Spominska slovesnost pred Bataclanom ob šesti obletnici pokola novembra lani. Foto: EPA
Spominska slovesnost pred Bataclanom ob šesti obletnici pokola novembra lani. Foto: EPA

Ortopedski kirurg Emmanuel Masmejean je skušal na spletnem trgu OpenSea prodati rentgensko sliko ženske podlakti, prestreljene v bližini kosti z nabojem puške kalašnikovke, je poročal BBC. Ceno naj bi postavil pri 2446 evrih, ponudba pa naj bi bila medtem že umaknjena.

V opisu je prodajalec navedel, da je bila ženska ustreljena v roko med terorističnim napadom skrajne skupine Islamska država na koncertno dvorano Bataclan leta 2015 v Parizu, v katerem naj bi bil ubit njen partner, je kot prvi poročal francoski spletni portal Mediapart.

Ranjena ženska s posnetka, ki želi ostati anonimna, je bila "izjemno šokirana" nad poskusom prodaje njene rentgenske slike. "Zdravnik, ki ni spoštoval zdravniške dolžnosti ohranjanja zasebnosti svoje bolnice, je menil, da bi bilo dobro opisati zasebno življenje te mlade ženske, s čimer jo je bilo mogoče prepoznati," je v izjavi za francosko tiskovno agencijo AFP sporočila njena odvetnica.

Kirurgu, ki je zaposlen v pariški bolnišnici Georgesa Pompidouja, grozi sodni postopek. Vodja pariških javnih bolnišnic Martin Hirsch je v soboto tvitnil, da je bila zoper kirurga vložena kazenska in poklicna ovadba zaradi njegovega "gnusnega vedenja".

Masmejean naj bi sicer za Mediapart priznal, da je bila prodaja "napaka" in izrazil obžalovanje, da bolnice ni zaprosil za dovoljenje.

Opozorila pred prevarami pri prodaji NFT-jev

Nezamenljivi kriptožetoni (NFT – angl. non-fungible token) so digitalni zbirateljski predmeti, ki v fizični obliki ne obstajajo. Kriptožeton je tako podoben potrdilu o lastništvu. V obliki NFT-ja je bila denimo prodana izvorna koda svetovnega spleta, ustanovitelj Twitterja Jack Dorsey je v tej obliki prodal svoj prvi tvit.

Kritiki nezamenljivih žetonov opozarjajo, da imajo digitalni žetoni malo prave vrednosti in da so v neregulirani novi industriji razširjene prevare. Neki heker je denimo v obliki NFT-ja za 300.000 dolarjev prodal stvaritev Banksyja, za katero se je pozneje izkazalo, da sploh ni avtorsko delo britanskega umetnika.

V terorističnih napadih novembra 2015 ubitih 130 ljudi

Napad na dvorano Bataclan med koncertom glasbene skupine Eagles of Death Metal je bil del usklajenih terorističnih napadov v Parizu 13. novembra 2015, v katerih je bilo ubitih 130 ljudi.