Bomo namesto bencina v avtomobile kmalu točili vodo? Če ne drugega - voda je le bolj poceni ... Foto: Genepax
Bomo namesto bencina v avtomobile kmalu točili vodo? Če ne drugega - voda je le bolj poceni ... Foto: Genepax

Kouji Kariatsumari iz podjetja Nikkei Electronics Genepax pravi, "da so uporabili poseben Sistem vodne energije (Water Energy System - WES), ki za gorivo uporablja vodo in ne proizvaja nobenih škodljivih emisij CO2".

Sistem proizvaja moč z gorivom, ki nastane prek posebnih t. i. "zračnih elektrod", te pa potrebujejo le skladiščeno vodo in zrak. Osnovni mehanizem novega sistema deluje podobno kot sistem gorivnih celic, ki za gorivo uporablja vodik, glavna posebnost pa je posebna membrana, imenovana MEA (membrane electrode assembly). Ta vsebuje snov, ki vodo prek kemične reakcije "razbije" na vodik in kisik.

Brez škodljivih emisij
Iz podjetju niso razkrili podrobnosti, "vendar pa trdijo, da je njihov sistem logično nadaljevanje že znanega postopka proizvodnje vodika iz vode prek MEA". Nov proces je nadgradnja že uveljavljenega postopka - gorivne celice potrebujejo le vodo in zrak. V nasprotju s celicami, ki za gorivo uporabljajo metanol, nov sistem ne proizvaja CO2, zaradi tega pa je daljša tudi življenska doba pogona.

Proizvodnja tega sistema stane za zdaj skoraj 12.000 evrov, ob masovni proizvodnji pa pri Genepaxu obljubljajo, da bo končna cena štirikrat manjša.