David je med drugim obiskal tudi zavetišče za otroke v Makeniju. Foto: Reuters
David je med drugim obiskal tudi zavetišče za otroke v Makeniju. Foto: Reuters
Lado Bizovičar
Lansko leto je ambasador Unicefa postal tudi Lado Bizovičar. Foto: RTV SLO
Vita Mavrič
Šansonjerka Vita Mavrič je med svojim poslanstvom že obiskala otroke v Albaniji, v Burkini Faso ...
Med tistimi (redkimi) mednarodnimi ambasadorji Unicefa se je znašla tudi ukrajinska pevka Ruslana, ki je zaslovela po svoji zmagi na Evrosongu leta 2004. Foto: EPA

Nogometni zvezdnik, Unicefov ambasador dobre volje, je v okviru svojega programa obiskal afriško državo Sierro Leone, kjer se je družil z otroki, ki odraščajo brez staršev in v popolni revščini.

Skupaj s predstavniki Unicefa je Beckham to revno afriško državo obiskal zato, ker po zadnjih poročilih v Sierri Leone umre vedno več otrok. "V Sierri Leone eden izmed štirih otrok umre, preden dopolni pet let. To je šokantno in tragično, še posebno zato, ker so rešitve za to tako preproste," je ob obisku povedal britanski nogometaš in dodal: "Rešiti te otroke je Unicefova prednostna naloga. Upam, da lahko pri tem pomagam tako, da pritegnem pozornost."

Beckham je sicer zadnji med zvezdniki, ki tako pomagajo nemočnim otrokom po vsem svetu. Prvi, ki je svojo slavo izkoristil za promocijo Unicefa, je bil ameriški komik in pevec ukrajinskih korenin, Danny Kaye. Kayu so naziv, ki se je odtlej malce spremenil, podelili leta 1957.

Med ambasadorji igralci, pevci, športniki, plesalci
Od takrat so za mednarodne, regionalne in nacionalne ambasadorje imenovali že zares veliko slavnih: med mednarodnimi najdemo slavne z vseh vetrov: od Audrey Hepburn, Petra Ustinova, Rogerja Moora, Jackieja Chana, Mie Farrow, Rogerja Federerja, Whoopi Goldberg, Rickyja Martina do Shakire in celo ukrajinske pevke Ruslane. Mimogrede, ena najbolj znanih otroških dobrodelnic, Angelina Jolie, je le nacionalna ambasadorka ZDA, čeprav bi po tem, kako odmevno je njeno delovanje, sodili drugače.

Med štirimi regionalnimi ambasadorji pa lahko v družbi predstavnikov Rusije (Anatolij Karpov), Egipta (Mahmud Kabil) in Argentine (Mercedes Sosa) najdemo tudi slovensko predstavnico, Mileno Župančič, ki je leta 2003 postala "odgovorna" za zahodni Balkan. Sicer imamo Slovenci kar nekaj nacionalnih ambasadorjev: Toneta Pavčka, Lada Leskovarja, Lada Bizovičarja, Zlatka Zahoviča, Marka Simeunoviča in Vito Mavrič.

Kaj počne ambasador?
O tem, kaj ambasador dobre volje sploh počne, smo povprašali tiskovno predstavnico Unicefa Slovenija, Mašo Simič, ki je za MMC povedala: "Ambasadorji Unicefa organizirajo prireditve, dogodke, na katerih zbirajo sredstva za otroke iz držav v razvoju. Udeležujejo se tudi drugih dobrodelnih dogodkov in tako promovirajo Unicef. Oglašajo se tudi, kadar se jim zdi, da so kršene otrokove pravice ipd."

Poudariti je treba, da je "poklic" ambasadorja Unicefa prostovoljen in za to delo znani Slovenci niso plačani. Sicer pa lahko Unicefov ambasador lahko postane ugledna in široki javnosti znana osebnost, znana in spoštovana zaradi delovanja na različnih področjih družbenega življenja - znanosti, umetnosti, filma, zabave, športa, gospodarstva in drugih področjih -, ki se javno zavzema za uresničevanje pravic otrok.

Naziv ambasadorja dobre volje ni stalen, obnavlja se (po dogovoru) vsako leto. Eden najbolj znanih slovenskih ambasadorjev Boris Cavazza, na primer, že več kot dve leti te službe ne opravlja več.

Nacionalne in regionalne ambasadorje predlagajo uradi na terenu in nacionalni odbor Unicefa, mednarodne pa Sekcija za odnose z znanimi osebnostmi in posebne dogodke pri Unicefovem Oddelku za komunikacije, potrdi jih tudi generalna direktorica Unicefa, o njihovem imenovanju pa mora biti obveščen tudi generalni sekretar ZN-a.

T. K.