Turisti med sprehodom po Jalti. Foto: Reuters
Turisti med sprehodom po Jalti. Foto: Reuters

Turiste že od časov carske Rusije privlačita bujna pokrajina in skalnata obala Krima, vendar je letošnje dopustovanje oteženo predvsem zaradi varnostne situacije in drugih dejavnikov, povezanih z rusko invazijo v Ukrajini.

Predsednik ruske nacionalne zveze turističnih storitev Aleksej Volkov je sporočil, da naj bi se število turistov na Krimu letos po pričakovanjih zmanjšalo za od 20 do 30 odstotkov, na skupno od šest do 6,5 milijona ljudi.

"To je najtežje obdobje v zadnjih devetih letih, odkar je Krim del Rusije," je dodal. Rusija si je leta 2014 priključila do tedaj ukrajinski polotok Krim, mednarodna skupnost pa nezakonite aneksacije ne priznava. Ukrajina je obljubila, da bo Krim po vojni znova ukrajinski.

Rusija je Ukrajino napadla februarja lani. V zadnjih mesecih vojne je Ukrajina okrepila svojo protiofenzivo. Pred kratkim so ukrajinske sile nad Krim poslale več brezpilotnih letalnikov, ki jih je večinoma sestrelila ruska zračna obramba.

Kopalci uživajo v sončnem zahodu v mestu Jevpatorija. Foto: Reuters
Kopalci uživajo v sončnem zahodu v mestu Jevpatorija. Foto: Reuters

"Cene so iste kot prej"

Turist iz Sibirije Viktor Motorin je kljub temu presodil, da je tveganje za letni dopust vredno sprejeti. "Sklepali smo, da je razmeroma varno, še posebej ko so moji kolegi že prišli sem junija in na začetku julija. Rekli so, da je tukaj vse mirno in da na Krimskem mostu ni težav. Dobrine, cene, vse je isto kot prej," je povedal za Reuters.

Zračni prostor nad Krimom je za komercialne polete sicer zaprt, kar pomeni, da morajo turisti ubrati precej daljšo pot z vlakom ali avtomobilom. Viktor Motorin, ki prihaja iz kraja Hanti-Mansijsk, je nekoč na Krim potoval štiri ure z letalom, zdaj najprej poleti v Moskvo in od tam z vlakom potuje na polotok, kar traja dan in pol.

Pot z vlakom traja veliko dlje

"Prišli smo z vlakom: trajalo je dva dni in štiri ure. Letos smo potovali zelo dolgo, ker smo se bali iti z avtomobilom. Že peto leto smo prišli sem na počitnice," pa je povedala Olga Morskova iz Ribinska, severno od Moskve, približno 1370 km (850 milj) od Krima.

Kljub neposredni bližini spopadov nekateri Rusi nimajo večjih pomislekov. Sergej Lenkov iz Vologde severno od Moskve je dejal, da zaupa ruskim sistemom zračne obrambe. "Pravzaprav ni nobenih tveganj. Nebo je zaščiteno. Zato se ni treba vznemirjati," je dejal.

"Smo popolnoma brez strahu"

Poziranje ob kipih Stalina, Roosewelta in Churchilla, ki spomnjajo na jaltsko konferenco leta 1945. Foto: Reuters
Poziranje ob kipih Stalina, Roosewelta in Churchilla, ki spomnjajo na jaltsko konferenco leta 1945. Foto: Reuters
Sorodna novica Rusija: V napadu poškodovan most Čongar na Krim. Ukrajina: Napadov bo še več.

Ukrajinski napadi so se sicer letos že izkazali za smrtno nevarne. V napadu na most Čongar julija letos sta umrla dva človeka, mož in žena, njuna 14-letna hčerka pa je bila ranjena. Družina se je na pot odpravila ponoči, ker so se želeli izogniti prometni gneči.

"Smo popolnoma brez strahu. Šli smo brez pomisleka, ničesar nas ni bilo strah; vse je dobro," je povedal Aleksander Semaško iz Stavropola v južni Rusiji in dodal, da sta cilj njihovega potovanja "počitek in podpora ruskemu turizmu".

Več Rusov dopustuje v Kaliningradu in Dagestanu

Rusi imajo letos sicer tudi precej manj možnosti za potovanja v tujino kot pretekla leta. Zahodne sankcije so ustavile letalske povezave z evropskimi državami, šibkost ruskega rublja pa je zvišala stroške potovanj na druge priljubljene destinacije, kot sta Turčija in Tajska.

V drugih letoviščih ob Črnem morju, kjer je tveganje napadov manjše, so medtem zaznali porast ruskih turistov. Volkov je sporočil, da je zasedenost hotelov v Sočiju 100-odstotna, pristaniško mesto Novorosijsk pa je imelo šestodstotno rast obiskovalcev. Manj obiska na Krimu je pomenilo tudi več turistov v Kaliningradu ob Baltskem morju in v Dagestanu na ruskem severnem Kavkazu.