Roger Federer v pletenem puloverju je pričaral spomin na stare čase. Foto: EPA
Roger Federer v pletenem puloverju je pričaral spomin na stare čase. Foto: EPA
Serena William
Serena se je odela v bel plašč, čeprav na nebu ni bilo oblačka, temperature pa so bile tudi prijetno tople. Foto: EPA
Marija Šarapova
Angleži prisegajo na tradicijo tudi na teniških igriščih. A tenisači vseeno najdejo pot, da pokažejo svoj modni stil, čeprav lahko oblečejo le belo barvo. Foto: EPA
Andre Agassi
Andre Agassi se je le uklonil pravilom in v Wimbledonu igral v beli barvi. Foto: EPA
Rafael Nadal
Ostali turnirji za grand slam niso tako strogi glede oblačenja. Rafael Nadal si na njih lahko privošči zeleno majico, v Wimbledonu pa se tudi on odene v belino. Foto: EPA

Stroga pravila oblačenja, ki veljajo v Wimbledonu, prepovedujejo žive barve in vidne napise sponzorjev na oblačilih tenisačev, ti ukrepi pa so pomagali varovati tradicijo, ki jo Angleži tako spoštujejo.

Mogoče bi mislili, da stroga pravila oblačenja dopuščajo le malo prostora za modo, a letošnji Wimbledon je dokazal, da temu ni tako. Največ pozornosti je zbujal Roger Federer, ki je s pletenim puloverjem bež barve spominjal na stare čase.

Nekateri so v njem videli Gatsbyja, ki ga je v filmu upodobil mlad Robert Redford. Federer je bil navdušen nad svojim videzom, saj je dejal, da je zadnja leta prisegal na suknjiče, a je ugotovil, da so pleteni jopiči prav tako udobni.

Serena obožuje plašče
Pozornost je pritegnila tudi Serena Williams, ki je na tiskovni konferenci dobila veliko vprašanj o plaščku, s katerim je prišla na igrišče in se vanj odela, ko je z njega odkorakala. Novinarje je bolj zanimalo, iz kakšnega blaga je plašč in če želi posnemati videz, ki je bil aktualen v 60. letih, kot pa njeno mnenje o dvoboju, ki ga je ravnokar odigrala. Nobeno modno vprašanje ni bilo preveč navadno.

Serena je priznala, da obožuje plašče, a da dvomi, da jo bo ta branil pred angleškim dežjem. "S plaščem sem želela vnesti malo uglajenosti in damskosti. Zdi se mi, da ustrezno ponazarja mojo osebnost," je povedala novinarjem.

Šarapova navdušena nad stilom Federerja
Marija Šarapova je res izpadla že v 2. krogu, a njena oprava še vedno ni pozabljena. Pozornost je pritegnila v brezrokavni majici, ki je po kroju spominjala na smokig, Marija pa je na novinarska vprašanja o svojem nenavadnem oblačilu odgovorila:

"Nasploh imam rada moška oblačila, še posebej smokinge." Prvič si je za grand slam omislila tudi kratke hlače, saj je do zdaj vedno nastopala v krilu. "Težko je izumiti nekaj novega, če smo vsi tenisači v belem. Ker skoraj vse ženske igralke nosijo krilo, sem se letos odločila za hlače." Če lahko Serena nosi plašč, ko ni na nebu niti enega oblačka, zakaj ne bi ruska lepotica posegla po moških oblačilih?

Na tiskovni konferenci, ki je sledila dvoboju, je tudi ona več vprašanj dobila o svojem oblačilu kot o igri. O jopici Federerja pa je dejala: "Pulover je bil klasičen in lep, Sereninega plašča pa na žalost nisem videla."

Agassijev protest proti beli barvi
Modne zapovedi na teniških igriščih je velikokrat krojil tudi Andre Agassi. S svojim rokerskim videzom, dolgimi lasmi in uhani ni spomijal na tipičnega igralca te prestižne igre, na igrišču je nosil majice kričeče barve, ki takrat še niso bile nekaj povsem navadnega, kot so danes.

A tega stila niso odobravali v Wimbledomu, zato je ta grand slam kar tri leta zapored izpustil (1988, 1989, 1990), saj naj mu ne bi ustrezala nazadnjaška pravila oblačenja, ki zahtevajo le belo barvo.

Ko se je le odločil, da bo zaigral na zeleni angleški travi, so mediji že tedne pred njegovim prvim nastopom ugibali, kaj bo oblekel, a na presenečenje gledalcev se je prikazal v popolni belini, kar so ti pospremili z bučnim aplavzom.

Sporne hlače Kurnikove
Ne tako daleč nazaj, leta 2002, so tudi Ani Kurnikovi dejali, da si naj preobleče kratke črne hlačke, v katerih je nameravala nastopiti.

Vseeno pa še obstajajo igralci, ki jim moda na teniškem igrišču le ne pomeni toliko. Andy Roddick pravi, da mu je vseeno, kako je oblečen, ko igra. Sicer nima nič proti temu, da so oblačila Rogerja Federerja pritegnila toliko zanimanja, a meni, da njemu tak videz ne bi preveč ustrezal.

T. P.