivalcev dežel na vzhodu in 54 odstotkov tistih z zahodne strani. Na revnejšem jugu, kjer so plaže bližje, jih je na dopust odšlo samo okoli 15 odstotkov.

Glede na pomladne ocene bo celotno turistično leto v Italiji vseeno za vsaj štiri odstotke boljše od prejšnjega rekorda leta 2019. Sezono bodo reševali tujci, ki naj bi ustvarili skoraj polovico od pričakovanih 440 milijonov nočitev.