"Tukaj so krasna bitcoinovska nebesa," je Portugalsko za ameriško televizijo CNBC opisal oče Didi Taihuttu. Država se v zadnjih dveh letih uveljavlja kot davčna kriptooaza, saj dobiček od trgovanja s kriptovalutami ni obdavčen.

"Družina bitcoin", kot so Taihuttuje poimenovali mediji, je leta 2017 prodala svoje podjetje in hišo na Nizozemskem in vse vložila v kriptovalute.

Takratna vrednost bitcoina je bila pri nekje 900 dolarjih, njegova vrednost pa je po turbulentnem obdobju in rekordnih 69.000 dolarjih novembra lani trenutno pri 44.300 dolarjih oziroma 38.700 evrih za kriptožeton.

Vrednost imetja družine Taihuttu ni znana. Znano je le, da z okoli četrtino imetja trgujejo na kriptotrgu, preostale tri četrtine bogastva pa imajo shranjene v skrivnih trezorjih na štirih različnih celinah.

Taihuttuji se sicer radi označujejo za "decentralizirane nomade" – v zadnjih petih letih so bivali v 40 državah po svetu, a nikjer ne posedujejo nepremičnine in nimajo bančnih računov, je lani poročal Independent. Hkrati najraje potujejo z nahrbtniki in zavračajo razkošje.

Vzpostavljanje "decentralizirane skupnosti" na Portugalskem

Med pandemijo covida-19 so se vendarle odločili za postanek in se ustalili na Portugalskem. 43-letni Didi Taihuttu trenutno na jugu države nakupuje posestvo in sanja o vzpostavitvi "decentralizirane skupnosti", v kateri bi zemljišča prodajal v obliki nezamenljivih kriptožetonov (NFT) in rudaril za bitcoini z uporabo sončne in vetrne energije. Kmalu naj bi se mu na Portugalskem pridružili tudi njegovi bratje in sestre.

Taihuttuji pa niso edini navdušenci nad kriptovalutami, ki so se v zadnjih letih preselili na Portugalsko. Belgijski bogataš Wout Deley, ki se je za selitev odločil iz istih vzgibov, je za CNBC povedal, da v kraju Algarve na Portugalskem živi precej tujcev, kriptobogatašev, ki uživajo v življenju na Portugalskem.

Bitcoini so v zadnjih letih imeli več vzponov in padcev, a so še zmeraj vredni veliko več kot takrat, ko jih je nakupila družina Taihuttu. Foto: Reuters
Bitcoini so v zadnjih letih imeli več vzponov in padcev, a so še zmeraj vredni veliko več kot takrat, ko jih je nakupila družina Taihuttu. Foto: Reuters

Dobički od trgovanja s kriptovalutami neobdavčeni

Portugalski davčni organi so namreč leta 2019 odločili, da bodo nakupi in prodaje kriptovalut neobdavčeni. Obstaja sicer nekaj izjem: davek plačate, če prejmete kriptovaluto v zameno za prodajo blaga ali storitev in če se s kriptovalutami ukvarjate kot podjetje. Dobiček posameznika pri trgovanju s kriptovalutami pa sploh ni obdavčen.

Portugalska namreč kriptovalute obravnava kot obliko plačila. "Kapitalski dobički, ki izhajajo iz kriptotransakcij, kot so izplačila ali menjave kripto-kripto, niso predmet obdavčenja," je za CNBC pojasnil Shehan Chandrasekera, vodja davčne strategije pri podjetju CoinTracker.io, ki se ukvarja s programsko opremo za kriptodavke.

"Če kriptovaluto zaslužite z opravljanjem storitev na Portugalskem, morate plačati davek na te kriptovalute, vendar na Portugalskem trenutno ne zaslužim ničesar. Zato plačujem 0-odstotni davek," pojasnjuje Taihuttu.

Bogataši za vizum donirajo v trajnostne sklade

Kriptobogataši so navdušeni tudi nad shemo pridobivanja dovoljenja za bivanje na Portugalskem. Taihuttuji kot državljani Evropske unije niso imeli večjih težav s pridobivanjem stalnega bivališča, medtem ko morajo tujci zunaj EU-ja pridobiti vizum, kar bogataši pogosto dosežejo z nakupom nepremičnine ali večjo investicijo v državi.

Portugalska je v zadnjih letih privabila številne tujce. Foto: EPA
Portugalska je v zadnjih letih privabila številne tujce. Foto: EPA

Podjetje Plan B Passport je eno izmed podjetij, ki tujcem pomaga pri pridobivanju vizuma za Portugalsko, pri čemer je treba med drugim pridobiti davčno številko, odpreti bančni račun in zaprositi za dovoljenje za bivanje. Kriptobogatašem je "zlati vizum" najpreprostejše pridobiti z naložbo.

"V bistvu gre za donacijo v sklad za trajnostno rast države. Stranke donirajo 100.000 ali 150.000 dolarjev, plačajo nekaj pristojbin in meni 20.000 dolarjev za pravne stroške," način pridobivanja dovoljenja za bivanje za CNBC opisuje direktorica podjetja Katie Ananina.

Število tujcev na Portugalskem narašča

Prejemnikom dovoljenja za stalno bivanje v državi pa ni treba na Portugalskem preživeti določenega števila dni v letu, kar je pogoj za stalno bivališče denimo v Portoriku, še eni izmed davčnih kriptooaz, ki je postala priljubljena destinacija Američanov.

Poleg tega je Portugalska tudi četrta na lestvici svetovnega indeksa miru (na petem mestu te lestvice je Slovenija), zagotovo pa slovesu ne škodi niti prijazno podnebje. Zaradi vseh omenjenih prednosti je Portugalska postala priljubljena destinacija za tujce, znašla se je celo na prvem mestu seznama najboljših držav za izseljence. Popis prebivalstva leta 2021 je pokazal, da se je število tujih prebivalcev na Portugalskem v zadnjem desetletju povečalo za 40 odstotkov.