Tudi šampanjec lahko deluje kot afrodiziak. Foto:
Tudi šampanjec lahko deluje kot afrodiziak. Foto:
Skrivnost kaviarja je v visoki vsebnosti cinka.
Pri beluših zadostuje že videz.

Ali res delujejo, pa se prepričajte sami. Z iskanjem afrodiziaka so si glave belile že najstarejše civilizacije. Čeprav znanstvenih dokazov ni veliko, pa nekaterim živilom že od srednjega veka pripisujejo lastnosti, ki naj bi spodbujale poželenje in povečevale užitke.

Na spisku afrodiziakov so nepogrešljive nekatere začimbe in dišavnice. Vsebujejo veliko eteričnih olj, ki izboljšujejo delovanje krvnega obtoka, sproščajo in grejejo organizem – s tem se povečuje poželenje. K dišavnicam in začimbam so se po »pomoč« redno zatekali v arabskih haremih.

Ostrige, kaviar, gomoljike
Eden najbolj znanih afrodiziakov, ostrige, naj bi večkrat na dan jedel najslavnejši ljubimec Casanova. Razvpiti Benečan naj bi dan začel s 50 ostrigami – pojedel jih je kar med jutranjo kopeljo, kot krožnik pa so mu služila ženska telesa. Veliko jedcev ostrig pravi, da te s svojo obliko, vonjem in okusom prav napeljujejo na grešne misli. Res pa je tudi, da je v njih ogromno cinka, od katerega je neposredno odvisno nastajanje hormona testosterona v telesu.

Drugi zmagovalec pa je kaviar. Njegova skrivnost je podobna skrivnosti ostrig – cink! Veliko cinka je tudi v preostalih morskih sadežih in ribah.

Pri vrhu seznama afrodiziakov so tartufi oz. gomoljike. Njihov »zemeljski« vonj naj bi prebudil vse čute. Tartufi dosegajo vrtoglave cene, tolažilno pa je le, da naj bi učinek dosegli že z zelo majhno količino.

Čokolada oz. kakav ima med hrano z »ljubezenskim sporočilom« posebno mesto. Mešanica maščob, beljakovin, oglikov hidratov, vitaminov skupine B, železa, kalija, magnezija in cinka je prava »ljubezenska bomba«, ki spodbuja čutila in vrača energijo. Spodbujala naj bi tudi nastajanje spolnih hormonov.

Med alkoholnimi pijačami izstopa šampanjec, ki naravnost namiguje na užitke.

In sadje in zelenjava?
Mark Antonij je Kleopatri ponujal grozdje. Francozi verjamejo v paradižnik, ki mu zato včasih pravijo kar jabolko ljubezni. Granatno jabolko, jagode, fige ..., vsi so na spisku »osrečevalnega sadja«.

Za beluše pravijo, da je že njihov videz zelo prepričljiv. Kot afrodiziak pa so postali znani v 19. stoletju v Franciji, kjer so mladoporočencema ponudili tri jedi iz belušev. Francozi poznajo tudi presenetljive skrivnosti čebule: znamenito čebulno juho ponudijo vsakomur, ki ima za seboj dolgo in naporno noč.

Seznam afrodiziakov se seveda ne konča tukaj. Med živili je še veliko takih, ki dokazano sproščajo, dvigajo razpoloženje in nas naredijo srečne, saj poskrbijo za to, da se naši možgani »počutijo« zelo podobno kot takrat, ko smo sveže zaljubljeni.

In veliko sreče pri preizkušanju!