Odločitev o odprtju plaž sta skupaj sprejeli mestna civilna in vojaška uprava. Foto: Reuters
Odločitev o odprtju plaž sta skupaj sprejeli mestna civilna in vojaška uprava. Foto: Reuters

Največje ukrajinsko pristanišče in pomorsko oporišče Odesa je bilo po ruski invaziji lanskega februarja večkrat napadena z raketami in brezpilotnimi letali. Ker je bilo morje tako posejano s stotinami min – nekatere so na plažah tudi eksplodirale – so zaradi varnosti prebivalcev obalo zaprli.

Dobrodošel oddih. Foto: Reuters
Dobrodošel oddih. Foto: Reuters

Prvič po ruski invaziji pa so več plaž v ukrajinskem črnomorskem mestu uradno le ponovno odprli za kopanje. To je sicer še vedno prepovedano med opozorili za zračne napade.

Po besedah guvernerja Odese Oleha Kiperja sta odločitev o odprtju plaž skupaj sprejeli mestna civilna in vojaška uprava. Odprte bodo od 8. do 20. ure, poroča Reuters.

Za varnost je poskrbljeno

Po zagotovilih enega izmed reševalcev in nekdanjega potapljača Oleksandra je bila med pomoli nameščena protiminska mreža, da bi kopalcem preprečili, da bi naleteli na mine v plitvih vodah. "Mreža jih bo ustavila. In v takih vremenskih razmerah bodo mine vidne tudi z obale," je povedal in dejal, da bodo v takem primeru obveščeni ustrezni ljudje, ki bodo vse uredili.

Odprtje plaž, kopanje in sončenje je za mnoge dobrodošel oddih.
"Sanjala sem o tem, da bi šla na plažo in se nadihala morskega zraka. Zelo smo ga pogrešali, a varnost je na prvem mestu," je povedala ena izmed prebivalk Svitlana.