Slovenski potni list. Foto: MMC RTV SLO
Slovenski potni list. Foto: MMC RTV SLO

Slovenski državljani lahko zgolj z veljavno osebno izkaznico vstopijo in prebivajo do 90 dni v skupno več kot 40 državah, med drugim v članicah EU-ja in državah nekdanje Jugoslavije. Slovenski potni list pa medtem imetnikom omogoča potovanje brez vizuma v 183 držav oziroma destinacij.

Slovenija se tako skupaj z Latvijo in Slovaško uvršča na deveto mesto na globalnem indeksu potnih listov, ki ga je na spletni strani objavilo britansko svetovalno podjetje Henley & Partners. Ta globalni indeks vsako leto razvršča države glede na število destinacij, kamor lahko državljani potujejo brez vizuma.

Sorodna novica Najvplivnejši potni list je po novem singapurski, Slovenija na 9. mestu

Indeks temelji na podatkih Mednarodnega združenja letalskih prevoznikov (IATA) ter vključuje potne liste 199 držav in 227 različnih destinacij.

Slovenija je v primerjavi z lanskim letom, ko so njeni državljani lahko brez omejitev potovali v skupno 181 držav, svoj položaj izboljšala za eno mesto. Leto pred tem je bila uvrščena na enajsto mesto.

Prvo mesto na letošnjem seznamu zaseda Singapur, imetniki singapurskih potnih listov pa lahko brez vizuma potujejo v 192 držav. Na drugo mesto so se uvrstile Nemčija, Italija in Španija, katerih potni listi omogočajo vstop v 190 držav. Japonska, ki je lani zasedla prvo mesto, se je skupaj s še šestimi državami, med katerimi so tudi Avstrija, Finska in Francija, uvrstila na tretje mesto.

Dobra zaščita pred ponarejanjem

Slovenski potni list glede na možnost vstopa v številne države omogoča veliko svobodo potovanja, obenem pa je tudi dokaj dobro zaščiten pred ponarejanjem.

Slovenija je prve biometrične potne liste v skladu z zakonodajo EU-ja začela izdajati leta 2006, ti pa imajo od leta 2016 še dodatne varnostno-zaščitne elemente in med drugim vsebujejo brezkontaktni čip z biometričnimi podatki o lastniku potnega lista. Slovenski potni list vsebuje skupaj 91 zaščitnih elementov.

Med zaščitne elemente, ki so vidni s prostim očesom, je bila dodana tudi fotografija imetnika na tretji strani potnega lista, ki je zaščitena pred ponarejanjem. Glede na navedeno je slovenski potni list zelo dobro zaščiten, so za STA pojasnili na ministrstvu za notranje zadeve. Po podatkih ministrstva je imelo v začetku avgusta veljavni potni list 674.556 državljanov Slovenije.

Na novem belgijskem potnem listu tudi Smrkci, britanski bo zdaj izdan v imenu kralja Karla

Potni listi posameznih držav pa se ne razlikujejo samo po "moči", mnoge odlikuje tudi izvirna oblikovna podoba, pogosto povezana z nacionalnimi simboli in kulturno identiteto. Med temeljne motive v slovenskem potnem listu sodijo med drugim geodetska upodobitev izsekov tlorisa Slovenije, besedilo državne himne in motivi z vaške situle.

Z enim bolj izvirnih potnih listov pa se nedvomno lahko pohvalijo Belgijci. Nov belgijski potni list krasijo podobe znanih junakov belgijskih stripov, od Smrkcev do Tintina in Srečnega Luka, njihovim imetnikom pa omogoča potovanje v 187 držav.

Nove potne liste bodo dobili tudi Britanci. Ti bodo po smrti kraljice Elizabete II. izdani v imenu njegovega veličanstva, kralja Karla III. Britanski suveren je sicer eden redkih Zemljanov, ki za potovanja v tujino ne potrebuje potnega lista, saj je ta dokument izdan v njegovem imenu, piše na spletni strani britanske kraljeve družine.