Princ William in Kate Middleton se poročita čez tri tedne. Foto: EPA
Princ William in Kate Middleton se poročita čez tri tedne. Foto: EPA

Varnost bo na poroki britanskega princa Williama in Kate Middleton zagotovila velikopotezna operacija varnostnih služb. Policija je dobro pripravljena na grožnje terorističnih napadov in na mogoče izgrede anarhističnih aktivistov, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Po pričakovanjih bodo ulice na dan poroke 29. aprila preplavilo na tisoče ljudi, ki bodo želeli spremljati poročno povorko. Oblasti, ki so se na dogodek začele pripravljati ob razglasitvi zaroke Williama in Kate novembra lani, so zato pripravile obsežen varnostni načrt.

Ob njiju tudi osebna varnostna služba
Za varnost Williama in Kate bo skrbela služba SO14, osebna varnostna služba kraljeve družine. Prav tako bodo poroko nadzorovali varnostniki v civilnih oblačilih, ki bodo razpršeni med množice obiskovalcev. Na strehah zgradb, ki stojijo na ulicah, po katerih bo potekala povorka, bodo ostrostrelci. Od zgodnjega jutra bodo na dan poroke za promet zaprte številne ulice v bližini Westminstrske opatije, kjer bo potekal del poročnega obreda.

V Veliki Britaniji je trenutno razglašeno stanje resne grožnje terorističnega napada. Varnostne službe se bojijo, da bi med kraljevo poroko teroristični napad lahko poskušale izvesti različne teroristične skupine, od Al Kaide do severnoirskih paramilitarističnih skupin. Policija ima za nevarne tudi anarhistične skupine, ki so v zadnjem času večkrat protestirale proti varčevalnim ukrepom britanske vlade in med protesti zoper višanje visokošolskih šolnin celo napadli avto s princem Charlesom in njegovo ženo Camillo decembra lani.

"Poroka bo zmes obreda in varnostne operacije," je dejal vodja varnostnih služb, ki bodo skrbele za red na poroki Bob Broadhurst. "Tisti, ki razmišljajo o nasilju, naj premislijo še enkrat," je posvaril.