Poroko leta bo spremljalo več kot 8.000 reporterjev. Foto: EPA
Poroko leta bo spremljalo več kot 8.000 reporterjev. Foto: EPA
Kate Middleton
Britanske zastavice z njuno podobo gredo za med. Foto: Reuters
Kate in William
Kate in William se bosta poročila 29. aprila. Foto: Reuters

V London se bo zgrnilo kar 8.000 televizijskih in radijskih poročevalcev ter njihovih tehničnih sodelavcev z vsega sveta. Prenos poročnega obreda iz Westminstrske opatije bodo prenašali "domači" BBC, Sky News in ITN, tuji poročevalci pa bodo lahko s svojo opremo poročali o dogajanju zunaj cerkve.

Središče poročevalskih ekip bo bližnji Green Park kjer bodo namestili 140 reportažnih vozil, tekmovanje za najboljše položaje pa je naravnost srdito. Po mnenju Piersa Morgana, nekdanjega urednika Daily Mirrorja, ki je zdaj eden izmed voditeljev pogovornih oddaj na CNN-u, bo to največji dogodek v zgodovini televizije, saj pravi, da ni večjih zvezdnikov od britanske kraljevske družine. Celodnevni prenos v ameriške programe bodo komentirali slavni estradniki, CNN bo v londonski center poslal še 50 novinarjev iz ZDA, za BBC pa bo dogodek pokrivalo 400 novinarjev, glavni komentator bo Huw Edwards.

Oglasni prostor je šel za med
Pričakujejo, da si bosta prenos poroke ogledali približno 2 milijardi gledalcev po vsem svetu (poroko princa Charlesa in lady Diane julija 1981 je gledalo 750 milijonov gledalcev). CNN poroča, da so se oglaševalci dobesedno pulili za oglase med prenosom, ves oglasni prostor so razprodali le nekaj ur po razpisu ponudbe. S kraljevo poroko bodo zaslužili tudi lastniki hiš in pročelij ob poti, kjer bo potekala povorka mladoporočencev, saj oglasne površine prodajajo tudi za 200.000 evrov.

Britanci bi imeli zabave
Britanski premier David Cameron je danes spodbudil državljane k sproščenim uličnim zabavam ob poroki, tamkajšnje oblasti pa pozval, naj sosedskim skupnostim ne povzročajo težav pri organizaciji praznovanja. Britanci, ki na svojih ulicah radi organizirajo tipično britansko zabavo z girlandami, zastavicami in drugimi domoljubnimi simboli, so se vedno pritoževali nad zapleteno birokracij pri pridobivanju dovoljenj in urejanju cestnih zapor. A Cameron zdaj pravi, da jih to ne sme odvrniti od organizacije zabav po kraljevi poroki konec aprila, saj je pozval oblasti, da morajo med drugim dovoliti zaporo cest, naj zabave željnim ne povzročajo težav.

Na ulici se bo zabaval tudi David Cameron
"Kdor želi praznovati, naj to preprosto stori,"
meni britanski premier. Po poroki, na katero je povabljen, namerava v čast velikega dogodka tudi sam na Downing Streetu organizirati zabavo. "Moje sporočilo vsem, ki želijo imeti ulično zabavo, je: Jaz jo bom imel in želim, da jo imate tudi vi. Zato kar dajte, prinesite na plan zastave in naredimo ta dan nepozaben," pravi Cameron. Po vsej državi naj bi načrtovali že najmanj 4.000 uličnih zabav.