Foto:
Foto:

Do odkritja so astronomi prišli v prvem mesecu opazovanja, ki ga izvajajo v okviru projekta pod okriljem ameriške vesoljske agencije Nasa.

Nasa želi odkriti 90 odstotkov asteroidov v bližini Zemlje, ki so veliki manj kot en kilometer in za katere obstaja možnost, da trčijo v Zemljo in tako povzročijo veliko škodo. Astronomi ocenjujejo, da je takšnih asteroidov okrog tisoč, doslej pa so jih odkrili le kakih 60 odstotkov.

Avstralska znanstvenika Rob McNaught in Gordon Garradd sta dejala, da gre za prvi projekt. Cilj projekta je natančno opazovati nebo južne poloble in odkriti asteroide, ki bi bili lahko nevarni. Teleskop, ki ga uporabljata, je edini, s katerim lahko dobijo jasno podobo tega dela zračnega prostora in odkrijejo največje asteroide.

McNaught je dejal, da so asteroidi, ki so jih odkrili, relativno majhni in da ne predstavljajo resne grožnje za Zemljo. Ob tem pa je še dodal, da lahko v prihodnosti pričakujemo trčenje, ki bi lahko povzročilo množično uničenje. Dejal je, da naj bi se večja trčenja zgodila le vsakih nekaj milijonov let. Ob tem pa ne moremo reči, tako McNaught, da se to ne bo zgodilo še za časa življenja sedanjih generacij. Do manjših trčenj, ki povzročijo manj škode, pa lahko pride bolj pogosto.

Pred 65 milijoni let je Zemljo zadel zelo velik asteroid, katerega velikost ocenjujejo na deset kilometrov. Trčenje asteroida z Zemljo nekatere teorije povezujejo tudi z izumrtjem dinozavrov.